"Nakon sedmog ili osmog mjeseca trudnoće žene bi trebale izlaziti iz kuće samo u automobilu u pratnji supruga, ako žele udahnuti malo svježeg zraka, i to samo uvečer. Umjesto toga vidimo ih posvuda, na televiziji. To nije ugodno vidjeti. To je nemoralno.", dodatno je učvrstio filozof.

Da se cijela priča dodatno zakomplicira i voditelj emisije mu je zahvalio nakon njegovih riječi s rečenicom: "Iz vaših usta u Božje uši!"

Ove izjave poznatog islamskog filozofa izazvale su burne reakcije javnosti. Vijest se brzo proširila po društvenim mrežama te potaknula aktiviste na organiziranje prosvjeda blizu trga Taksim. Prosvjednici su pozvani da dođu s jastucima pod svojom odjećom u znak prosvjeda te s ciljem solidariziranja s trudnicama Turske.

Koliko je situacija osjetljiva govori i činjenica da se u cijelu raspravu uključila i politička scena koja kritizira takve ispade posebice kad turski premijer poziva žene da bi trebale roditi najmanje troje djece radi podizanja nataliteta, a istovremeno se na nacionalnoj televiziji događaju ovakve izjave.

Cijelu priču je pokušao smiriti predstavnik uprave za vjerska pitanja s izjavom kako se Islam ne zalaže za izolaciju žena, bilo trudnih bilo drugih žena te izjavio: "Majčinstvo je dar od Boga".

Foto: Thinkstock