Svjetski dan prve pomoći – bojanka Medo Jurica

U subotu 12. rujna diljem svijeta bit će obilježen Svjetski dan prve pomoći, a toj velikoj akciji pridružit će se i Hrvatski Crveni križ. Za učenje prve pomoći nikada nije prerano! Određenim vještinama mogu ovladati i djeca, a to pokazuje i bojanka „Medo Jurica“. Uz pomoć nje, djeca mogu usvojiti zdrave navike kao i osnove pružanja prve pomoći

Prva pomoć tradicionalna je djelatnost Hrvatskog Crvenog križa kojom se nastoji potaknuti ljude na odgovorno ponašanje te osnažiti pojedince i zajednice za lakše prevladavanje štetnih posljedica od nesreća i bolesti. Prva pomoć je, kako pokazuju iskustva, važan prvi korak koji pomaže u spašavanju života i smanjenju posljedice ozljeđivanja.

Slučajni prolaznici kao i profesionalno osoblje zaslužni su za većinu spašenih života na mjestu nesreća koje se svakodnevno događaju. Učenjem i usvajanjem znanja i vještina u pružanju prve pomoći svatko se može pripremiti za situaciju u kojoj svojim znanjem i primjenom naučenog može spasiti nečiji život.

Za učenje prve pomoći nikada nije prerano! Određenim vještinama mogu ovladati i djeca, a to pokazuje i bojanka "Medo Jurica". Uz pomoć nje, djeca mogu usvojiti zdrave navike kao i osnove pružanja prve pomoći.

Bojanka "Medo Jurica" prilagođena je djeci uzrasta od pet do sedam godina i namijenjena je vrtićima i malim školama, ali uz pomoć nje i roditelji mogu raditi s djecom. Testirana je na oko stotinu djece te se pokazala vrlo prihvatljivom među dječjom populacijom.

20150911_124349

Sadržava dijelove za usvajanje zdravih navika (pravilno pranje ruku, zubi), zaštitu zdravlja u različitim uvjetima (zaštita od visokih temperatura i hladnoće) i prilagođene neodgodive postupke pružanja prve pomoći.

Bojanka "Medo Jurica" savjetuje djecu kako postupiti u slučaju nesreće, kako pravilno reagirati, kako se ne prepustiti panici i činjenju štete. Uz svaki crtež stoji kratak opis situacije, a bojanka nudi i savjete Mede Jurice kako u toj situaciji postupiti.

Bojanka "Medo Jurica" projekt je Hrvatskog Crvenog križa kojim se želi utjecati na usvajanje zdravih životnih navika kod djece.

20150911_122755

Dvoje čitatelja portala Roditelji.hr koji nam prvi pošalju email na adresu urednistvo@roditelji.hr sa svojim imenom, prezimenom, adresom i brojem telefona, dobiva na dar bojanku “Medo Jurica”.

Tekst i foto: Hrvatski Crveni križ

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

Pomozite djetetu da izrazi osjećaje

Treba li i u kojoj mjeri ignorirati djetetove…

Dolazi li Djed Božićnjak?

Za vrijeme blagdana brojni roditelji diljem svijeta razveseljavaju…

VIDEO: Kako zapravo izgleda Božić s bebom u kući

Savjet: svakako pogledati. Osobito ako imate malo puzavo…

Kad Božić zakuca na vrata

Prije nego vas blagdanska euforija potpuno obuzme, želimo…

Pročitajte i:

dijete u kućnoj izolaciji zbog epidemije koronavirusa

Novi apel ministra Beroša oko koronavirusa: 'Moramo biti sumnjičavi...'

Poslana je i snažna poruka o zaštiti ljudi koji u ovim teškim okolnostima dodatno trpe…

trudnica umrla od koronavirusa tijekom porođaja u bolnici

Tijekom porođaja umrla trudnica zaražena koronavirusom

Nesretna žena prva je žrtva koronavirusa među trudnicama. Beba je, srećom, spašena, no u bolnici…

koronavirus

Alemka Markotić: "Sada je valjda svima jasno da nitko nije imun na koronavirus!"

U Zagrebu od koronavirusa umro muškarac rođen 1974. godine, koji nije bolovao od niti jedne…

franka batelić i sin viktor

Sada je sreća potpuna u obitelji Ćorluka! I oni su jači od koronavirusa

Pjevačica Franka Batelić Iz Zagreba je s malenim Viktorom otišla u rodnu Istru, dok se…