Nerijetko se trčeći ili šećući po prirodi dogodi susret s razigranim psima. Savjet je da se pored njih mirno prođe ne obazirući se na njihovo skakanje i eventualno trčanje za vama. Naravno, savjet za vlasnike tih pasa je da ih drže na povodcu na prostorima gdje je to propisano kako ne bi dolazilo do neželjenih susreta ili možda napada na hodače/trkače.

S druge strane, na postojanje krpelja u prirodi treba se pomno obratiti pozornost te što prije primijetiti jesu li se nakon boravka u prirodi možda zakačili na vašu odjeću ili tijelo. Samopregled i tuširanje tijela su obavezni po povratku iz prirode. Brza reakcija poštedjet će vas muke oko njihovog vađenja.

Poznato je da je sunce najjače u satima oko podneva te da je izlaganje njegovim zrakama tada najštetnije i podložno neugodnim promjenama na koži, poput crvenila ali i vrtoglavici. Stoga je poželjno aktivnosti provoditi u jutarnjim ili kasnijim popodnevnim satima te koristiti neko zaštitno sredstvo za kožu i nositi kapu.

Tijelo koje se fizički napreže luči kroz znoj i više tekućine iz tijela, zato je za ravnotežu i nadoknadu tekućine potrebno u tijelo unositi više vode. Preporuka je da se bočica vode uvijek ima uz sebe i da se pomalo hidrirate tijekom aktivnosti jer kada vas obuzme žeđ tada je tijelo već dehidrirano i ima znatno manje energije.

Pazeći na navedene stvari boravak na otvorenom biti će zabavan i bezbrižan. Prijedlog za sportsku, obiteljsku aktivnost na otvorenom je i deveta Kros utrka Volim trčanje, koja će se održati 12. lipnja 2016. od 9 sati na savskom nasipu u Zagrebu.

Pridružite nam se na utrkama za odrasle i djecu i ne zaboravite na savjete o susretu s psima, pažnji oko krpelja, zaštiti od sunca i unošenju tekućine.

Više o načinu prijave i satnici na internetskoj stranici utrke www.volim.trcanje.hr