Traži se donor za 8-godišnju Luciju koja boluje od leukemije! ‘U 12.20 sati srušio nam se svijet…’

Nitko iz obitelji, ali ni iz Hrvatskog registra, nije kompatibilan s 8-godišnjom Lucijom kao donor koštane srži. Stoga se u četvrtak, 4. lipnja, pozivaju svi da od 14 do 17 sati dođu u sportsku dvoranu OŠ Lijepa naša u Tuhlju i daju uzorak krvi na tipizaciju. Hrvatska opet ima priliku pokazati veliko srce i pomoći Luciji, ali i svima kojima jedna kapljica krvi doslovno znači život

“Imala je sitne prehlade i nikad ništa specifično dok nije završila škola te došla korona. Svi smo radili od kuće. Počelo je s grloboljom na što se Lucija požalila. Odmah smo zvali doktora. Nitko nikoga nije tad primao na preglede. Prepisao se antibiotik, prošlo je tjedan dana, Lucija se opet požalila na grlobolju, a u međuvremenu su joj se javili grčevi u trbuhu. Čuli smo se ponovno s doktorom koji nas je poslao na briseve, oni su bili uredni. Budući da 4 godine nismo radili krvnu sliku, zamolili smo ga da naprave krvnu sliku. Imala sam predosjećaj da nešto nije u redu. Nisam znala što, mislila sam da je nešto s trbuhom. Bio je 7. travnja, ujutro smo otišli izvaditi krv, sjedila je u dnevnom boravku i bilo je 12.20 minuta. Lucija je pisala zadaću, zazvonio je kućni telefon na koji nas inače nitko ne zove i doktor je rekao da su nalazi jako loši, da spremimo stvari, da dolazi Hitna, da je prebacuju na Rebro i da Lucija ima leukemiju”, tako priča Đurđica Barac, majka 8-godišnje Lucije iz Tuhlja, vesele djevojčice kojoj je nedavno dijagnosticirana limfoblastična leukemija, a njezine svakodnevne dječje brige i obaveze zamijenile su bolnica i kemoterapije.

Lucija nije imala tipičnih simptoma koji bi pokazivali da je bolesna. Već prvi dan po dolasku na Rebro Lucija je, pričaju njezini roditelji za Zagorje.com, počela s kemoterapijom.

“Do drugog dana sam se nadala da su zamijenili nalaze, da su pogriješili u labotoriju, međutim doktori su ponovili krvnu sliku čim je primljena u bolnicu. Drugi dan su joj punktirali koštanu srž, potvrđena je dijagnoza, a to je limfoblastična leukemija”, priča mama idodaje kako cijela obitelj proživljava teške trenutke, no to nikad nisu pokazivali pred Lucijom.

“Ona je ta lavica koja je čvrsta i žilava i koja nas sve bodri. Najveći problem je bio taj što ona nikad nije bila odvojena od nas. Ona je toliko hrabra i jaka i svi joj se dive koliko je čvrsta i koliko je to u biti dobro podnijela. Dobro podnosi kemoterapije, više se bojimo mi, nego ona”, kaže tata Marko.

Cijela obitelj je išla na tipizaciju, kao i njezin stariji brat Luka, no nitko nije kompatibilan kao donor koštane srži. Naime, doktori su donijeli odluku da joj je potrebna transplatacija koštane srži, pretražili su Hrvatski registar, no ni u njemu nitko nije odgovarajući donor. I upravo se zbog toga, na inicijativu ravnateljice tuheljske osnovne škole, ujedno i predsjednice Društva naša djeca Tuhelj, Općine Tuhelj te Zaklade Ana Rukavina u četvrtak 4. lipnja možete dati krv kako bi se pronašao donor za donaciju koštane srži za Lucijino ozdravljenje. Uzimanje uzoraka za tipizaciju održat će se od 14 do 17 sati u sportskoj dvorani OŠ Lijepa naša u Tuhlju. Hrvatska opet ima priliku pokazati veliko srce!

Kako je prošla akcija i gdje sve možete dati krv za tipizaciju saznajte OVDJE.

Roditelje.hr pratite i na Instagramu!

View this post on Instagram

A post shared by Roditelji.hr (@roditelji.hr) on

Izvor: Zagorje.com
Fotografije: obiteljski arhiv

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

mila rončević i njezina sestra

Mila Rončević uskoro se vraća kući! Lijepe vijesti iz Amerike objavio njezin otac

Marin Rončević, otac djevojčice za čije je liječenje…

Dojenje i hepatitis

Trudna sam 20 tj. Budući da imam hepatitis…

Pročitajte i:

Stiže velika novost iz redova klaunovadoktora

Po prvi puta djeca na liječenju u bolnicama, ali i ona koja se liječe kod…

trudnica predaje e-Zahtjev za ostvarivanje prava

Kako brže i lakše do doplatka za djecu?

Od 3. srpnja omogućeno podnošenje e-Zahtjeva za ostvarivanje prava na doplatak za djecu

djeca se igraju s igračkama

Upravo objavljeno! Omiljena igračka djece najmanje siguran proizvod na svijetu!

Europska komisija objavila je popis najopasnijih proizvoda u EU, kojemu je svrha sprječavanje i ograničavanje…

djevojčica u samoizolaciji štiti se maskom za lice od koronavirusa

Koronavirus u jednom zagrebačkom vrtiću! 15 djece u samoizolaciji

Navodno je riječ o prijenosu virusa unutar obitelji, jer je zaraženi otac doputovao iz inozemstva