Spremi klopu i zabavi se – tečajevi kuhanja za djecu

Prijatelji životinja organiziraju radionice kuhanja za učenike osnovnih škola na kojima djeca u ležernom ozračju uče o osnovama kuhanja i biljnoj prehrani

Kako bi podigla svijest o važnosti zdrave prehrane namirnicama biljnog podrijetla, udruga Prijatelji životinja pokrenula je projekt pod nazivom ”Spremi klopu”, namijenjen učenicima osnovnih škola.

Radionice su namijenjene učenicima od 5. do 8. razreda, a cilj radionica je informirati i educirati učenike o biljnim namirnicama i osnovama kuhanja. U opuštenom ozračju i uz veselo druženje učenici u manjim grupama od šest do osam učenika aktivno sudjeluju u vođenoj radionici od početka do kraja i sami pripremaju jela biljnog podrijetla. Sve što se pripremi na radionici učenici na kraju i pojedu, što je sjajna prigoda za dodatna pitanja i druženje.

Na dosadašnjim radionicama učenici su spremali ukusna jela prema maštovitim receptima koje su za njih pripremili voditelji. Tako su se na stolu našli juha od bundeve, gazpacho, rižoto od cvjetače, quiche od luka, ravioli od sejtana, čokoladne kuglice sa zobenim pahuljicama i Dunavski valovi. Osim glavnih jela, učenici su naučili pripremiti slasne smoothie-napitke te odlične a jednostavne preljeve za salate.

radionica-4

Nova radionica kuhanja održat će se u srijedu, 3. prosinca 2014. godine u 12 sati, a što će učenici na njoj pripremati, ostaje malo iznenađenje.

Zahvaljujući izvrsnoj suradnji s nekoliko škola, odaziv učenika i njihovih nastavnika je velik. Do kraja godine bilo je potvrđeno 10 radionica, od kojih je sedam već održano. Reakcije učenika nakon radionica su odlične, nastavnici prenose njihovo zadovoljstvo te nerijetko daju povratnu informaciju kako učenici dalje motiviraju svoje ukućane da zajedno pripremaju jela s radionica. Prijatelji životinja stoga žele ovaj edukativni projekt predstaviti i javnosti te u radionice uključiti učenike ostalih osnovnih škola.

Za potrebe projekta pokrenuta je i web-stranica: www.spremi-klopu.com na kojoj će učenici koji su sudjelovali na radionicama i svi oni koji to žele moći pronaći obavijesti i zanimljivosti, recepte pripremljenih jela, fotografije s radionica te dodatno obogatiti svoje znanje o zdravoj prehrani i pripremanju veganskih jela.

radionica-1

Svjesna važnosti učenja, druženja, zdravlja i stjecanja vrijednosti važnih za (su)život, Udruga smatra da ovaj projekt zaslužuje pozornost, a pozitivna iskustva dosadašnjih sudionika izvrstan su poziv djeci, roditeljima i školama da se i oni pridruže te, iznad svega, potvrđuju da učenici znaju prepoznati vrijednosti biljne hrane, zdravlja, ekologije i suosjećajnih obroka.

Radionice traju do tri sata i održavaju se u danu prema dogovoru u prostorijama udruge Prijatelji životinja u Jurišićevoj 25 u Zagrebu. Zainteresirani učenici mogu se prijaviti za sudjelovanje na radionicama putem prijavnice na web-stranici: www.spremi-klopu.com.

Zainteresirani predstavnici medija mogu posjetiti sljedeću radionicu kuhanja 3. 12. i dobiti više informacija od djece, učiteljice Karmele Farkaš, nutricionistice Ivane Šimić, voditeljice radionica Anite Euschen i voditeljice projekta Vande Petanjek.

radionica-5

Tagovi: , , , , , , , , , ,

Vezano uz temu

David Skoko

Chef David Skoko: ponos zbog 12-godišnjeg sina

Kuhanje im je zapisano u genima!

Reci NE bullyingu i riješi ga se na nenasilan način!

Edukatorica Iva Brčić osmislila je radionice namijenjene djeci…

Dovedite svoju djecu na besplatnu Singa radionicu u centru Zagreba

Sad je idealno vrijeme da potaknete djecu da…

U potrazi za slobodnim vremenom

Puno stvari može pričekati do sutra, jer vrijeme…

Pročitajte i:

ljubav prema životinjama

Nova atrakcija za djecu ljubitelje životinja

Patuljasti mungosi koji su u Zoološki vrt grada Zagreba stigli prošle godine, postali su roditelji.…

pomoć obiteljima žrtvama Covid-19 bolesti

Financijska pomoć obiteljima s djecom pogođenim bolešću Covid-19

Obitelj s jednim djetetom, koja dokaže da ispunjava uvjete, može dobiti jednokratnu pomoć od 3250…

dječak i igra lego kockicama

Lego kockica bila dječaku u nosu dvije godine!

Stiže vijest za rubriku "nevjerojatno, ali istinito"!

Mia Dimšić i Domenica

Sanja je prva gluhoslijepa doktorica znanosti, a Josip osvaja planinske vrhove! Što ih je povezalo s Miom i Domenicom?

Ove dvije pjevačice, ali i velike prijateljice, rado su se odazvale inicijativi Zaklade "Hrvatska za…