Svjetski dan divljih vrsta u zagrebačkom Zoo vrtu

U subotu, 5. ožujka, u Zoološkom vrtu grada Zagreba, u suradnji s Ministarstvom zaštite okoliša i prirode te Hrvatskom agencijom za okoliš i prirodu, obilježit će se Svjetski dan divljih vrsta

O važnosti zaštite divljih vrsta biljaka i životinja u 11:30 ispred Tropske kuće će govoriti: Irina Zupan, pomoćnica ministra zaštite okoliša i prirode, Ana Štrbenac, voditeljica stručne službe iz Hrvatske agencije za okoliš i prirodu i Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta grada Zagreba.

Poseban će naglasak biti stavljen na nezakonitu trgovinu kućnim ljubimcima te trgovinu predmetima koji su izrađeni od ugroženih biljaka i životinja, a čijom se prodajom na ilegalnom tržištu godišnje zaradi više od 150 milijardi kuna.

Kako bi se građanima približila važnost zaštite ugroženih vrsta, edukativni program u Vrtu koji se naziva i Divljim srcem grada, trajat će od 11 do 16 sati.

Svi će zainteresirani u Tropskoj kući moći dodirnuti manje neotrovne egzotične zmije. Onima hrabrijima timaritelji će svakih sat vremena predstavljati velike zmije među kojima su šarena boa i kraljevski piton.

Zoo 2

Kako bi i najmlađi posjetitelji doznali zašto se sve trguje divljim vrstama životinja, osmišljen je CITES CSI laboratorij. U tom će laboratoriju djeca pomoću digitalne lupe i drugih pomagala moći otkriti jesu li uzorci načinjeni od ugroženih vrsta. U nastambi lavova mogu posjetiti "suvenirnicu zabranjenih vrsta", a za kreativce su pripremljene likovne radionice.

Svjetski dan divljih vrsta u Zoološkom se vrtu grada Zagreba obilježava treći put. Hrvatska je 2000. godine potpisala Konvenciju o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divljih životinja i biljaka, poznatiju pod skraćenicom CITES. Danas CITES ima više od 180 država potpisnica koje se obvezuju na zapljenu i oduzimanje životinja i biljaka kojima se nelegalno trguje, te prekršajno ili kazneno gonjenje onih koji to čine.

Konvencija štiti više od 35.000 biljnih i životinjskih vrsta od kojih je 3 posto pred izumiranjem upravo zbog ilegalne trgovine.

Zoo 1

Tekst i foto: Zoološki vrt grada Zagreba

Tagovi: ,

Vezano uz temu

Zoološki vrt gostuje na Samoborskom fašniku

Zoološki vrt grada Zagreba i ove godine surađuje…

Egzotična zima u Zoo vrtu: Ljuskavi, dlakavi i pernati

Zašto ptice imaju perje, a ribe ljuske? Čemu…

Bundeve pred životinjama: za igru ili pod zub

U nedjelju, 4. studenoga, u Zoološkom će se…

Pročitajte i:

Harry and Meghan Markle

Na meti kritika zbog koronavirusa

Princ Harry, čiji je otac zaražen koronavirusom, i Meghan Markle iz Kanade u otišli u…

Story uz svoje čitatelje! Evo koje sve inspirativne priče donosimo ovaj tjedan!

Novi broj lifestyle tjednika Storyja od srijede je na kioscima i donosi pregršt aktualnih tema…

covid-19

Ministar zadovoljan situacijom oko koronavirusa, no zabrinjava jedna činjenica

Nema eksponencijalnog rasta oboljelih, no zabrinjava činjenica da su se pojavili slučajevi za koje ne…

Emotivnom porukom čestitala rođendan sinu u Italiji: "U redu je što sam tužna i što plačem..."

Bivša novinarka i spisateljica Josipa Pavičić Berardini proživljava pravu dramu zbog odvojenosti od sina Rocca…