Previše je djece bez roditeljske skrbi, a svako dijete zaslužuje obitelj. Na stručnom skupu I ja želim obitelj Adopta, udruga za potporu posvajanju, pozvala je resorne institucije da više brige pokažu za svako dijete koje traži obitelj. 413 djece trenutačno u Hrvatskoj ima uvjete za posvojenje. „Nadležni centri za socijalnu skrb utvrdili su da je za sto sedamdesetero djece u interesu da budu posvojena. U prvih devet mjeseci ove godine posvojeno je 85 djece. Najčešći razlozi zbog kojih se ne realizira posvojenje djece s ispunjenim pravnim pretpostavkama za posvojenje, su zdravstvene ili razvojne poteškoće, više braće ili sestara, etničko podrijetlo te dob djeteta, kazala je Tanja Žaja, načelnica Sektora za koordinaciju reformskih procesa i modernizaciju sustava socijalne skrbi u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

U Registru potencijalnih posvojitelja trenutačno se nalazi 1316 osoba. Zbog tog nerazmjera broja potencijalnih posvojitelja i djece spremne za posvojenje, Adopta je dala konkretne savjete što učiniti kako bi djeca dobila obitelji.

„Kako djeca ne bi odrastala u domovima za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi, najvažnije je ubrzavanje postupaka oduzimanja roditeljskih prava za djecu za koju je nadležni centar za socijalnu skrb utvrdio da se ne mogu vratiti u svoje biološke obitelji. Kad su djeca s uvjetima za posvojenje u pitanju, potrebna je primjena postojećih protokola o posvojenju koji nikada nisu u potpunosti zaživjeli. Prema tim protokolima za svako dijete kojem nadležni centar u roku od tri mjeseca nije pronašao roditelje, ima se objaviti anonimizirani profil koji bi djetetu, na način koji štiti njegove interese i privatnost, stvorio dodatnu priliku za pronalaženje obitelji“, kazala je Andreja Turčin, predsjednica Adopte.

Budući da ne postoji kvalitetan nadzor sustava socijalne skrbi kad su djeca u domovima u pitanju, Adopta predlaže civilni nadzor.

trenutacno-u-hrvatskoj-413-djece-ima-uvjete-za-posvojenje-ali
„U Velikoj Britaniji postoje odbori u kojima sjede predstavnici posvojitelja i lokalne vlasti kojima centri podnose izvještaje što su učinili za svako dijete u sustavu socijalne skrbi. I u Hrvatskoj su nam potrebni takvi odbori kako bismo imali ne samo statistiku, nego i obradu prikupljenih podataka. Nadležni centri za socijalnu skrb tom bi odboru podnosili izvještaj najmanje jedanput godišnje. Sve to pospješilo bi proces posvojenja, ali i povećalo odgovornost sustava za osiguranje prava djece na život u obitelji“, kazala je Diana Topčić-Rosenberg, članica upravnog odbora Adopte.

Stručni skup I ja želim obitelj dio je projekta Dijete u obitelji, obitelj u zajednici koji je financiralo Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Provedbom tog projekta težilo se povećanju regionalne ujednačenosti usluga namijenjenih rizičnim skupinama posvojiteljske populacije te povećanju socijalne uključenosti djece koja žive u sustavu skrbi.