U petak, 1. veljače u 19 sati, povodom Svjetskog dana čitanja naglas u prostorima Galerije Događanja Centra kulture na Peščenici (KNAP) pozivaju se djeca da uplove u svijet ilustriranih knjiga.

U sklopu izložbe “Kumarov san” ilustratorice Vande Čižmek, glumci Teatra Gaudeamus, amaterske kazališne skupine Centra KNAP, djeci će čitati i dječju knjigu Kumarov san i ostatak priča koje je Vanda ilustrirala. Javno čitanje zamišljeno je kao oživljavanje ilustracija te omogućava sudionicima da uz Kumara putuju svijetom i zajednički grade nepoznati prostor između sna i jave.

teatar-gaudeamus-cita-djeci

Vanda Čižmek ilustratorica je brojnih dječjih slikovnica, časopisa, slikovnih udžbenika i zabavnih ilustracija za odrasle. Također je i dobitnica nagrade „Ovca u kutiji“ dječjeg žirija za najbolju dječju slikovnicu 2016/2017. godine te mnogobrojnih priznanja i pohvala. U Galeriji Događanja izložba Kumarov san otvorena je do 15. veljače, a moguće ju je podsjetiti radnim danom od 10 do 21 sat, a subotom od 10 do 13 sati.

teatar-gaudeamus-cita-djeci

Djeca i odrasli širom svijeta, slaveći moć riječi, kreiraju društvo koje će omogućiti svakom djetetu pravo na obrazovanje te pristup knjigama i tehnologiji. Čitanje naglas razvija vještinu slušanja, obogaćuje rječnik, razvija maštu i utječe na uspješan razvoj djeteta. Čitajte djeci naglas gdje god i kad god stignete čime podržavate i nacionalnu kampanju ‘Čitaj mi!’.

Svjetska organizacija LitWorld, uz poziv na obilježavanje Svjetskog dana čitanja naglas, nudi svoje ideje http://www.litworld.org/wrad/, ali i potiče na vlastite.

Tekst: press

Ilustracije: Vanda Čižmek