Festival je u ime gradonačelnika grada Zagreba, gospodina Milana Bandića, otvorila njegova zamjenica, gospođa Jelena Pavičić Vukičević.

svecano-otvoren-27-svjetski-animafest-zagreb

U potpuno ispunjenoj dvorani kina Europa uglednim gostima međunarodne animacijske scene, ministrici kulture Republike Hrvatske Nini Obuljen Koržinek i izaslanici predsjednice Republike Hrvatske Renati Margaretić Urlić obratili su se i Daniel Rafaelić, ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra, Daniel Šuljić, umjetnički ravnatelj Animafesta, te Matea Milić i Paola Orlić, producentice Festivala.

Animafest je barem za malo iznad svih hrvatskih i zagrebačkih festivala. To je festival koji je u svijetu prepoznatljiv i na kojega smo svi ponosni. Njegova arhiva doista je „tko je tko“ u svijetu animacije – on ima slavnu prošlost, ali i budućnost. Od Sergija Tagatza i Škole narodnog zdravlja do danas imamo animaciju kojom se ponosimo u svijetu, koja govori univerzalnim jezikom. Ono što slavimo ovdje je animacija, darovitost i kreativnost, i nemojmo dopustiti da to ikada bude dovedeno u pitanje. – istaknuo je Daniel Rafaelić.

Na svečanom otvaranju dodijeljene su Nagrada za životno djelo Borivoju Dovnikoviću – Bordi, Nagrada za izniman doprinos proučavanju animacije Maureen Furniss, Nagrada za najbolju školu animacije praškoj FAMU te Nagrada za izniman doprinos umjetnosti animiranog filma Međunarodne asocijacije animiranog filma ASIFA-e Jean-Françoisu Laguionieu.

Nagradu za najbolju školu animacije koju dodjeljuje Selekcijska komisija Studentskog natjecanja preuzela je Michaela Pavlátová, pročelnica Odsjeka za animaciju FAMU i članica žirija Velikog natjecanja kratkometražnog filma Animafesta 2017.

Osjećam veliki ponos u ime svoje škole jer znam da smo ovu nagradu dobili u velikoj konkurenciji s drugim svjetskim školama. Nadam se da će ova nagrada biti poticaj našim studentima da nastave dalje uspješno raditi – rekla je češka animatorica, nominirana za Oscara.

Retrospektiva filmova FAMU na rasporedu je u petak 9. lipnja u Kinu Tuškanac (15:30).

Velikan Zagrebačke škole crtanog filma Borivoj Dovniković – Bordo, nakon Dušana Vukotića tek drugi hrvatski dobitnik ove prestižne nagrade, rekao je:

Od svih mojih svjetskih nagrada u zadnjih 50-60 godina tek sam sada primio onu koja mi je najdraža – nagradu našeg festivala, kojega sam i sam bio osnivač. Posebno mi je drago da je primam u ovoj dvorani gdje je 1951. godine bila premijera prvog našeg autorskog dugometražnog animiranog filma Veliki miting na kojemu sam i ja radio.

U utorak 6. lipnja u 15:30 u Kinu Europa prikazuje se retrospektiva Dovnikovićevih radova, uz razgovor s autorom.

svecano-otvoren-27-svjetski-animafest-zagreb

Nagradu Međunarodne asocijacije animiranog filma ASIFA-e dodijelili su članovi njezina Odbora Sayoko Kinoshita, Jonchill Lee, Nancy Phelps i Vesna Dovniković. Nagradu je dobio nestor francuske animacije Jean-François Laguionie, poznat po perfekcionističkim dugometražnim filmovima raskošnih likovnih tehnika. Laguionie u Zagrebu prikazuje svoj novi film Louise na obali u Velikom natjecanju dugometražnog filma (utorak 6.6., 17:30 Kino Europa; subota 10.6. 11:00 Kino Tuškanac).

Američka povjesničarka i teoretičarka animiranog filma Maureen Furniss, dirnuta Nagradom za izniman doprinos proučavanju animiranog filma, rekla je kako je prije dvadeset godina po prvi put bila u Zagrebu i upravo joj je taj posjet otvorio oči za širinu svjetske animacije.

