Pomoć se sastoji od 300 setova za pružanje pomoći djeci i odraslima oboljelima od dijarejalnih bolesti. Takvi kompleti su potrebni jer upravo od tih bolesti prijeti najveći rizik u izvanrednim situacijama kao što su poplave. Nakon današnje primopredaje u Općoj Županijskoj bolnici Vinkovci kompleti će po potrebi biti distribuirani u sve bolnice na području Vukovarsko-srijemske županije kako bi pokrili najhitnije potrebe djece i odraslih u slučaju izbijanja dijarejalnih bolesti.

Setovi sadrže sve što je potrebno za prvu pomoć osobama i djeci oboljelima od dijareje: oralne rehidracijske soli (ORS), antibiotike, dezinficijense, infuzijske otopine, potrošni medicinski materijal (rukavice, intravenozne kanile, gaze, nazogastične sonde za hranjenje, epruvete za uzimanje mikrobioloških uzoraka), kirurške škare, stetoskope, tlakomjere, termometre i dr. Zajedničku donaciju danas su sanacijskom upravitelju Opće županijske bolnice Vinkovci Dubravku Koreniku uručile voditeljica Ureda Svjetske zdravstvene organizacije u Hrvatskoj i članica Kriznog stožera Ministarstva zdravlja prof. dr.sc Antoinette Kaić-Rak i predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Valentina Otmačić.

„Regionalni ured SZO u Hrvatskoj surađuje s Ministarstvom zdravlja, napose u radu Kriznog stožera te po potrebi pruža stručnu pomoć, a ovom prilikom je osigurao određenu količinu lijekova za potrebe u hitnim situacijama“, rekla je voditeljica Ureda SZO prof. dr.sc Antoinette Kaić-Rak.

Pored kompleta sa setovima za liječenje dijareje, Ured UNICEF-a je Dječjem odjelu OŽB Vinkovci danas isporučio i tri vrste letaka koji će se putem pedijatrijskih ordinacija, patronažnih sestara i liječnika školske medicine distribuirati stanovnicima poplavljenih područja: letak s mjerama zaštite i preporukama za odrasle odnosno za djecu u kriznim situacijama, te letak sa savjetima za roditelje o postupku s djetetom oboljelim od akutnog proljeva.

„UNICEF od početka ove krize prati stanje i potrebe djece i njihovih obitelji u poplavljenim područjima i sukladno tome postupa kako bi toj, najranjivijoj populaciji, pružio potrebnu pomoć i podršku. Uz humanitarnu pomoć i pisane savjete koji će ljudima olakšati postupanje u ovoj teškoj situaciji, u narednom razdoblju ćemo u suradnji s resornim ministarstvima i partnerima na terenu organizirati provedbu radionica za djecu i drugih programa psihosocijalne podrške djeci tijekom ljetnih mjeseci. Smisao tih aktivnosti je ublažiti traume koje su djeca doživjela uslijed poplave te stvoriti rutinu i normalizirati njihovu svakodnevicu, osiguravši im sigurno i poticajno okruženje u kojemu će im biti dostupni zabavni i edukativni sadržaji“, rekla je predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Valentina Otmačić.

UNICEF je od početka humanitarne krize dopremio dvije veće pošiljke humanitarnih potrepština, od higijenskih artikala za najmlađe do pitke vode i sredstava protiv komaraca, kao i sredstava za dezinfekciju i sanitaciju. Tu su pomoć osigurali brojni hrvatski građani i tvrtke koji svojim donacijama podržavaju rad UNICEF-a u Hrvatskoj.

UNICEF je uputio apel za pomoć djeci pogođenoj poplavama u široj regiji, a donirati se može putem interneta na www.unicef.hr ili žiro računa 2360000-1501092532, IBAN HR9223600001501092532.