Tinejdžeri u fokusu: prve ljubavi, mladenački bunt i rivalstvo u programu Teen Dox

Međunarodni festival dokumentarnog filma – ZagrebDox ove godine slavi svoje 15. jubilarno izdanje.

U kino Kaptol Boutique Cinema u Zagrebu od 24. veljače do 3. ožujka prikazat će se više od 100 iznimnih dokumentaraca iz cijelog svijeta. Okosnicu programa, između ostalog, čini i program Teen Dox koji donosi pet filmova različite tematike s fokusom na tinejdžere: od natjecateljskih izazova, prvih ljubavi i propitkivanja pojma slobode do bratskog (ne)slaganja i nesvakidašnjeg načina odrastanja jedne buntovne palestinske tinejdžerice.

Nanfu Wang, nezavisna redateljica iz Kine koja živi i stvara u New Yorku i čiji se nagrađivani dugometražni prvijenac Vrabac huligan prije dvije godine natjecao u međunarodnoj konkurenciji ZagrebDox-a, ovoga puta predstavlja se filmom Ja sam druga ti (I Am Another You). Na proputovanju Amerikom redateljica prati mladog, karizmatičnog Dylana koji je udobnost vlastitog doma i obiteljsku ljubav zamijenio za život na ulici. Fascinirana njegovim izborom kojim prkosi društvenim normama i potaknuta vlastitim slobodarskim mislima, Nanfu istražuje pojam individualne slobode i njezine granice.

Danski redatelj Emil Næsby Hansen filmom Nas dvoje (The Two of Us) govori o prvoj tinejdžerskoj ljubavi, ali i prvom prekidu takve veze. Premda Skjold i Isabel više nisu zaljubljeni, zauvijek će biti jedan drugome prva ljubav. Dok pokušavaju shvatiti što su kao par, a što kao pojedinci razvijaju snažno prijateljstvo u kojem će uvijek postojati nostalgično sjećanje na ljeto u Kopenhagenu, kad je njihova ljubav bila na vrhuncu.

Redateljski dvojac Cristina Costantini i Darren Foster filmom Sajam znanosti (Science Fair) propitkuju izazove pred kojima se nalazi devet srednjoškolaca s različitih strana svijeta na Međunarodnom sajmu znanosti u Los Angelesu. Ovaj višestruko nagrađivani dokumentarac uvodi nas u svijet ozbiljnog rivalstva, ali i u zabavan svijet tinejdžerskih hormona, koji je čini se uvijek isti ma gdje se oni nalazili.

Upečatljiv ženski lik buntovne palestinske tinejdžerice koja se želi prijaviti u vojsku donosi kanadska redateljica Christy Garland u filmu Što Walaa želi (What Walaa Wants). Odrastajući u najvećem izbjegličkom kampu na Zapadnoj obali - uz Pojas Gaze i pod vojnim nadzorom Izraela, Walaa sanja o tome da postane policajka, nosi uniformu, izbjegava brak i zarađuje za život. Unatoč upozorenjima da “žene ne bi trebale biti u vojsci” i da na taj način sramoti obitelj, ona se prijavljuje - i prolazi selekciju.

Mladi redatelj Benjamin Mullinkosson predstavlja nam priču o Peteru i Matthewu, dva crvenokosa brata i njihovom odrastanju unutar američke obiteljske svakodnevice. Bratski odnos koji tek naizgled djeluje složno otvara priču o suočavanju s individualnim strahovima. Matthew ima iracionalan i ekstreman strah od pasa, a Peter je opsjednut TV emisijom Survivor. Film Ma daj, ne budi p(ip)! (Don't Be a Dick About It) dokumentira simpatičnu braću u konstantnoj svađi dok nastoje prevladati vlastite strahove i premda prihvaćaju međusobne razlike i nedostatke, jednako im se, ako ne i više, izruguju.

TRAILERI

Ja sam druga ti: https://www.youtube.com/watch?v=L40K3CrncaE&t=3s

Nas dvoje: https://www.youtube.com/watch?v=Ca9aavOPnrA

Sajam znanosti: https://www.youtube.com/watch?v=AJdYLAc-gzM

Što Walaa želi: https://vimeo.com/289289251

Ma daj ne budi p(ip)!: https://www.youtube.com/watch?v=4rJfT46obTg

Tekst i foto: press

Tagovi: , , ,

Vezano uz temu

Kako tinejdžeri podnose razvod roditelja?

Odgovor na ovo pitanje bi ukratko bio: teže…

Kad djetetu dati prvi mobitel?

Prirodno je biti zabrinut jednom kad vaše dijete…

Anksioznost i depresivnost – znate li pomoći djetetu?

Rijetko koji roditelj zna kako pravilno reagirati ako…

Cinestar i Mastercard vode vas na najglamurozniji događaj sezone

Osvojite put na filmski festival u Cannes i…

Pročitajte i:

dijete s maskom na licu zbog koronavirusa i bolesti covid-19

Zna se broj zaraženih koronavirusom u Hrvatskoj mlađih od 20 godina

Zašto je važno poslušati (i čuti!) najnoviju poruku prof. dr. sc. Alemke Markotić?

Harry and Meghan Markle

Na meti kritika zbog koronavirusa

Princ Harry, čiji je otac zaražen koronavirusom, i Meghan Markle iz Kanade u otišli u…

Story uz svoje čitatelje! Evo koje sve inspirativne priče donosimo ovaj tjedan!

Novi broj lifestyle tjednika Storyja od srijede je na kioscima i donosi pregršt aktualnih tema…

covid-19

Ministar zadovoljan situacijom oko koronavirusa, no zabrinjava jedna činjenica

Nema eksponencijalnog rasta oboljelih, no zabrinjava činjenica da su se pojavili slučajevi za koje ne…