“Svi u kino, kino za sve”

"Svi u kino, kino za sve!, krilatica je ovogodišnjeg, 7. izdanja Festivala o pravima djece koji je danas otvoren u Kinu Tuškanac uz filmove, dobro raspoložene domaćine, i oduševljenje dvjestotinjak djece koja su velikim pljeskom otvorila Festival. Voditeljsku palicu na svečanom otvaranju preuzeo je glumac Robert Kurbaša a društvo su mu pravile glumica Darija Lorenci Flatz i likovna i glazbena umjetnica Jadranka Ivaniš Yaya, sve redom domaćini ovogodišnjeg Festivala

Svečanost otvaranja započela je ulomkom iz predstave Život kroz dramatizaciju koju su izvele učenice zagrebačkih gimnazija - Dijana Bosnić, Dorotea Višak i Kristina Višak, a nastavljena je nagrađivanim kratkometražnim filmom Uklonjena i animiranim filmom Priča o Jacku i Ruby i njihovim pravima.

Goste svečanog otvaranja pozdravile su umjetnička direktorica Festivala Tatjana Aćimović, predstojnica UNICEF-ova ureda u Hrvatskoj Valentina Otmačić te savjetnica pravobraniteljice za djecu Maja Flego.

Veći no ikad, Festival se ove godine održava u 18 gradova: u kinima Cinestar u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku, Vukovaru, Slavonskome Brodu, Varaždinu, Šibeniku, Zadru i Dubrovniku, a u suradnji s Kino mrežom i u Pazinu, Puli, Poreču, Rovinju, Sisku, Novskoj, Koprivnici i Čakovcu. Tako će ove godine filmove svojih vršnjaka vidjeti više od 7000 djece na matinejama za osnovne i srednje škole. Na festivalskom meniju ove godine je ponuđeno 35 filmova koji su, kao i cjelokupan sadržaj prvog i jedinog inkluzivnog festivala u Hrvatskoj - prilagođeni svima! Posebnost Festivala je da su sve projekcije prilagođene za djecu i odrasle s oštećenjem sluha i vida.

lopta 1

Poruka ovogodišnjeg Festivala je zajedničko provođenje vremena djece i roditelja, odnosno njihovih skrbnika i najbližih odraslih. Odlazak u kino sjajna je prilika za druženje s obitelji i kasniji razgovor o filmu. Stoga su organizatori pripremili besplatne projekcije obiteljskih filmova u kinu Europa. Ovaj program počinje u petak 9. listopada projekcijom Disneyjevog blockbustera Čudesan tim iz McFarlanda, nastavlja se u subotu 10. listopada prikazivanjem norveške avanture Operacija Arktik i završava u nedjelju 11. listopada Disneyjevom komedijom Šašavi dan obitelji Cooper. Sve projekcije počinju u 17 sati.

I ove godine Festival slavi i promiče dječje audiovizualno stvaralaštvo, participaciju i dijalog s mladima, rad i vježbu kroz radionice koji odgovaraju na suvremene potrebe djece i roditelja te vrijednosti koje su na margini društvene pažnje, poručila je prilikom otvaranja Tatjana Aćimović, umjetnička direktorica Festivala o pravima djece.

Festival zajednički organiziraju udruga Alternator, UNICEF Hrvatska, Hrvatski filmski savez, Ured pravobraniteljice za djecu te partneri Blitz Cinestar i Kino mreža.

lopta 2

Tekst i foto: Festival o pravima djece

Tagovi: , , ,

Vezano uz temu

Hrvatski glazbeni zavod

BEETHOVENplus – festival koji ne smijete propustiti

I vi možete pomoći obnovi Hrvatskog glazbenog zavoda,…

30 godina zajedno za djecu u Hrvatskoj

UNICEF se u svom radu vodi Konvencijom o…

Pročitajte i:

ljubav prema životinjama

Nova atrakcija za djecu ljubitelje životinja

Patuljasti mungosi koji su u Zoološki vrt grada Zagreba stigli prošle godine, postali su roditelji.…

pomoć obiteljima žrtvama Covid-19 bolesti

Financijska pomoć obiteljima s djecom pogođenim bolešću Covid-19

Obitelj s jednim djetetom, koja dokaže da ispunjava uvjete, može dobiti jednokratnu pomoć od 3250…

dječak i igra lego kockicama

Lego kockica bila dječaku u nosu dvije godine!

Stiže vijest za rubriku "nevjerojatno, ali istinito"!

Mia Dimšić i Domenica

Sanja je prva gluhoslijepa doktorica znanosti, a Josip osvaja planinske vrhove! Što ih je povezalo s Miom i Domenicom?

Ove dvije pjevačice, ali i velike prijateljice, rado su se odazvale inicijativi Zaklade "Hrvatska za…