Susret sa susjedima kod sata

U subotu, 23. travnja, posjetitelji Trga bana Josipa Jelačića, mali i veliki Zagrepčanci i Zagrepčanke, imat će priliku kroz zabavne, ali i edukativne radionice po prvi puta upoznati bogatu i raznovrsnu ponudu Karlovačke županije. Događanje pod nazivom Sa susjedima kod sata svečano će u 11 satu otvoriti gradonačelnik Milan Bandić, a cjelodnevni program posebno će razveseliti najmlađe stanovnike Metropole koji će na besplatnim dječjim gastro radionicama od 11 30 – 13 30 pripremati slane zalogaje i fine slatke kuglice zajedno s nutricionistom od kojeg će naučiti i mnogo toga o prehrani

U svojim prvim kulinarskim uratcima još će više uživati dok slušaju prekrasne priče u pripovjedaonici bajki Ivanine kuće bajki iz Ogulina (koja njeguje lik i djelo najpoznatije hrvatske dječje spisateljice Ivane Brlić-Mažuranić), a sve o povijesnim ličnostima Karlovačke županije kao što su Ana Katarina Zrinski moći će saznati u sklopu jedinstvene vremenske šetnje Historia Viva.

+Żiva-rije¦Ź pripovijedanje bajki

Susjedi iz Karlovačke županije čvenk su simbolično zakazali, kako i dolikuje, kod sata, a stanovnike Metropole strpljivo će čekati ispod najpoznatijih kazaljki u gradu od 9 do 21 sat. Osim svog prodajno-izložbenog karaktera događanje Sa susjedima kod sata ima naglasak na potpunom doživljaju tradicije, običaja, okusa i mirisa Karlovačke županije u čemu će uživati Zagrepčani svih uzrasta.

Folklor 2 Karl

Dok se maleni zabavljaju, odrasli će također moći sudjelovati u nizu iznimno zanimljivih i besplatnih radionica pa savjetujemo aktivne mame i tate da se dogovore oko rasporeda , jer na Trgu će se vježbati i podučavati:

  • Izrada štrudli
  • pletenje košara
  • izrada jalbe (jalba je žensko pokrivalo za glavu koje su nosile udane žene u selima uz Kupu između Ozlja i Karlovca, a izrađuje se posebnom tehnikom pletenja na uspravnom drvenom luku - lucnju. Tradicijsko umijeće pletenja jalbe nematerijalno je kulturno dobro prema Zakonu o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara Republike Hrvatske te je kao takvo i uvršteno na Listu zaštićenih kulturnih dobara.)
  • izrada tradicionalnih vrhovačkih rožica (cvijeća od papira koje su nosile mladenke na dan vjenčanja)

OGFB.DomagojBla+żevi¦ç.arhivaTZOG

Posebnu pozornost izazvat će zasigurno radionica štrudli zbog svjetski poznate reputacije PPS destinacije Zeleno srce Hrvatske (Karlovac-Ozalj-Ribnik), koja se može pohvaliti Guinnessovom štrudlom - najdužom štrudlom na svijetu od čak 1479, 38 m!

Cjelodnevni program obogatit će nastupi nekoliko KUD-ova i tamburaških društava te brojne nagradne igre.

Cilj manifestacije je kroz predstavljanje proizvoda i usluga promovirati Karlovačku županiju kao eno-gastro destinaciju koja na autohtonim proizvodima i tradiciji gradi turističke brendove, a njezina bogata baština i raznolika događanja tijekom cijele godine, jednako kao i raznovrsni rekreativni sadržaji, udaljeni su svega pola sata vožnje od Zagreba.

+átrudla Guiness

Suorganizatori i partneri događanja Sa susjedima kod sata su: Karlovačka županija i Turistička zajednica Karlovačke županije te Grad Zagreb, Grad Karlovac, Grad Ozalj, općina Rakovica, Hrvatska turistička zajednica i turističke zajednice Karlovca i Slunja te Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Karlovac.

Tekst i foto: press

Tagovi: , , , ,

Vezano uz temu

unuka s bakom i djedom u kuhinji

Novo istraživanje dokazalo: za pretilost djece krivi su bake i djedovi!

Bez obzira na različite kulture, bake i djedovi…

djeca, mobiteli i socijalne vještine

Mit ili istina? Štete li mobiteli i tableti razvoju socijalnih vještina u djece?

Znanstvenici su uspoređivali vještine današnje djece s društvenim…

Jude Law

Poznati glumac čeka šesto dijete!

14 godina mlađu partnericu oženio je u tajnosti,…

Pročitajte i:

djevojčica u samoizolaciji štiti se maskom za lice od koronavirusa

Koronavirus u jednom zagrebačkom vrtiću! 15 djece u samoizolaciji

Navodno je riječ o prijenosu virusa unutar obitelji, jer je zaraženi otac doputovao iz inozemstva

koronavirus i ljeto

Je li ovo tračak nade? Vili Beroš iznenadio izjavom o koronavirusu

Ministar Vili Beroš današnjom je izjavom da je koronavirus vjerojatno mutirao i oslabio dao tračak…

povratak koronavirus zbog kojeg je djevojčica vrlo zabrinuta

POVRATAK KORONAVIRUSA! Više nikome u Hrvatskoj nije ugodno! Jesmo li se odlučili za švedski model?

"Ne možemo zatvoriti granice, zaustaviti normalne životne aktivnosti, ali moramo se naučiti držati mjera i…