Nakon nekoliko uspješnih transplantacija i porođaja u Švedskoj i u bolnici u Teksasu rođena je prva beba koja je rođena nakon što je majci transplantirana maternice, doznaje se iz Sveučilišnog medicinskog centra Baylor u Dallasu. Bolnica nije otkrila mnogo detalja koji se tiču porođaja, čak ni datum. Pacijentica i njena obitelj željeli su privatnost, kažu iz bolnice.

Giuliano Tesla, glavni istraživač kliničke studije o transplantaciji maternica nazvao je ovaj porođaj "prekretnicom" i "prelijepim momentom ljubavi i nade za majku kojoj je rečeno da neće nikada moći nostii svoje dijete", navodi se u izjavi. Transplantacija je obavljena kao dio kliničke studije koja istražuje nove vrste liječenja neplodnosti za žene koje nemaju funkcionalnu maternicu. To je obično slučaj kada su žene rođene bez ovog organa, kojima je on odstranjen ili više ne funkcionira. Stanje je neizlječivo, a zove se faktor neplodnosti maternice, i pogađa pet posto ženskog stanovništva u svijetu.

Prva beba na svijetu koja je rođena na ovakav način, rođena je u Sveučilišnoj bolnici u Göteborgu u Švedskoj 2014. godine. Tridesetšestogodišnja žena se porodila, nakon što joj je maternica presađena od šezdesetjednogodišnjakinje, s kojom nije bila u srodstvu. Od tada je u švedskoj bolnici rođeno ukupno osam beba, koje su rodile majke s presađenom maternicom.

Prošle godine, istraživači u Bayloru obavili su prvu transplantaciju maternice od živog donora, a nakon toga još tri. Operacija nije bila uspješna za prve tri žene, kojima je organ poslije uklonjen. Klinika u Clevelandu obavila je prvu transplantaciju maternice u SAD-u u veljači prošle godine, ali su nastale komplikacije i organ je uklonjen.

Kako funkcionira transplantacija maternice

Presađivanje matenrice sastoji se iz nekoliko koraka. Žene koje su odabrane za istraživanje moraju biti zdrave, sa zdravim jajnicima. Prije operacije, pacijentici se obavlja in vitro oplodnja, da bi se uzele jajne stanice iz jajnika, a zatim se oplodile. Nakon toga, presađuje se maternica. Godinu dana nakon transplantacije, tim liječnika provjerava kako tijelo pacijentice reagira na novi organ. Ako sve prođe dobro, zametak se usađuje u presađenu maternicu i pažljivo se prati stanje, sve do porođaja carskim rezom. Presađen organ nije zamišljen kao stalan, zato što pacijentice moraju uzimati lijekove protiv odbacivanja organa. Nakon prve ili druge trudnoće, presađena maternica se uklanja.

Izvor: N1

Foto: Profimedia