Serija koncertnih svečanosti za mladu publiku Hrvatske glazbene mladeži

Hrvatska glazbena mladež, članica Jeunesses Musicales International, najveće svjetske glazbene organizacije za mlade, i ovu školsku godinu pripremila je serijal vrhunskih koncerata i događanja za mladu publiku.

Koncertne svečanosti za mladu publiku Hrvatska glazbena mladež započela je bajkovito i to najljepšom baletnom suitom Orašar, Petra Iljiča Čajkovskog, koja je u KDV Lisinski okupila više od četiri tisuće djece iz cijele Hrvatske. Baletnu čaroliju glazbeno su predstavili Simfonijski orkestar HRT-a kojim je ravnao maestro Alan Bjelinski, a plesno baletne prvakinje Edina Pličanić, Mirna Sporiš i Ervina Sulejmanova te učenici Umjetničke plesne škole Silvije Hercigonje.

Inspirativnu koreografiju pripremio je Dinko Bogdanić koji je uz poznatu voditeljicu Ivu Šulentić zagrijao srca mlade publike. Maja Drobac, Marta Habulin, Irena Jeričević, Ivana Miletić Piškor, Ivana Ovčarić Horvat i Emerencijana Rebić, plesne pedagoginje, pripremile su jedinstven nastup mladih plesača koji su svojom gracioznom izvedbom prožele cijele dvoranu.

Baletnu suitu Orašar omogućili su organizatori Hrvatska glazbena mladež Zagrebačke županije, Hrvatska radiotelevizija i KD Vatroslava Lisinskog, uz podršku Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu i HEP-a.

Nakon baletne suite Orašar, Hrvatska glazbena mladež u KDV Lisinski predstavit će mladoj publici Ravelovu suitu Moja majka guska u pet stavaka za glasovirski duo u izvedbi Zagrebačke filharmonije. Svečani koncert za mladu publiku Moja majka guska pričom će pratiti Vinko Štefanac i uvesti djecu svijet klasične glazbe.

Sinergijsko djelovanje Hrvatske glazbene mladeži s vodećim domaćim i inozemnim glazbenim institucijama desetljećima mladoj publici, njihovim učiteljima i školama te fakultetima pomaže u edukaciji i širenju svijesti o kulturnim dostignućima u području glazbene, plesne i likovne umjetnosti.

"Način na koji se prenosi znanje o umjetnosti na mladu publiku mora biti prilagođeno jer je utjecaj umjetnosti na razvoj djece dalekosežan, poticajan i pozitivno utječe na formiranje osobnosti te zdravih navika. Imamo obvezu mladoj publici pružiti najbolja djela i vrhunske umjetnike koji svojim primjerom mogu biti kvalitetan uzor za njihovu budućnost." - izjavila je Dubravka Dujmović Kušan, glavna tajnica Hrvatske glazbene mladeži i članica Borda Jeunesses Musicales International.

Tekst i foto: press

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

Evo tko je sve stigao na najbolji Weekend u godini

Jedanaesti Weekend Media Festival ove je godine u…

Proljetno izdanje Storybooka

Edina Pličanić, prvakinja Baleta zagrebačkog HNK povodom 20…

Timaritelj na jedan dan

Dragi roditelji, ostvarite svoje dječje snove i postanite…

Pročitajte i:

ljubav prema životinjama

Nova atrakcija za djecu ljubitelje životinja

Patuljasti mungosi koji su u Zoološki vrt grada Zagreba stigli prošle godine, postali su roditelji.…

pomoć obiteljima žrtvama Covid-19 bolesti

Financijska pomoć obiteljima s djecom pogođenim bolešću Covid-19

Obitelj s jednim djetetom, koja dokaže da ispunjava uvjete, može dobiti jednokratnu pomoć od 3250…

dječak i igra lego kockicama

Lego kockica bila dječaku u nosu dvije godine!

Stiže vijest za rubriku "nevjerojatno, ali istinito"!

Mia Dimšić i Domenica

Sanja je prva gluhoslijepa doktorica znanosti, a Josip osvaja planinske vrhove! Što ih je povezalo s Miom i Domenicom?

Ove dvije pjevačice, ali i velike prijateljice, rado su se odazvale inicijativi Zaklade "Hrvatska za…