‘Trešnja’ najavila obljetničku kazališnu sezonu 2019./2020.

Nova, ali i obljetnička sezona Gradskoga kazališta Trešnja donosi zanimljive naslove temeljene na klasičnim bajkama i pričama. Trešnja ove godine obilježava dvadeset godina od obnove zgrade, a sezonu će obilježiti i otvaranje prve kazališne online trgovine.

Protekla sezona posebno je obilježena zanimanjem publike. U 2019. broj posjetitelja je porastao za 14,4 % u odnosu na isto razdoblje u prethodnoj godini. Program kazališta izazvao je veliki interes, a posebno hit predstava Orašar koja se tijekom prosinca i siječnja odigrala 60 puta. Po broju gledatelja, kojih je do kraja 2018. godine bilo 15.760, predstava je dospjela na prvo mjesto ljestvice svih zagrebačkih javnih kazališta, s najvećim brojem gledatelja u 2018. godini.

"Koliko god se mi trudili napraviti umjetničke, privlačne i dojmljive predstave, bez naše publike ništa ne bi imalo smisla pa se njima posebno zahvaljujemo. Zadovoljna publika i puno kazalište dokazuju da radimo dobro.", rekla je ravnateljica Višnja Babić, najavljući novu sezonu na konferenciji za novinare u petak.

Prva premijera u novoj sezoni, koja se održava 8. studenoga 2019., bit će adaptacija poznate bajke braće Grimm, Ivica i Marica, koju režira Lea Anastazija Fleger u suradnji s dramaturginjom Nikolinom Rafaj. Predstava će na zanimljiv način otkriti i pozadinu svima poznate priče o bratu i sestri.

U drugom dijelu sezone, krajem veljače, posjetitelje kazališta Trešnja razveselit će predstava Priče iz davnine, prema zbirci pripovjedaka slavne hrvatske spisateljice Ivane Brlić Mažuranić. Ovaj bajkoviti klasik na Trešnjinu scenu postavlja redatelj Paolo Tišljarić, a predstava će biti realizirana u koprodukciji s kazalištem Marina Držića iz Dubrovnika. U dramatizaciji Lade Kaštelan predstava će ponovno oživjeti i približiti magičan svijet nekih od pripovijedaka kao što su Šuma Striborova, Regoč, Ribar Palunko, Tintilinić, Potjeh i druge.

Za svibanj je u planu posljednja premijera u sezoni, Stanari u slonu, prema neobičnoj slikovnici Dubravka Horvatića. U režiji Hrvoja Korbara, predstava donosi priču o strpljivom slonu čiju dobrotu iskorištavaju stanovnici cijelog jednog grada.

Vjerna publika kazališta Trešnja do sada je u suvenirnici kazališta mogla kupovati zanimljive proizvode koji su svojim dizajnom pratili Trešnjin program. Kao prvo kazalište u Hrvatskoj, Trešnja će svojoj publici omogućiti kupnju i putem online trgovine gdje će moći naći sve proizvode iz suvenirnice Kazališta, koji će ih podsjećati na Trešnju.

Uz redovni kazališni repertoar, tijekom zimskih, proljetnih i ljetnih praznika, kao i prigodno tijekom godine, kazalište Trešnja će i u ovoj sezoni organizirati baletne kampove, kreativne i druge tematske radionice za djecu.

 

Tekst i foto: press

Pročitajte i:

Zagrebački Zoološki vrt priprema super event povodom Svjetskog dana zaštite okoliša

Edukatori Zoološkog vrta grada Zagreba u petak će od 12 do 15 sati na Zebrinu…

Traži se donor za 8-godišnju Luciju koja boluje od leukemije! 'U 12.20 sati srušio nam se svijet...'

Nitko iz obitelji, ali ni iz Hrvatskog registra, nije kompatibilan s 8-godišnjom Lucijom kao donor…

Koronavirus se pojavio u jednoj osnovnoj školi

Svim učenicima trećeg razreda jedne osnovne škole u Mariboru  u utorak je određena 14-dnevna karantena,…

Profesor Baltazar traži trajni dom! Tko želi 'udomiti' ovu instalaciju?

Umjetnik Behzad Khosravi Noori svoju je umjetničku instalaciju Profesor Baltazar i Spomenik nevidljivom građaninu odlučio…