U petak 23. prosinca u gornjogradskim Dvorištima nadamo se - čudu! U osvit Božića, posljednjega dana manifestacije, pjevat će se božićni napjevi kao u dobra stara vremena te pozivamo sve ljude dobre volje da se pridruže u tom tihom predbožićnom slavlju i kroz zajedničko druženje učine nešto dobro!

Ovog petka Tiha noć je u Dvorištima!

Vrata gornjogradskih palača otvarena su raspjevanim zborovimai tradicionalnim božićnim, a prije svega svima nam omiljenim hrvatskim napjevima. U Tihoj noći tradicionalne božićne napjeve među ostalim izvode Iva Smojver i Amorose, potom Zbor Malo svjetlo iz župe sv. Mirka u Šestinama, Zbor Hrid pod vodstvom Čede Antolića iz crkve Kraljice sv. Krunice uz posebnu gošću Željku Marinović i mnogi drugi.

Pozivamo sve Zagrepčane i njihove goste da se, baš kao nekada, pridruže na Gornjem gradu u pjesmi i toplom i intimnom slavlju, te na taj način dozivamo dobra stara vremena kada se pjesmom u svakome domu, pa tako i na zagrebačkom Gornjem gradu, prizivao duh Božića.

tiha-noc-u-dvoristima
Carol Singing û nine children with a lantern standing outside a house at night, singing in the snow, Image: 166595045, License: Rights-managed, Restrictions: Unavailable for greetings card use until 22nd October 2013., Model Release: no, Credit line: Profimedia, Mary Evans Picture Librar

No, sve prijatelje Dvorišta ne pozivamo samo na druženje uz božićne napjeve, već i da zajednički učinimo dobro djelo! Jer Božić jest vrijeme dobrih želja i veselja, ali je i vrijeme u kojemu pomažemo onima kojima je pomoć najpotrebnija. A obitelj Brajković iz Draganića pored Karlovca upravo je takva obitelj!

Ova skromna i vrijedna obitelj s četvero školaraca živi u uvjetima koje ne želite niti zamisliti, bez osnovnih uvjeta za život. U Tihoj noći u Dvorištima pridružujemo se akciji prikupljanja sredstava za kupnju kuće koja će obitelji Brajković osigurati osnovne uvjete za novi početak i dostojanstven život. Akciji će se pridružiti i sponzori projekta Pivnica Medvedgrad i Jana, a svi ljudi dobre volje moći će donirati sredstva i tako pomoći na posebno označenim mjestima u svakom dvorištu.

Svatko zaslužuje zeleno dvorište i topli dom, a obitelj Brajković u ovo božićno doba zaslužuje ako ne čudo, a onda sigurno - našu pomoć! Pozivamo stoga sve ljude dobre volje i, dakako, sve prijatelje Dvorišta.

Pokažimo onu toplu, izvornu, ljudsku stranu Adventai pomozimo obitelj Brajković da Novu godinu dočekaju u toplini novoga doma. 

tiha-noc-u-dvoristima

LOKALITETI DVORIŠTA: Sjeverni dio Gornjeg grada

Dvorište Palače Vojković-Oršić-Kulmer-Rauch (Hrvatski povijesni muzej), Matoševa 9

Reprezentativna palača, rijetko lijep primjer plemićke stambene arhitekture druge polovice 18. stoljeća, nazivana prema njenim vlasnicima, plemićkim obiteljima Vojković, Oršić, Kulmer i Rauch. Mjesto okupljanja zagrebačkog visokog društva, s velikom dvoranom u kojoj su se održavale elitne zabave, plesovi i kazališne predstave. Od 1931. do 1959. sjedište zagrebačkih gradonačelnika, a potom Hrvatskog povijesnog muzeja.

Atrij Palače Amadé (Hrvatski prirodoslovni muzej), Demetrova 1

Palača s prostranim atrijem i dvoranom u kojoj je početkom 19. stoljeća započeo kazališni život u Zagrebu, nazvano "Amadéovo" prema njegovu vlasniku grofu Antunu Amadéu de Varkonyju. Nakon što se 1835. kazališni život preselio u Stankovićevo kazalište na Markovu trgu, zgrada je nekoliko godina bila stjecište mađarona, potom zgrada državnog računovodstva sa slastičarnicom i kavanom u prizemlju, a od 1868. dom Hrvatskog prirodoslovnog muzeja.

Dvorište Palače Balbi (Staroslavenski institut), Demetrova 11

Staroslavenski institut, barokna palača i dvorište s jedinim sačuvanim bunarom na Gornjem gradu, među starim Zagrepčanima poznata i kao Balbičina palača nazvana po barunici Korneliji Balbi koja je bila njena zadnja privatna vlasnica, u kojoj je u brojnim trenutcima slobodnoga vremena vezla najljepše ukrašena veziva koja se i danas čuvaju u obližnjem Muzeju grada Zagreba.

Atrij Muzeja grada Zagreba, Opatička 20-22

Više od stoljeća i pol opatički samostan reda sv. Klare po kojem je ulica i dobila naziv Opatička, u kojem su tada boravile pripadnice najuglednijih hrvatskih plemićkih obitelji. Potom kazalište, pa vojarna, poštanski ured te financijska uprava s državnom blagajnom, od 1947. dom Muzeja grada Zagreba s prostranim atrijem i najstarijom sunčanom zidnom urom u Zagrebu.

Privatno dvorište obitelji Milovac, Opatička 19

Lokacija na kojoj je rođen skladatelj i violončelist Rudolf Matz, na kojoj je živjela velika ljubav slavnog hrvatskog skladatelja Vatroslava Lisinskog Hedviga Ban te na kojoj je prema legendi nastala prva hrvatska opera Ljubav i zloba.

tiha-noc-u-dvoristima

Tekst i foto: Dvorišta