U Hrvatskoj je 99 osoba zaraženo koronavirusom, najnoviji su podaci objavljeni na redovitoj konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite, u četvrtak, 19. ožujka. Istodobno je pet osoba izliječeno i pušteno kućama, dok se još 12519 osoba nalazi u samoizolaciji. U usporedbi s Italijom, gdje je u protekla 24 sata zaraženo čak 500 ljudi, u Hrvatskoj je, rečeno je na press konferenciji, epidemiološko stanje još uvijek dobro. Veseli i činjenica da u Kini nije zabilježen niti jedan novi slučaj zaraze koronavirusom, što je prvi puta od pojave bolesti.

"Molimo građane da smanje sve socijalne kontakte, koji su ključni za širenje infekcije. U zatvorenom prostoru treba držati razmak od dva metra, a na otvorenom jedan metar jedan od drugog.Grupiranje više od pet osoba nije dobro. To se treba poštivati, jer nema drugog puta kojim bismo zaustavili širenje virusa. Ovo su jednostavne, ali učinkovite mjere, što vidimo na primjeru drugih zemalja. One zemlje koje su ih se striktno pridržavale, sada su u puno boljoj situaciji od onih koje to nisu činile", rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović napominjući kako je, osim zaštite građanstva, cilj uvođenja novih, rigoroznijih mjera, osigurati da funkcionira opskrba. Stoga je zamolio građane da ne odlaze masovno u trgovine, jer će one i dalje raditi.

"Mi možemo propisati puno toga, ali sve ovisi o svakom pojedincu. Pritom mislimo i na poslovođe u trgovinama koji bi morali organizirati posao tako da u isto vrijeme nema gužvi, da dio ljudi čeka vani te da se poštuju mjere socijalne distance. Kada bi se svi toga pridržavali, ne bi bilo potrebe za uvođenjem novih, strožih mjera", rekao je ministar.

Tekst: D. P.
Fotografija: Profimedia