Što djeca žele promijeniti?

Na edukaciji organizacija koje brinu izrađeni nacrti strategija za djecu Belišća, Svetog Ivana Zeline i Vukovara sukladno prijedlozima građana, a osobito djece, djeca su iznenadila svojom zrelošću i domišljatošću te pokazala da su dorasla sudjelovanju u procesu oblikovanja politika

Nove ceste, bazene, parkove… više aktivnosti za djecu… da ima više kazališnih predstava i vrtića… da naš grad bude bolji… Svakakve su odgovore, skromne i iskrene, ali istovremeno vrlo zrele, mlade glave Belišća, Svetog Ivana Zeline i Vukovara dale na pitanje "Što ti želiš promijeniti?" u sklopu istoimenog istraživanja provedenog među djecom, mladima i ostalim građanima krajem siječnja u okviru projekta "Organizacije koje brinu". Cilj je projekta osnažiti lokalne organizacije civilnog društva u praćenju i zagovaranju dobre vladavine te povećati participaciju djece, roditelja i ostalih građana u oblikovanju lokalnih politika za djecu i mlade.

Prijedlozi su predstavljeni na trodnevnoj edukaciji održanoj krajem ožujka u Svetom Martinu na Muri, na kojoj su sudjelovali stručnjaci iz lokalnih organizacija civilnog društva, članovi vijeća za prevenciju, savjeta mladih, predstavnici lokalnih vlasti, obrazovnih i odgojnih ustanova te medija iz Belišća, Svetog Ivana Zeline i Vukovara kako bi razmotrili prijedloge i uklopili ih u nacrte lokalnih strategija za djecu i mlade. Prikupljeno je više od 3.100 prijedloga, od čega čak 2.600 od djece i mladih, a nakon uvrštavanja u nacrte strategija slijedi i proces javnog savjetovanja i rasprave u sklopu kojeg se u donošenje odluka mogu uključiti svi zainteresirani građani.

Zrelo razmišljanje i skromni prijedlozi

"Moramo priznati da su nas naši najmlađi sudionici u istraživanju iznenadili svojim zrelim razmišljanjima, skromnim prijedlozima i iskrenim željama. Prikupljanjem i razmatranjem dječjih prijedloga te uvrštavanjem u lokalne strategije za razvoj djece i mladih ostvarit ćemo jednu od naših najvažnijih aktivnosti u projektu ‘Organizacije koje brinu’, a to je davanje glasa djeci i mladima, osluškivanje njihovih razmišljanja i djelovanje u skladu s njihovim stvarnim željama i potrebama. Jer, iako se čini da je lokalnu strategiju razvoja djece i mladih nemoguće raditi bez uvida u njihove misli i osjećaje, tek se ovim projektom po prvi put u Hrvatskoj našim najmlađim građanima daje moć. Moć je to kojom mogu utjecati na svoje lokalne sredine i ostaviti svoj trajni trag, zalažući se za poboljšanje i unapređenje materijalnih i nematerijalnih uvjeta za sretnije i ljepše odrastanje", istaknula je Marina Trbus, voditeljica projekta "Organizacije koje brinu" iz Udruge roditelja Korak po korak.

Tijekom istraživanja najveći broj djece i mladih zatražio je više zabavnih sadržaja, kulturnih događanja i sportskih aktivnosti u svom gradu, a velik broj prijedloga i potreba odnosio se i na promet pa su tako djeca spominjala bolju prometnu povezanost, uređenje biciklističkih staza i postavljanje parkirališta za bicikle te uređenje autobusnih stajališta. Bilo je i neobičnih i kreativnih prijedloga pa su tako djeca u Belišću zaželjela kozu u školskom dvorištu kako bi učiteljice imale mlijeko za kavu, a djeca ljubimicu uz koju bi razvijala svoje vještine i naučila više o brizi o domaćim životinjama. U Vukovaru je značajan broj osnovnoškolaca istaknuo kako im je nezgodno jesti puding plastičnim žličicama za kavu i zamolili su da im škola osigura veće žličice. U Svetom Ivanu Zelini djeca su izrazila želju za glazbenom školom, a pokazala su i visok stupanj ekološke osviještenosti željom za više kanti za otpatke u blizini škola i igrališta.

Uvažavanje i razumijevanje

Općenit je dojam organizatora i sudionika u projektu nakon proučavanja prijedloga kako djeca imaju zaista skromne želje i kako je velik dio njihovih potreba moguće ostvariti uz zajednički napor svih ključnih dionika u lokalnoj zajednici. Djeca su svojim odgovorima pokazala da cijene nastojanje organizatora da čuju i uvaže njihov glas i mišljenje, a stariji su često iskazali i razumijevanje za potrebe svojih mlađih sugrađana tako što su u odgovorima na pitanja nerijetko navodili potrebe mlađe djece, umjesto svojih vlastitih.

Projekt "Organizacije koje brinu" provodi Udruga roditelja Korak po korak u partnerstvu s Gradom Svetim Ivanom Zelinom, Udrugom mladih Zeline, Centrom mladih Belišće, udrugom Proanima.kreativka iz Vukovara i udrugom PRONI iz Osijeka, a na projektu surađuju i Grad Belišće, Grad Vukovar te Udruga gradova kao pridruženi partneri. Projekt se provodi u okviru programa IPA 2011 "Jačanje potpore organizacijama civilnog društva za povećanje dobrog upravljanja i transparentnosti javne uprave u Hrvatskoj". Financira ga Europska unija, a sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Vrijednost projekta iznosi 240.000,00 eura.

Tekst i foto: press

Tagovi: , , , ,

Pročitajte i:

mila rončević i njezina sestra

Mila Rončević uskoro se vraća kući! Lijepe vijesti iz Amerike objavio njezin otac

Marin Rončević, otac djevojčice za čije je liječenje u Philadelphiji prikupljeno nevjerojatnih 38 milijuna kuna,…

djeca se igraju s igračkama

Upravo objavljeno! Omiljena igračka djece najmanje siguran proizvod na svijetu!

Europska komisija objavila je popis najopasnijih proizvoda u EU, kojemu je svrha sprječavanje i ograničavanje…

djevojčica u samoizolaciji štiti se maskom za lice od koronavirusa

Koronavirus u jednom zagrebačkom vrtiću! 15 djece u samoizolaciji

Navodno je riječ o prijenosu virusa unutar obitelji, jer je zaraženi otac doputovao iz inozemstva

koronavirus i ljeto

Je li ovo tračak nade? Vili Beroš iznenadio izjavom o koronavirusu

Ministar Vili Beroš današnjom je izjavom da je koronavirus vjerojatno mutirao i oslabio dao tračak…