8. svibnja uključite se u otvoreni razgovor s glavnim pregovaračem Europske unije Michelom Barnierom i predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejem Plenkovićem na Dijalogu s građanima u Zagrebu u Knjižnici Ekonomskog fakulteta u Zagrebu. Prijaviti se možete na sljedećoj poveznici.

Dan otvorenih vrata EU-a

Događanja na sam dan Europe, 9. svibnja počinju već u 10:00 na Europskom trgu gdje će građani sve do 14:00 sati na Danu otvorenih vrata moći dobiti korisne informacije vezane za rad i ustroj Europske unije, kao i o hrvatskim projektima sufinanciranim iz EU fondova te saznati informacije o pogodnostima vezanim za njih. Otvorene dane organiziramo u suradnji s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU-a, Europskom bankom za ulaganje i Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj.

U Kući Europe na etaži -1, održat će se od 11:30 u organizaciji Nacionalne skupine za provedbu Dijaloga Europske unije s mladima u suradnji s Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj javna tribina “Čujemo vas”. Strukturirani dijalog proces je i mehanizam koji je Europska unija pokrenula 2010. godine kako bi osigurala sustavno uključivanje mladih u proces donošenja odluka u određenim tematskim područjima politika za mlade. Panelisti su Branko Baričević, voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, Violeta Simeonova Staničić, voditeljica Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj, Ivica Bošnjak, Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, pomoćnik ministrice za demografiju, Josip Miličević, predsjednik Mreže mladih Hrvatske i Tanja Herceg, predsjednica Savjeta za mlade Vlade Republike Hrvatske. Tema tribine je implementacija politika važnih mladima temeljena na preporukama proizašlim iz procesa strukturiranog dijaloga. Decoders Evening, događaj je na kojem se građanima predstavljaju odgovori na ranije postavljena pitanja o EU. Događaj počinje u 15:00 i traje do 20:00.

10. svibnja 2019. od 13.00 do 21:00 Europski trg domaćin je Skupa mladih ovajputglasam.eu, na kojem će sudjelovati maturanti i maturantice iz svih hrvatskih županija. Ured Europskog parlamenta mlade u Hrvatskoj podsjeća zašto je europski projekt važan za našu budućnosti - i što to Europa čini za nas. U 2019. godini naglasak Skupa mladih bit će na građanskoj participaciji na ovogodišnjim izborima za Europski parlament koji se u Hrvatskoj održavaju 26. svibnja 2019. godine.

Već sljedećeg dana, 11. svibnja, Europski trg je od 10:00 do 14:00 domaćin velike gastronomske fešte “Okusi Europe“ tijekom koje će veleposlanstva zemalja članica Europske unije – Italija, Španjolska, Danska, Poljska, Finska, Švedska, Francuska, Nizozemska, Slovačka, Irska, Bugarska, Litva, Slovenija, Češka Republika, Njemačka, Grčka, Austrija, Hrvatska, Rumunjska i Mađarska omjeriti snage u pripremi sendviča. Vještine u spravljanju poslastica ocjenjivat će žiri predvođen Matom Jankovićem, Brankom Ognjenovićem i Nastasjom Chiarom Petrić.

Svaka zemlja će na sebi svojstven način predstaviti svoje vrijednosti,  a zabavljat će vas Doris Pinčić Rogoznica uz pomoć Dječjeg zbora „Zagrebački anđeli“, Marka Kutlića, Antonele Đinđić - Nele i Jure Brkljače, Jelena Žnidarić Zsa Zsa, Davida Temelkova i Stele Paradžik.

Aktivnostima u Zagrebu pridružuju se u Tjednu Europe i informacijski centri Europe Direct i Europski dokumentacijski centri u Hrvatskoj.

Kako ste do sada već naučili to nije sve!

Povodom proslave Dana Europe europske institucije otvaraju svoja vrata javnosti 4. svibnja u Bruxellesu, 9. svibnja u Luxembourgu te 19. svibnja u Strasbourgu. Svake godine tisuće ljudi sudjeluju u posjetima i raspravama, prisustvuju koncertima i drugim događanjima kako bi obilježili taj dan i podizali svijest o EU-u. U Bruxellesu i Strasbourgu ovogodišnja je tema biranje vlastite budućnosti.

Nadamo se da ćete navratiti na događanja u Hrvatskoj i proslaviti ovogodišnji Dan Europe.

Tekst i foto: press