bolesno dijete

SZO i Unicef dopremili medicinske setove za djecu i obitelji na poplavljenim područjima

Ured Svjetske zdravstvene organizacije u Hrvatskoj (SZO) i Ured UNICEF-a za Hrvatsku u suradnji s Ministarstvom zdravlja danas su za potrebe stanovnika poplavljenih područja u Slavoniji u Opću županijsku bolnicu Vinkovci dostavili specijalne komplete pomoći za oboljele od dijarejalnih bolesti

Pomoć se sastoji od 300 setova za pružanje pomoći djeci i odraslima oboljelima od dijarejalnih bolesti. Takvi kompleti su potrebni jer upravo od tih bolesti prijeti najveći rizik u izvanrednim situacijama kao što su poplave. Nakon današnje primopredaje u Općoj Županijskoj bolnici Vinkovci kompleti će po potrebi biti distribuirani u sve bolnice na području Vukovarsko-srijemske županije kako bi pokrili najhitnije potrebe djece i odraslih u slučaju izbijanja dijarejalnih bolesti.

Setovi sadrže sve što je potrebno za prvu pomoć osobama i djeci oboljelima od dijareje: oralne rehidracijske soli (ORS), antibiotike, dezinficijense, infuzijske otopine, potrošni medicinski materijal (rukavice, intravenozne kanile, gaze, nazogastične sonde za hranjenje, epruvete za uzimanje mikrobioloških uzoraka), kirurške škare, stetoskope, tlakomjere, termometre i dr. Zajedničku donaciju danas su sanacijskom upravitelju Opće županijske bolnice Vinkovci Dubravku Koreniku uručile voditeljica Ureda Svjetske zdravstvene organizacije u Hrvatskoj i članica Kriznog stožera Ministarstva zdravlja prof. dr.sc Antoinette Kaić-Rak i predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Valentina Otmačić.

"Regionalni ured SZO u Hrvatskoj surađuje s Ministarstvom zdravlja, napose u radu Kriznog stožera te po potrebi pruža stručnu pomoć, a ovom prilikom je osigurao određenu količinu lijekova za potrebe u hitnim situacijama", rekla je voditeljica Ureda SZO prof. dr.sc Antoinette Kaić-Rak.

Pored kompleta sa setovima za liječenje dijareje, Ured UNICEF-a je Dječjem odjelu OŽB Vinkovci danas isporučio i tri vrste letaka koji će se putem pedijatrijskih ordinacija, patronažnih sestara i liječnika školske medicine distribuirati stanovnicima poplavljenih područja: letak s mjerama zaštite i preporukama za odrasle odnosno za djecu u kriznim situacijama, te letak sa savjetima za roditelje o postupku s djetetom oboljelim od akutnog proljeva.

"UNICEF od početka ove krize prati stanje i potrebe djece i njihovih obitelji u poplavljenim područjima i sukladno tome postupa kako bi toj, najranjivijoj populaciji, pružio potrebnu pomoć i podršku. Uz humanitarnu pomoć i pisane savjete koji će ljudima olakšati postupanje u ovoj teškoj situaciji, u narednom razdoblju ćemo u suradnji s resornim ministarstvima i partnerima na terenu organizirati provedbu radionica za djecu i drugih programa psihosocijalne podrške djeci tijekom ljetnih mjeseci. Smisao tih aktivnosti je ublažiti traume koje su djeca doživjela uslijed poplave te stvoriti rutinu i normalizirati njihovu svakodnevicu, osiguravši im sigurno i poticajno okruženje u kojemu će im biti dostupni zabavni i edukativni sadržaji", rekla je predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Valentina Otmačić.

UNICEF je od početka humanitarne krize dopremio dvije veće pošiljke humanitarnih potrepština, od higijenskih artikala za najmlađe do pitke vode i sredstava protiv komaraca, kao i sredstava za dezinfekciju i sanitaciju. Tu su pomoć osigurali brojni hrvatski građani i tvrtke koji svojim donacijama podržavaju rad UNICEF-a u Hrvatskoj.

UNICEF je uputio apel za pomoć djeci pogođenoj poplavama u široj regiji, a donirati se može putem interneta na www.unicef.hr ili žiro računa 2360000-1501092532, IBAN HR9223600001501092532.

 

Tagovi:

Vezano uz temu

Djeca u Saboru: Želimo da nas čujete

U povodu 30. obljetnice Konvencije o pravima djeteta…

30 godina zajedno za djecu u Hrvatskoj

UNICEF se u svom radu vodi Konvencijom o…

Djeca su naš najvažniji posao

UNICEF 27. rujna 2019. u Kongresnom centru Forum…

Volontirajte na UNICEF-ovoj humanitarnoj utrci Mliječna staza 2019.

UNICEF organizira humanitarnu utrku Mliječna staza 2019. za…

Pročitajte i:

ljubav prema životinjama

Nova atrakcija za djecu ljubitelje životinja

Patuljasti mungosi koji su u Zoološki vrt grada Zagreba stigli prošle godine, postali su roditelji.…

pomoć obiteljima žrtvama Covid-19 bolesti

Financijska pomoć obiteljima s djecom pogođenim bolešću Covid-19

Obitelj s jednim djetetom, koja dokaže da ispunjava uvjete, može dobiti jednokratnu pomoć od 3250…

dječak i igra lego kockicama

Lego kockica bila dječaku u nosu dvije godine!

Stiže vijest za rubriku "nevjerojatno, ali istinito"!

Mia Dimšić i Domenica

Sanja je prva gluhoslijepa doktorica znanosti, a Josip osvaja planinske vrhove! Što ih je povezalo s Miom i Domenicom?

Ove dvije pjevačice, ali i velike prijateljice, rado su se odazvale inicijativi Zaklade "Hrvatska za…