U subotu i nedjelju između 11 i 17 sati edukatori Zoološkog vrta grada Zagreba upoznat će ljubitelje životinja sa zadivljujućim seobama ptica selica.

Na tim putovima ptice se suočavaju s nizom opasnosti. Urbana područja poput zagrebačkog pritom im predstavljaju poseban rizik. Ugrožavaju ih visoke antene, ograde, dalekovodi i žice koje se protežu zrakom, a pticama su često nevidljive. Ptice stradavaju i zalijećući se u visoke nebodere presvučene staklom.

Za većinu onoga što ugrožava selice, kriv je čovjek. Najviše ih ugrožava uništavanje staništa i krivolov. Zbog toga se ove godine Svjetski dan ptica selica obilježava pod sloganom „…i kada je nebo utihnulo? Zaustavimo ilegalnu trgovinu, uzimanje i ubijanje ptica selica“.

svjetski-dan-ptica-selica-u-zoo-vrtu

U Zoološkom vrtu građani će moći doznati zanimljive podatke o pticama selicama koje će iduće mjesece provesti u našoj zemlji. To su, među ostalima, lastavica, grlica, čiopa i čvorak.

Posjetitelje Vrta edukatori će posebno detaljno upoznati s bijelim rodama i Čigočem, prvim mjestom s titulom „Europsko selo roda“. Kako bi najmlađi posjetitelji što lakše zapamtili zanimljivosti vezane uz ptice selice, osmišljene su atraktivne radionice i igre. Među njima je i igra koja će djecu podučiti kako se ptice orijentiraju na svojim dugim seobenim putovima. Na poligonu „Povratak na sjever“ kroz ulogu rode suočit će se s preprekama na koje rode nailaze na svojim putovanjima.

Zaštita ptica selica koordinirana je na državnoj i međunarodnoj razini od početka 20. stoljeća.

Tekst i foto: press