Bit će tu predstava i filmskih projekcija, koncerata, urbanih šetnji, igara, radionica i drugih sadržaja, na raznim gradskim lokacijama, od kino-dvorana preko kazališta, knjižnica i muzeja do gradskih parkova, trgova, ulica i plaža.

Najavili su to na konferenciji za medije u četvrtak, 21. lipnja, organizatori festivala, Jelena Milić, koordinatorica programskog pravca Dječja kuća Rijeke 2020 - Europske prijestolnice kulture, Kristian Benić i Vesna Kurilić ispred Gradske knjižnice Rijeka, Magdalena Lupi i Vedrana Balen Spinčić ispred Gradskog kazališta lutaka, Slobodanka Mišković i Barbara Zupičić ispred Art-kina, Ivana Golob Mihić ispred Vijeća mladih Benčić i Ivana Lučić ispred Muzeja moderne i suvremene umjetnosti.

Jelena Milić pritom najavljuje da će već samo otvorenje festivala biti spektakularno: 27. lipnja, u suton (od 20 sati), od Trga 128. brigade HV do Exportdrva krenut će parada divovskih kukaca. Krećući se gradskim ulicama, kao iz filmova znanstvene fantastike i uz glazbu i specijalne efekte inovativne umjetničke skupine Sarruga iz Barcelone, ovi će mehanički kukci svojom veličinom zasjeniti prolaznike i automobile te dosegnuti krošnje stabala. Kada kukci dođu do konačne destinacije, Exportdrva, nastavit će se zabava uz Plesnjak koji za ovu posebnu priliku priprema „najslađi gradski DJ“ – Dr. Smeđi Šećer.

Filmski program Tobogana donosi nekoliko bisera. Animirani film Veliki zli lisac i druge priče 29. se lipnja prikazuje na igralištu Campetto, a također animirani film Hraniteljica 3. će srpnja biti prikazan u Ljetnom Art-kinu, oba u suradnji sa Svjetskim festivalom animiranog filma Animafestom Zagreb. Film koji je obilježio generacije, Goonies, gledat ćemo na velikom platnu terase Guvernerove palače 5. srpnja a animirac Izbavitelji 2 u Art-kinu će 30. lipnja biti prikazan s prilagodbom za djecu sa senzornim poteškoćama. Posebna će atrakcija svakako biti i Animacikl (30. lipnja), projekcija animiranih filmova po gradskim fasadama i drugim objektima na potezu od Jadranskog do Klobučarićevog trga, pokretana pedalama tricikala i četverocikala.

Tobogan je pripremio i nekoliko sudioničkih programa. Kulinarski program Friško s place u prostoru KuHarmonija u Verdijevoj ulici mališane će 30. lipnja osposobiti za kuhare/ice, a 2. srpnja u Parku Vladimira Nazora Dječji zbor KAP i poznati riječki glazbenik Damir Urban pozivaju na koncert u kojem će moći sudjelovati svi okupljeni.

Bebe će u utorak 3. i srijedu 4. srpnja u MMSU-u sudjelovati u popularnoj predstavi / doživljajnom kazalištu Gdje su nestale čarapice, a 6. i 7. srpnja u Dvorani kulture „Joga u svakodnevnom životu“ bebe od dvije godine naviše na licu mjesta postat će i glumci predstave Picnic time!

sjajan-mastovit-program-na-festivalu-tobogan-u-rijeci

Djeca će imati priliku provesti i sasvim neobičan dan u gradskim kulturnim ustanovama te upoznati njihov rad „iza kulisa“. Program nosi naziv Djeca osvajaju ustanove, osmišljen je kao edukacijska igra, a da ih se osvoji dopustit će Gradsko kazalište lutaka 27. lipnja, Dječji odjel Stribor Gradske knjižnice Rijeka i Art-kino 28. lipnja te MMSU 29. lipnja.

Bit će tu još prilika za organiziranu igru: 28. lipnja u Parku Nikole Hosta organizirana je akcija Uberi priču!, kada će stotinjak slikovnica doslovce čekati da bude ubrano sa stabala. Dan kasnije, knjiška igra Čakavski tobogan bavit će prevođenjem čakavske poezije (zametski ogranak Gradske knjižnice Rijeka) a 6. srpnja za knjigoljupce je organizirana Knjiška olimpijada, u Parku Nikole Hosta.

LARP (live action role playing game), kreativna igra s uživljavanjem u uloge, i ove će godine biti održana u Dječjem odjelu Stribor Gradske knjižnice, 29. lipnja te 2. i 4. srpnja, dok će ljubitelji videoigara na svoje doći 4. srpnja u Art-kinu.

Tobogan donosi i nekoliko urbanih šetnji koje malim šetačima donose nov pogled na njihovo neposredno okruženje pa će se 28. i 29. lipnja te 1. srpnja šetati Vodovodnom ulicom do Hartere, 30. lipnja Šumom Striborovom na Biviu a 3. i 5. srpnja u kratkoj šetnji samim centrom grada, nazvanom KulTura, saznat će se kuda teku skrivene riječke vode.

sjajan-mastovit-program-na-festivalu-tobogan-u-rijeci

Kreativne radionice Tobogan su i brojne radionice za koje su prijave još uvijek otvorene. Za mlade kreativce sklone novim medijima tu su radionica videomapiranja, radionica izrade animiranog te dokumentarnog filma kao i radionica osmišljavanje videoigara. Oni skloniji kreativnom radu rukama dizajnirat će zastave, izrađivati igračke od drveta, iskapati relikte na arheološkoj radionici, crtati stripove i učiti glagoljicu dok će se u organizaciji Vijeća mladih Benčić i MMSU-a te u suradnji s Udrugom Oaza iz Rijeke i umjetnicom Nevenom Aleksovski iz Ljubljane održati radionica sitotiska. Budući izvedbeni umjetnici i umjetnice svoje će mjesto naći na dramsko-lutkarskoj radionici, radionici glume, pripovijedanja ili izrade glazbe za animirani film. Radionica Naša divna osjetila prilagođena je djeci s poteškoćama u razvoju a jedna je od radionica, Multisenzorna učionica, namijenjena i odraslima.

Posljednja dva dana festivala rezervirana su za prezentaciju radova nastalih na radionicama Tobogana. U petak, 6. srpnja u Exportdrvu, moći će se pogledati predstava nastala na radionici Glas, govor, artikulacija, zvuk, pokret – gluma. Istog dana u vrtu Guvernerove palače održat će se Live cinema act pa će polaznici glazbene radionice predstaviti svoju autorsku glazbu te ju, uz pomoć voditelja radionice Damira Martinovića Mrleta i Ivanke Mazurkijević, uživo izvoditi kao pratnju animiranom filmu, nakon čega će nastupiti i popularni bend Stampedo.

Subota 7. srpnja donosi izvedbu lutkarske predstave s radionice Mala sirena s naših mora, na plaži Grčevo kod bara „Pajol“ na Pećinama te u nastavku večeri projekciju filmova nastalih na filmskim radionicama.

Festival će u nedjelju 8. srpnja kod Exportdrva završiti plesno-borilačkom predstavom Superjunaci Teatra Poco Loco i Kazališne družine Pinklec.

sjajan-mastovit-program-na-festivalu-tobogan-u-rijeci

Tobogan ne ostaje samo u Rijeci već putuje i na more te u planine, pa će kazališna predstava Četiri godišnja doba 6. srpnja gostovati u Cresu a 7. srpnja u Gornjim Kutima kod Brod Moravica, mjestima obuhvaćenima programskim pravcem 27 susjedstava Rijeke 2020.

Tekst i foto: press