Nakon što je Istarska županija tražila zatvaranje škola i vrtića do 14. travnja zbog situacije s koronavirusom, danas je Vlada BiH obustavila nastavu u svim školama i fakultetima zbog širenja epidemije. Hrvatska ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak rekla je da su spremni aktivirati online nastavu ako Nacionalni stožer civilne zaštite procjeni da je nužno.

" Hrvatska je razradila različite scenarije mjera u obrazovanju koje se mogu staviti u funkciju s obzirom na razvoj situacije sa širenjem koronavirusa. Posebno je važno vidjeti koje su to prakse u različitim državama iz kojih možemo naučiti kako djelovati u kriznim situacijama svjetskog razmjera. Upravo je to bila svrha današnjeg virtualnog sastanka koji je organizirao UNESCO i okupio ministre obrazovanja iz EU i svijeta. Sličnim će se pitanjima baviti i ministarska konferencija EU koju sam sazvala u četvrtak i od koje se očekuju razmjene dobre prakse i podrška zemalja članica na EU razini", objavila je na svojem Facebook profilu ministrica Divjak. U izjavi za Hinu rekla je kako svaku odluku, pa tako i onu o eventualnom zatvaranju škola, treba dobro pripremiti kako bi se izbjegle ishitrene situacije.

Donese li Stožer takve preporuke, mi ćemo biti spremni, rekla je Divjak novinarima nakon užeg kabineta Vlade, napomenuvši da rade različite scenarije, koje uključuju različite uzraste učenika i različite situacije opremljenosti u školama.

Međutim, upozorila je, takva bi odluka osim na škole utjecala i na obitelji. "Ako ostavite malu djecu kod kuće, treba vidjeti kako to utječe na samu obiteljsku dinamiku. To su odluke koje se trebaju dobro pripremiti i sigurno trebaju biti utemeljene na procjenama onih koji su za to stručni", istaknula je Divjak za Hinu.

Napomenula je da se svakodnevno procjenjuje sigurnost učenika u školama, za koje je Ministarstvo razradilo različite scenarije i testiralo opcije, a srednjim školama poslali su dodatnih četiri milijuna kuna kako bi se dokupila oprema za siromašne učenike.

Upitana čeka li se s mjerom zatvaranja škola zbog lanjskog štrajka prosvjetnih radnika te ugrožava li se čekanjem zdravlje djece, posebice u Istri, ministrica je ponovila da se svakodnevno procjenuje sigurnost djece jer je sigurnost učenika, nastavnika i građana na prvom mjestu.

I dok se odluka o tome hoće li se zatvoriti vrtići, škole i fakulteti zbog koronavirusa još čeka, mnogi roditelji pitaju se što je s igraonicama, sportskim klubovima i sličnim ustanovama u kojima se okuplja velik broj djece. Nazvali smo nekoliko igraonica koje organiziraju rođendane i svakoj su nam rekli isto - da postupaju prema napucima Ministarstva obrazovanja, tj. ako se zatvore škole, oni zatvaraju i igraonice. Za sada nisu razmišljali o samoinicijativnom stavljanju "ključa u bravu", no potvrdili su nam kako roditelji neprestano zovu i interesiraju se, no da masovnih odgađanja proslava za sada nema.

" Za sada, dok rade vrtići i škole, nema posebnih preporuka oko održavanja rođendana u igraonicama. Ako do takvih preporuka dođe, tj, ako se vrtići i škole zatvore zbog epidemije, igraonice se također toga trebaju pridržavati", smatra dr. Giovana Armano, pedijatrica.

Tekst: D. P.
Fotografija: Profimedia