Slikovnicu će predstaviti sama autorica i pripovjedačica Erika Katačić Kožić, pripovjedačica Srebrenka Peregrin i didgeridoo sviračica Iva (Pupi) Zelenko.

Program će se održati u prizemlju ispred Likovnog kluba, na terasi Centra mladih Ribnjak, u kojem će mališani predškolskog uzrasta i učenici nižih razreda osnovne škole, osim zanimljivog predstavljanja, moći čuti priču o simpatičnoj medvjedici Marti uz glazbenu pratnju didgeridoo-a, kao i sudjelovati u kreativnoj i zabavnoj radionici.

O slikovnici:

Priča o maloj medvjedici, govori o jednom danu u životu medvjeda, od izlaska iz brloga, tumaranja po šumi u potrazi za hranom, pa sve do povratka u brlog kada se počne spuštati mrak. Umjesto da s majkom medvjedicom traži plodove, Marta trči za leptirićima, bere cvijeće, upadne u potok... Tek na kraju dana, dovoljno umorna, zajedno s mamom vadi med iz košnice i odlazi na spavanje.

Služeći se metaforom, autorica je na odličan način kroz priču o nestašnoj maloj medvjedici prikazala ponašanje djeteta s poremećajem pažnje. Priča je napisana na osnovama tzv. terapeutske priče, koja ne teži tome da "popravlja" bilo koga. Samo donosi situacije u koje se djeca mogu uživjeti, te na suptilan način nudi djetetu novi uvid u situaciju te otvaraju mogućnost za promjenu.

Može se koristiti kao priča za razbibrigu u školama ili vrtićima, ali i ukazati na problematično ponašanje pojedinca i ponuditi rješenje.

O autorici:

Autorica Erika Katačić Kožić profesionalno se bavi pripovijedanjem autorskih priča, terapeutskih priče, te narodnih priča iz svijeta. Od 2009. u suradnji s glazbenicom Ivom Zelenikom, u pratnji didgeridoo-a održava književno-glazbene radionice u sklopu projekta Didgpriče-didgstories. Redovito organizira i vodi pričaonice u udruzi Vestigium, te je suosnivačica i potpredsjednica udruge za promicanje kulture govorenja i kreativnog stvaralaštva, "Vilinput". Erikina terapeutska priča o malom slonu objavljena je u knjizi Therapeutic Storytelling - 101 therapeutic stories for children na engleskom jeziku u UK (Hawthorn Press, 2012). Slikovnica Medvjedica Marta i šareni planinski čaj, njezina je prva samostalna slikovnica, objavljena u izdanju Ibis grafike.

Tekst i foto: press