Tjedan posvojenja prvi put u Hrvatskoj

U Zagrebu će se uskoro održati Tjedan posvojenja, edukativna manifestacija za roditelje i stručnjake. Organizator događaja je Adopta, udruga za potporu posvajanju, a središnji događaj bit će treća po redu konferencija pod nazivom Dijete u središtu posvojenja

Adopta, udruga za potporu posvajanju, organizira treću po redu konferenciju o posvojenju. Ove godine, konferencija će se održati u sklopu veće manifestacije pod nazivom Tjedan posvojenja, čiji je cilj, tijekom tjedan dana, od 17. do 23. studenoga, kroz različite aktivnosti na nekoliko lokacija u Zagrebu, upoznati javnost s kompleksnošću tematike posvojenja te unaprijediti politiku i praksu posvojenja u Hrvatskoj. Tjedan posvojenja nudi priliku svima koje zanima ova tema – posvojiteljima, posvojenicima, užim i širim obiteljima, susjedima, prijateljima, kolegama na poslu, stručnjacima, donosiocima odluka i zajednici u kojoj žive – da nešto nauče o posvajanju djeteta i o procesu prilagodbe, stvaranju privrženosti, identitetu i kako ga graditi te mnogim drugim važnim pitanjima.

Konferencija će i ove godine nositi naziv "Dijete u središtu posvojenja", a namijenjena je zaposlenicima centara za socijalnu skrb, dječjih domova, nadležnih ministarstava, vrtića i škola, akademskoj zajednici te ostalim stručnjacima koji se bave posvojenjem i/ili rade s posvojiteljskim obiteljima. Konferencija, koja će se održati u petak 21. studenog u hotelu Panorama Zagreb, će tako poslužiti kao prilika za razmjenu znanja i iskustava stručnjaka te im pružiti bolje upoznavanje s problematikom posvojenja i novim saznanjima iz navedenog područja. Posebni gosti bit će predstavnici britanske udruge za potporu posvajanju AdoptionUK, koji će govoriti o teorijskim i praktičnim primjerima pristupa posvojenju u Velikoj Britaniji.

Da je edukacija javnosti o svim izazovima i problemima posvojiteljskih obitelji nužna, a uloga društva i javnog sektora u stvaranju pozitivnoga, ugodnoga i podupirućeg okružja za obitelji nastale posvajanjem od velikog značaja, shvatili su prošle godine i stručnjaci iz Adopte. Naime, Tjedan posvojenja odgovor je na rezultate istraživanja koje je prošle godine provela udruga Adopta među posvojiteljskim obiteljima. Istraživanje je pokazalo kako se posvojitelji susreću s brojnim preprekama, uključujući sporu birokraciju, nedovoljno poznavanje zakonskih prava, ali i nerazumijevanje okoline u kojoj žive. Čak 35% ispitanika tad je izjavilo kako ne zna kome se obratiti za pomoć, a informacije su uglavnom tražili na raznim forumima i čitajući knjige.

Prošlogodišnje istraživanje potvrdilo je naše teze da je potencijalnim posvojiteljima potrebna pomoć prije, za vrijeme i poslije cijelog procesa posvajanja. Roditelji su u odgovorima istaknuli želju za održavanjem radionica, edukacija i grupa podrške, u čemu smo prepoznali potencijal za širenje naše konferencije na događaj koji će trajati punih tjedan dana. Ponosni smo na pripremljeni program i pozivamo sve zainteresirane da nam se pridruže, kako bi zajedničkim snagama prebrodili sve poteškoće i učinili nečije djetinjstvo sretnijim" poručila je predsjednica udruge Adopte Diana Topčić Rosenberg.

Uz konferenciju, središnji događaj Tjedna posvojenja su ADOPTINE PričaonicE, koje su namijenjene posvojiteljskoj zajednici - posvojiteljima i posvojenicima, potencijalnim posvojiteljima, njihovoj užoj i široj okolini, a održat će se u subotu 22. studenoga, također u hotelu Panorama Zagreb. Radi se o nizu predavanja i radionica koje će se baviti pravnim, privatnim, odgojnim, emocionalnim, kognitivnim i društvenim aspektima posvojenja, uz jedinstvenu priliku da se čuje predavanje i razgovara s Pippom Donovan, renomiranom stručnjakinjom britanske organizacije AdoptionUK. Pričaonice će ujedno pružiti priliku za druženje i razmjenjivanje iskustAva te zajedničko učenje, dok će posjetitelji imati priliku sami postaviti pitanja stručnjacima.

No, nisu samo roditelji ti koji se susreću s nerazumijevanjem okoline i predrasudama. Posvojena djeca sklonija su emocionalnim poteškoćama i problemima u učenju i ponašanju, a uz to često trpe uvrede i podcjenjivanje svojih vršnjaka. Upravo zbog toga, udruga Adopta je u Tjednu posvojenja predvidjela i nekoliko aktivnosti za djecu i roditelje, kao što su projekcije filmova o posvojenju, promocija novih izdanja Adoptinih slikovnica i diskusije u školama i knjižnicama.

Tjedan posvojenja održat će se na nekoliko zagrebačkih lokacija, u periodu od 17. do 23. studenog. Detaljni raspored održavanja radionica možete pronaći na stranicama udruge Adopta.

Tagovi: , , , , , , ,

Vezano uz temu

Edukacija za sto novih Teta i Stričeka pričalica

Udruga Smiješak za sve organizira ovoga vikenda edukacijski…

Otključajte maksimalne potencijale svoje djece na RASTI Summitu

Naš je portal medijski pokrovitelj ove sjajne konferencije.…

Besplatna konferencija za mame poduzetnice

Pregršt zanimljivih tema ženske će poduzetnice moći pratiti…

Pročitajte i:

ljubav prema životinjama

Nova atrakcija za djecu ljubitelje životinja

Patuljasti mungosi koji su u Zoološki vrt grada Zagreba stigli prošle godine, postali su roditelji.…

pomoć obiteljima žrtvama Covid-19 bolesti

Financijska pomoć obiteljima s djecom pogođenim bolešću Covid-19

Obitelj s jednim djetetom, koja dokaže da ispunjava uvjete, može dobiti jednokratnu pomoć od 3250…

dječak i igra lego kockicama

Lego kockica bila dječaku u nosu dvije godine!

Stiže vijest za rubriku "nevjerojatno, ali istinito"!

Mia Dimšić i Domenica

Sanja je prva gluhoslijepa doktorica znanosti, a Josip osvaja planinske vrhove! Što ih je povezalo s Miom i Domenicom?

Ove dvije pjevačice, ali i velike prijateljice, rado su se odazvale inicijativi Zaklade "Hrvatska za…