Sara Glojnarić, mlada skladateljica, dobitnica prestižne 32. Nagrade Ivo Vuljević

Sara Glojnarić, skladateljica, dobitnica je prestižne 32. Nagrade Ivo Vuljević koju dodjeljuje Hrvatska glazbena mladež mladim umjetnicima za iznimna glazbena postignuća. Svečano uručenje nagrade održat će se 5. prosinca 2019. godine s početkom u 20 sati u Atriju palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Ocjenjivački sud u sastavu maestro Tonči Bilić, predsjednik, prof. Anđelko Krpan, akademik Frano Parać, prof. Berislav Šipuš i Naima Balić imali su iznimno tešku zadaću prilikom odabira ovogodišnjeg nositelja Nagrade jer su predlagači istaknuli nekolicinu vrijednih mladih kandidata. Ipak, posebnu pozornost privukao im je rad i profesionalna postignuća mlade, dvadeset osmogodišnje skladateljice Sare Glojnarić koja je osvojila europski prostor suvremene glazbe originalnim idejama te zrelim i sadržajnim načinom njihova oblikovanja.

Sara Glojnarić

Moj rad je interdisciplinaran, multimedijalan i multi-senzoran, pod snažnim utjecajem estetskih i sociopolitičkih posljedica pop kulture», opisuje svoj skladateljski svjetonazor skladateljica, koji sustavno razvija kroz niz ostvarenja za komorne sastave i orkestar, ali i video radove te multi senzorske instalacije. Studirala je kompoziciju na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu u razredu prof. Davorina Kempfa, a studij je nastavila na Staatliche Hochschule für Musik und darstellende Kunst u Stuttgartu u razredu prof. Martina Schüttlera, gdje je i magistrirala. Od 2019. djeluje u okviru izdavačke i produkcijske kuće Julianne Klein iz Berlina i stipendistica je njemačke umjetničke zaklade Kunststiftung Baden-Württemberg.”

Njezine su se skladbe izvodile na koncertnim podijima i u radijskim eterima mnogih zemalja, Njemačke, Austrije, Koreje, Švedske, Norveške, Slovenije, Španjolske, Argentine, Poljske, Češke… U Hrvatskoj je nagrađena Rektorovom nagradom za sudjelovanje u HR projektu, Nagradom Rudolf i Margita Matz Hrvatskog društva skladatelja za najuspješnijega mladog skladatelja te Nagradom Zagrebačke županije za iznimni doprinos i promociju hrvatske kulture u zemlji i svijetu. Dobitnica je prestižne Kranichsteiner Musikpreis 2018., skladateljske nagrade koju dodjeljuje međunarodni žiri u sklopu Ljetnih tečajeva u Darmstadtu, a pobjednica je Međunarodnoga skladateljskog natjecanja 2019. koje je raspisala Berlinska državna opera.

Svečanu dodjelu nagrade popratit će i gala koncert na kojem će nastupiti Franjo Bilić, čembalist i nositelj prošlogodišnje 31. Nagrade Ivo Vuljević te Zagrebački solisti. Na programu gala koncerta izvodit će se djela Johanna Sebastiana Bacha, Davora Bobića i Edvarda Griega.

Zagrebački solisti

Dosadašnji dobitnici Nagrade Ivo Vuljević su, između ostalih, Katarina Krpan, Lovro Pogorelić, Anđelko Krpan, Monika Leskovar, Davor Bobić, Martina Filjak, Matija Dedić, Krunoslav Babić, Zagrebački klavirski trio, Kvartet Porin, Valentina Fijačko, HGM Jazz orkestar Zagreb, Luka Šulić, Luka Ljubas…. Uz organizatora, Hrvatsku glazbenu mladež, svečanu dodjelu nagrade podržali su HAZU, Ministarstvo kulture, Grad Zagreb, Tis Grupa, Art Hill, Obnomika, Gallo te Zigante.

Franjo Bilić, čembalist i nositelj prošlogodišnje 31. Nagrade Ivo Vuljević

 

Tekst i foto: press

 

 

Tagovi: ,

Vezano uz temu

Zagrebački solisti na Cvjetnom trgu

Koncert Zagrebačkih solista za ljude i životinje

U četvrtak, 16. svibnja Zoološki će vrt grada…

Pročitajte i:

dijete u kućnoj izolaciji zbog epidemije koronavirusa

Novi apel ministra Beroša oko koronavirusa: 'Moramo biti sumnjičavi...'

Poslana je i snažna poruka o zaštiti ljudi koji u ovim teškim okolnostima dodatno trpe…

trudnica umrla od koronavirusa tijekom porođaja u bolnici

Tijekom porođaja umrla trudnica zaražena koronavirusom

Nesretna žena prva je žrtva koronavirusa među trudnicama. Beba je, srećom, spašena, no u bolnici…

koronavirus

Alemka Markotić: "Sada je valjda svima jasno da nitko nije imun na koronavirus!"

U Zagrebu od koronavirusa umro muškarac rođen 1974. godine, koji nije bolovao od niti jedne…

franka batelić i sin viktor

Sada je sreća potpuna u obitelji Ćorluka! I oni su jači od koronavirusa

Pjevačica Franka Batelić Iz Zagreba je s malenim Viktorom otišla u rodnu Istru, dok se…