Tjedan psihologije: Zamijenimo zablude znanošću!

Počevši s ponedjeljkom 17. 2. 2020., a u sklopu 13. Tjedna psihologije, zagrebački psiholozi reagiraju na zablude vezane uz aktualne teme protekle godine

Počevši od ponedjeljka 17. 2. 2020. Zagrebačko psihološko društvo će na svojim društvenim mrežama svaki dan predstaviti po jednu zabludu te znanstvene spoznaje u tom području. Ujedno, pozivaju sve građane i građanke da im se pridruže praćenjem i dijeljenjem članaka na Facebook i Instagram stranicama Društva. Akcija će trajati do subote 22. 2. 2020.

Cilj akcije je povratak znanosti i spoznaja iz psihologije kao struke u ključne i aktualne teme, informiranje te odvajanje mitova, zabluda i ideologije od znanstvenih spoznaja. Iz tog razloga članice i članovi društva pišu tekstove o izabranim temama te prilažu istraživanja i podatke, kao i dodatnu literaturu za zainteresirane čitatelje. Bavit će se temama koje su zaokupile javnost i u čijoj je javnoj raspravi nedostajalo stručnosti i znanstvenog utemeljenja poput: važnosti zelenila u gradskom okruženju, posljedica fizičkog kažnjavanje ne djecu, utjecaja uvjeta u kojima rade na rad učitelja i socijalnih radnika, značaja oba roditelja za razvoj djeteta, tretmana izbjeglica i azilanata te ideje da smo sami kovači vlastite sreće.
Ova akcija samo je jedna od aktivnosti Zagrebačkog psihološkog društva koje smatra da je odgovornost svakog stručnjaka pa time i psihologa, osigurati kvalitetu javnog diskursa i time ukazati na korištenje netočnih informacija, mitova, ideologije i zabluda kao argumenata za donošenje odluka važnih za naše društvo i zajednicu.

Zagrebačko psihološko društvo nastalo je 2017. godine i okuplja psihologinje i psihologe koji žive i rade na području Zagreba i Zagrebačke županije. Društvo je nastalo iz želje stručnjaka za iznošenjem znanja i činjenica kojima raspolaže struka u javnost te želje za reagiranjem na društvena zbivanja iz pozicije struke, uz stručnu i kolegijalnu podršku. Kao cilj udruge ističu promicanje humanističkih načela – prvenstveno poštivanje osobnog dostojanstva svih ljudi, slobodu izbora vlastitog ponašanja i puni razvoj ljudske osobnosti.

Pratite objave na Facebook i Instagram stranicama Zagrebačkog psihološkog društva jer ovog tjedna #citamopsihologe.

 

Tekst i foto: press

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

sretn ai optimistična obitelj

Stručnjaci savjetuju kako podići optimizam! Ovo je jedna od najučinkovitijih tehnika

Ova tehnika vizualizacije vrlo je jednostavna, a možete…

Svečana pedeseta izvedba predstave „U mojoj glavi“

U Tjednu psihologije koji se u Hrvatskoj obilježava…

Istraživanje kao lijek protiv lažnih informacija: kako naš mozak čita vijesti?

Istraživanje – lijek za dezinformiranje naziv je ovogodišnje,…

Pročitajte i:

Harry and Meghan Markle

Na meti kritika zbog koronavirusa

Princ Harry, čiji je otac zaražen koronavirusom, i Meghan Markle iz Kanade u otišli u…

Story uz svoje čitatelje! Evo koje sve inspirativne priče donosimo ovaj tjedan!

Novi broj lifestyle tjednika Storyja od srijede je na kioscima i donosi pregršt aktualnih tema…

covid-19

Ministar zadovoljan situacijom oko koronavirusa, no zabrinjava jedna činjenica

Nema eksponencijalnog rasta oboljelih, no zabrinjava činjenica da su se pojavili slučajevi za koje ne…

Emotivnom porukom čestitala rođendan sinu u Italiji: "U redu je što sam tužna i što plačem..."

Bivša novinarka i spisateljica Josipa Pavičić Berardini proživljava pravu dramu zbog odvojenosti od sina Rocca…