Ocjenjivački sud u sastavu maestroTonči Bilić, predsjednik, prof. Anđelko Krpan, akademik Frano Parać,prof. Berislav Šipuš i Naima Balić imali su iznimno tešku zadaću prilikom odabira ovogodišnjeg nositelja Nagrade jer su predlagači istaknuli nekolicinu vrijednih mladih kandidata. Ipak, posebnu pozornost privukao im je rad i profesionalna postignuća mlade, dvadeset osmogodišnje skladateljice Sare Glojnarić koja je osvojila europski prostor suvremene glazbe originalnim idejama te zrelim i sadržajnim načinom njihova oblikovanja.

"Moj rad je interdisciplinaran, multimedijalan i multi-senzoran, pod snažnim utjecajem estetskih i sociopolitičkih posljedica pop kulture», opisuje svoj skladateljski svjetonazor skladateljica, koji sustavno razvija kroz niz ostvarenja za komorne sastave i orkestar, ali i video radove te multi senzorske instalacije. Studirala je kompoziciju na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu u razredu prof. Davorina Kempfa, a studij je nastavila na Staatliche Hochschule für Musik und darstellende Kunst u Stuttgartu u razredu prof. Martina Schüttlera, gdje je i magistrirala. Od 2019. djeluje u okviru izdavačke i produkcijske kuće Julianne Klein iz Berlina i stipendistica je njemačke umjetničke zaklade Kunststiftung Baden-Württemberg."

Njezine su se skladbe izvodile na koncertnim podijima i u radijskim eterima mnogih zemalja, Njemačke, Austrije, Koreje, Švedske, Norveške, Slovenije, Španjolske, Argentine, Poljske, Češke… U Hrvatskoj je nagrađena Rektorovom nagradom za sudjelovanje u HR projektu, Nagradom Rudolf i Margita Matz Hrvatskog društva skladatelja za najuspješnijega mladog skladatelja te Nagradom Zagrebačke županije za iznimni doprinos i promociju hrvatske kulture u zemlji i svijetu. Dobitnica je prestižne Kranichsteiner Musikpreis 2018., skladateljske nagrade koju dodjeljuje međunarodni žiri u sklopu Ljetnih tečajeva u Darmstadtu, a pobjednica je Međunarodnoga skladateljskog natjecanja 2019. koje je raspisala Berlinska državna opera.

Svečanu dodjelu nagrade popratit će i gala koncert na kojem će nastupiti Franjo Bilić, čembalist i nositelj prošlogodišnje 31. Nagrade Ivo Vuljević te Zagrebački solisti. Na programu gala koncerta izvodit će se djela Johanna SebastianaBacha, Davora Bobića i Edvarda Griega.

Dosadašnji dobitnici Nagrade Ivo Vuljević su, između ostalih, Katarina Krpan, Lovro Pogorelić, Anđelko Krpan, Monika Leskovar, Davor Bobić, Martina Filjak, Matija Dedić, Krunoslav Babić, Zagrebački klavirski trio, Kvartet Porin, Valentina Fijačko, HGM Jazz orkestar Zagreb, Luka Šulić, Luka Ljubas…. Uz organizatora, Hrvatsku glazbenu mladež, svečanu dodjelu nagrade podržali su HAZU, Ministarstvo kulture, Grad Zagreb, Tis Grupa, Art Hill, Obnomika, Gallo te Zigante.

Tekst i foto: press