Svako dijete ima pravo biti Sigurno, Jako i Slobodno

Ove godine, točnije 4. i 5. travnja 2019. u Splitu održana je 4. Nacionalna konferencija CAP pomagača. Svake godine Konferencija CAP-a sve je masovnija, a interes za obukom i sudjelovanjem u suzbijanju nasilja među djecom sve je izraženiji.

Dva dana puna topline, entuzijazma i podrške ispunjena korisnim predavanjima, razmjenama iskustva te izlaganja dosadašnjih rezultata ovog hvalevrijednog programa ujedinila su preko 140 članova CAP tima Hrvatske. Konferenciju je podržao grad Split u svim segmentima. Sudionike je na samom otvaranju konferencije u hotelu Zagreb svojim tradicionalnim splitskim plesom počastio KUD 7 Kaštela.


Uvodno predavanje održala je savjetnica za preventivne programe Alma Rovis Bradić.
Sudionici su imali priliku poslušati zanimljivo predavanje prof. Ivice Puljka, razmijeniti iskustva primjerima dobre prakse s CAP timovima iz Slovenije od kojih se može toliko naučiti, mnogih primjera iz prakse o kojima se diskutiralo u manjim grupama.

 

Zanimljivu prezentaciju imala su i djeca iz Dječjeg gradskog vijeća Grada Splita i Dječji forum "Splitska dica" koji su predstavili svoje viđenje dječjih prava i sloboda.
Konferencija je svake godine sve masovnija, CAP tim se širi kao i potreba za njim. Svjedoci smo brojnim problemima nasilja s kojima se susrećemo već u predškolskoj dobi, a u školskoj dobi pogotovo. Provođenje CAP programa pokazuje izvrsne rezultate tamo gdje se provodi. Stručan pristup koji je razumljiv djeci i na konkretan način nudi rješenja i stremi točno definiranim ciljevima. Smanjiti ranjivost djece i njihovu izloženost različitim oblicima zlostavljanja, potaknuti lokalne zajednice da sprječavanje nasilja među ljudima, a posebno djecom, prepoznaju kao svoj važan cilj i nastojanje i potaknuti obrazovne institucije na sustavan pristup prevenciji zlostavljanja djece.
A da se članice i članovi CAP tima znaju i dobro zabavljati pokazali su na CAP PUB kvizu i igrama na kraju konferencije. Jedna od sudionica proslavila je rođendan, a zaslužni članovi Gorana Hitrec, Marina Trbus, Dalma Luketin i Asja Podrug dobile su zahvalnice udruge za poseban doprinos i zalaganje. Gorana Hitrec osnovala je udrugu Korak po Korak daleke 1996. i dovela CAP u Hrvatsku, Marina Trbus je bila dugogodišnja voditeljica CAP-a, a Dalma Luketin i Asja Podrug dvojac je koji požrtvovno i uporno vodi svoje timove, promoviraju CAP program, održavaju radionice i sudjelovale su u organizaciji same konferencije. Nakon završene konferencije sudionici su razgledali ljepote grada Splita uz licenciranog vodiča.
CAP program poznat je po svojoj paroli kako "Svako dijete ima pravo biti Sigurno, Jako i Slobodno".
Za još veći uspjeh ovog programa nužna je podrška lokalnih zajednica, uključivanje što više sudionika koji su voljni učiniti taj korak naprijed i biti dio promjene koju želimo vidjeti u svijetu.

 

Tekst: Nataša Jukić, spisateljica, kolumnistica, NLP praktičarka, CAP pomagačica
Foto: press

Tagovi: , , , , ,

Vezano uz temu

Otključajte maksimalne potencijale svoje djece na RASTI Summitu

Naš je portal medijski pokrovitelj ove sjajne konferencije.…

Besplatna konferencija za mame poduzetnice

Pregršt zanimljivih tema ženske će poduzetnice moći pratiti…

Nova mreža za povezivanje i osnaživanje roditelja

Na Međunarodni dan obitelji udruga roditelja Korak po…

Pročitajte i:

ljubav prema životinjama

Nova atrakcija za djecu ljubitelje životinja

Patuljasti mungosi koji su u Zoološki vrt grada Zagreba stigli prošle godine, postali su roditelji.…

pomoć obiteljima žrtvama Covid-19 bolesti

Financijska pomoć obiteljima s djecom pogođenim bolešću Covid-19

Obitelj s jednim djetetom, koja dokaže da ispunjava uvjete, može dobiti jednokratnu pomoć od 3250…

dječak i igra lego kockicama

Lego kockica bila dječaku u nosu dvije godine!

Stiže vijest za rubriku "nevjerojatno, ali istinito"!

Mia Dimšić i Domenica

Sanja je prva gluhoslijepa doktorica znanosti, a Josip osvaja planinske vrhove! Što ih je povezalo s Miom i Domenicom?

Ove dvije pjevačice, ali i velike prijateljice, rado su se odazvale inicijativi Zaklade "Hrvatska za…