Tijekom današnjeg dana u Kazanu, u Školi 175, u Rusiji, dogodio se oružani napad na djecu i osoblje škole. Naoružani automatskim oružjem dvojica napadača u dobi od 17 do 19 godina upala su u školu i počela pucati po hodnicima. Motivi napada još su uvijek nepoznati kazanskoj policiji. Policija je ubila jednog napadača nakon što je kao taoce uzeo nekoliko učenika i zatvorio se s njima na gornji kat škole, a drugi je napadač uhićen i već je prije bio osuđivan zbog kriminalnih djela.

Traumatizirani učenici opisali su kako je izgledao napad, kako su napadači pucali po hodnicima škole i ulazili iz jedne učionice u drugu. Neka su djeca užasnuta pokušavala pobjeći, iskačući kroz prozore učionica, a ranjenima je djeci pružena pomoć u dvorištu ispred škole prije negoli su odvezeni u bolnicu.

Čim je počela pucnjava, učenici i osoblje, koji su bili u mogućnosti, istrčali su iz škole, a ostali su se zatvorili u učionice. Kako izvještava BBC, napadači su uspjeli usmrtiti 11 osoba i nekoliko ih raniti.

Uznemireni roditelji ubrzo su dotrčali pred školu, očjano tražeći svoju djecu i provjeravajući jesu li dobro.

Фото (С) Я pic.twitter.com/SsFhOno9i6

— Max Zareckiy (@shaikhulud) May 11, 2021

Jedan je učenik ispričao lokalnim medijima: ’Sjedili smo na trećem katu, na satu povijesti. Iznenada se s razglasa čuo glas učitelja koji je vikao da nitko ne otvara vrata učionice niti izlazi van. Nastavnik iz povijesti je brzo zatvorio vrata, a 5 sekundsi kasnije, začuli smo ekspoloziju na drugome katu škole. Ostali smo zajedno i nismo nikome htjeli otvoriti vrata. Napadači su pokušali razvaliti vrata, ali tada smo začuli da ulazi policija. I to je bio kraj.'

Vatrogasci su postavili ljestve na prozore te izveli iz škole ostatak učenika i nastavnika. Radi mjera predstrožnosti, sve škole u Kazanu su zatvorene do daljnjega.

Tekst: Sanja Matasić

Foto: Screenshot Twitter