Tema tjedna: atopijski dermatitis

Imate li pitanja o atopijskom dermatitisu, šaljite ih na e-mail naše redakcije, a oni koji su iz Karlovca neka ovu tematiku poprate uživo u Knjiguljici, u srijedu od 10 do 12 sati

Ovaj je tjedan s različitih strana posvećen atopijskom dermatitisu (neurodermatitisu). Jučer je u Zagrebu održan stručni skup “Zaštita mikrobioma kože i njegova uloga kod atopijskog dermatitisa” koji je okupio brojne dermatologe i pedijatre. Na skupu je istaknuto kako sve više raste problematika atopijskog dermatitisa, kronične upalne bolesti kože koja je često udružena s nastankom alergija na hranu te u kasnijoj dobi s bronhalnom astmom i alergijskim rinokonjunktivitisom. Stoga ne čudi što se zadnjih godina na ovu temu digla na noge kako struka, tako i šira javnost. Nažalost, zamijećen je značajan porast prevalencije te bolesti, koja u razvijenim zemljama danas dosiže čak i do 20%, naročito se manifestira kod male djece i dojenčadi.
Danas jako popularna teorija nastanka atopijskog dermatitisa je i tzv. higijenska teorija. Naime, atopije su bolesti bogatog svijeta. Njihova je učestalost u porastu. Više je atopičara u gradu nego na selu, više u obiteljima s jednim djetetom, nego s više djece. Drugim riječima, djeca danas manje obolijevaju od zaraznih bolesti kao što su tuberkuloza, ospice i slično, ali se bore s alergijama te imunitet kreće u drugom smjeru (tzv. Th2 imunološkom odgovoru) odnosno razvoju alergijskih i autoimunih bolesti.

Kako bismo vam pomogli da dobijete odgovore koja vas muče po pitanju atopijskog dermatitisa, molimo vas da ih pošaljete na našu redakciju (urednistvo@roditelji.hr) ili na facebook objavi ove teme kako bismo ih proslijedili prim. dr. sc. Slobodni Murat Sušić, dr. med., specijalistici pedijatrije i dermatovenerologije na Klinici za dermatovenerologiju KBC Zagreb i Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu koja je na skupu govorila o suvremenim spoznajama koje razjašnjavaju glavne čimbenike ove bolesti. Među najznačajnijima se nalaze genetski čimbenici, odgovorni za specifični imunološki odgovor kao i za oštećenja funkcije epidermalne barijere, uz brojne vanjske čimbenike okoline koji se danas smatraju odgovornim za nastanak te bolesti.
Općenito prim. dr. sc. Slobodna Murat Sušić može odgovoriti na pitanja vezana uz osnove značajke atopijskog dermatitisa, kao i o suvremenim spoznajama vezanim uz ovu bolest, o ulozi i značaju kožne barijere, o načinima liječenja i kontroli upalnih zbivanja kod pacijenata, važnosti edukacije roditelja u liječenju bolesti i sl. Pitanja šaljite do srijede 5. studenog u 16 sati.

Baby coffee morning u Knjiguljici

U srijedu 5.11. od 10 do 12 sati u Knjiguljici gostuje pedijatrica dr. Marina Mrgan koja će s roditeljima razgovarati o temi “Neurodermatits kod djece”, stoga svi koji žive u Karlovcu ili u blizini, a tema im je zanimljiva, neka ne propuste ovo edukativno druženje.

 

Foto: Profimedia

Tagovi: , , , ,

Vezano uz temu

unuka s bakom i djedom u kuhinji

Novo istraživanje dokazalo: za pretilost djece krivi su bake i djedovi!

Bez obzira na različite kulture, bake i djedovi…

djeca, mobiteli i socijalne vještine

Mit ili istina? Štete li mobiteli i tableti razvoju socijalnih vještina u djece?

Znanstvenici su uspoređivali vještine današnje djece s društvenim…

Pomozite djetetu da izrazi osjećaje

Treba li i u kojoj mjeri ignorirati djetetove…

Pročitajte i:

Stiže velika novost iz redova klaunovadoktora

Po prvi puta djeca na liječenju u bolnicama, ali i ona koja se liječe kod…

trudnica predaje e-Zahtjev za ostvarivanje prava

Kako brže i lakše do doplatka za djecu?

Od 3. srpnja omogućeno podnošenje e-Zahtjeva za ostvarivanje prava na doplatak za djecu

mila rončević i njezina sestra

Mila Rončević uskoro se vraća kući! Lijepe vijesti iz Amerike objavio njezin otac

Marin Rončević, otac djevojčice za čije je liječenje u Philadelphiji prikupljeno nevjerojatnih 38 milijuna kuna,…

djeca se igraju s igračkama

Upravo objavljeno! Omiljena igračka djece najmanje siguran proizvod na svijetu!

Europska komisija objavila je popis najopasnijih proizvoda u EU, kojemu je svrha sprječavanje i ograničavanje…