Furniss je glavna govornica na znanstvenom skupu Animafest Scanner IIII koji se 6. i 7. lipnja od 10 do 17 sati odvija u dvorani Chilloutka (Ilica 15/1).

Ceremonija je okončana projekcijom filmova Velikog natjecanja kratkometražnog filma 1 te razgovorom s autoricama Antje Heyn (Pokušaj i pogreška), Evom Cvijanović (Ježeva kuća) i Anete Melece (Analysis Paralysis). Nakon ceremonije goste Animafesta na partyju u Story Supercaffeu zabavljao je DJ Mario Kovač.
svecano-otvoren-27-svjetski-animafest-zagreb

Od najboljih novih filmova do remek-djela prošlosti, Animafest Zagreb 2017 u narednih pet dana pokrit će sva područja svjetskog animiranog filma u svojim natjecateljskim, panoramskim, retrospektivnim i tematskim programima, s posebnim osvrtom na vezu stripa i animacije. Uz brojna popratna događanja kao što su izložbe, radionice, predavanja, znanstveni simpozij, prezentacije škola, predstavljanja knjiga, site-specific filmovi, Animafest Open Airovi u gradskim parkovima i ulicama, Animafest Zagreb 2017 dočekuje više od 200 uglednih gostiju iz svih krajeva svijeta.

Među njima je i oskarovac Michaël Dudok de Wit, pobjednik Animafesta koji u Zagrebu prikazuje svoj novi dugometražni film Crvena kornjača, također nominiran za zlatni kipić (srijeda 7.6., 20:00, Kinoteka; četvrtak 8.6., 17:30, Kino Europa, uz razgovor s autorom) te koji će u Zagrebu održati masterclass (subota 10.6., 10:30, KIC).

U Zagreb također stiže i jedna od najoriginalnijih pojava na svjetskoj animacijskoj sceni današnjice, nizozemski redatelj, glazbenik, strip-autor i vizualni umjetnik Rosto, član žirija Velikog natjecanja kratkometražnog filma kojem se prikazuje i retrospektiva u programu Majstori animacije (srijeda 7.6., 15:30, Kino Europa; petak 9.6., 22:00, Kino Tuškanac) te koji će održati jedan od svojih rijetkih masterclassova (petak 9.6., 10:30, KIC). Svoj novi film Praznina prikazat će i senzacionalna pobjednica Annecyja Dahee Jeong.

svecano-otvoren-27-svjetski-animafest-zagreb

Uoči svečanog otvaranja Animafesta 2017. u ponedjeljak 5. lipnja u 12 u Galeriji Šira otvorena je retrospektiva završnih radova studenata Odsjeka za animirani film i nove medije Akademije likovnih umjetnosti 2012-2017. Izložbu je otvorio red. prof. art. Milan Trenc, predstojnik Katedre za animirani film i nove medije ALU. Filmovi predstavljaju presjek sadašnjeg trenutka Odsjeka, i njegove najbolje radove u nizu različitih tehnika. Izložba je otvorena do 10. lipnja.

U 15 sati u Tunelu Grič otvorene su instalacije proširene animacije Bioscope Maartena Isaäka De Heera (pokretna slika u stilu Bruegela i Boscha nastala je impresivnom tehnikom lentrikularnog tiska) te Animacija i VR (izbor filmova u okruženju virtualne stvarnosti u produkciji Google Spotlight Story – Pearl oskarovca Patricka Osborna te Saturnz Barz benda Gorillaz, kao i film Minotaur Munroa Fergusona u produkciji NFB-a rađen prvim stereoskopskim 3D softverom na svijetu). Instalacije se mogu pogledati svakoga dana do 21 sati.

U Ljetnom kinu Gradec prikazan je film Corto Maltese u Sibiru - adaptacija kanonskog albuma o najpoznatijem stripovskom moreplovcu.

www.animafest.hr/hr

Tekst i foto: press