Sakupljeno 500 naslova za knjigoljupce u dječjim domovima

U akciji po prvi put provedenoj u Hrvatskoj u sklopu Noći knjige sudjelovali knjižarski lanci, renomirani izdavači, tvrtke te privatne osobe

Noć knjige knjiška je manifestacija koja se u svijetu održava već dugi niz godina, a u Hrvatskoj od 2012. godine. Iako još uvijek nije zaživjela u potpunosti poput sličnih događanja, kao primjerice Noći muzeja za koju su karakteristični kilometarski redovi, svake godine okuplja sve više knjigoljubaca. Ipak, rezultati istraživanja o čitanju u Hrvata koje se tradicionalno objavljuje uoči Noći knjige svake godine pokazuje sve lošije rezultate. Iz tog razloga, mnoge knjižare i knjižnice svojim programima nastoje privući što veći broj ljudi, ne samo dolasku na lokaciju, nego općenito čitanju, a ove godine po prvi put je organizirana humanitarna akcija koja će knjigu donijeti onom sloju društva koji do nje može možda nešto teže nego ostali - djeci iz dječjih domova.

Po uzoru na globalnu organizaciju Svjetskog dana knjige te Noći knjige, Hoću knjigu osmislio je "Daruj knjigu", dobrotvornu akciju prikupljanja knjiga koje će se donirati Dječjim domovima te Domovima za odgoj djece i mladeži. Knjige su se prikupljale u Hoću knjigu knjižarama u posebnim kutijama u periodu od 1. do 23. travnja, a naglasak je bio na novijim i relevantnim naslovima koji će od djece koja ih dobiju napraviti pravu malu vojsku čitača. Iz tog razloga, kreiran je i jedinstveni popis od 20 naslova, na kojem su se našli i neki klasici, poput Ježeve kućice i Malog princa, no i uspješnica po kojima su snimljeni filmovi i serije, poput Čuda, Doma gospođice Peregrine za čudnovatu djecu te Genijalne prijateljice.

Akciju su podržali renomirani izdavači koji su uz Hoću knjigu kreirali sam popis - Begen, Egmont, Fokus, Ljevak, Mozaik, Naša djeca, Planet Zoe, Planetopija, Profil i Školska knjiga - te donirali određenu količinu naslova koji su se na njemu našli. Uspješnost akcije tako je, osim o njima, ovisila o privatnim osobama, odnosno knjigoljupcima koji su u želji da djeca dobiju kvalitetne naslove iste mogli donijeti od doma, nabaviti u antikvarijatu ili na sajmu ili pak kupiti direktno u knjižari, s određenim popustom. U akciju su se uključile i velike tvrtke koje su donirale i po cijele pakete knjiga od 20 naslova, stoga je finalno prikupljeno 500 različitih naslova s popisa koji će se u jednakoj mjeri distribuirati po domovima koji su se odazvali akciji. U Hoću knjigu ne kriju zadovoljstvo sakupljenim brojem knjiga.

"Cilj koji smo si prvotno zacrtali, a to je sakupiti 1000 knjiga u prvoj godini, bio je ambiciozan, čega smo bili svjesni od početka. No ambicioznost ili nadobudnost može biti samo pozitivna u akciji ovakvog tipa. S obzirom na to da je ona na ovoj razini organizirana po prvi put, da je rok za skupljanje knjiga bio relativno kratak te da se javnost tek upoznala s popisom s kojeg su se knjige skupljale, iznimno smo zadovoljni što smo prvu akciju obilježili s okruglih 500 knjiga. ‘Daruj knjigu’ svakako će se nastaviti i iduće godine te, nadamo se, i svake naredne, a u kreiranje novog popisa voljeli bismo osim izdavača uključiti i knjigoljupce, kako bi oni od starta imali osjećaj involviranosti u projekt", zaključila je Sanja Srdić Jungić, voditeljica marketinga Hoću knjigu.

O akciji "Daruj knjigu" više saznajte ovdje, a za informacije o početku nove akcije pratite www.hocuknjigu.hr.

Tekst i foto: press

Tagovi: ,

Vezano uz temu

I vaš je stan često u neredu? Stiže pomoć!

Riječ "hrpa" većinu ljudi asocira na fizičke gomile…

Odabir školske torbe može biti i zabavan!

Problem teških školskih torbi nije samo problem hrvatskog…

Proljeću u čast učimo kako se slika temperama

Majka priroda svu dječicu zove, probudite svoju maštu…

5 razloga zašto djetetu trebate čitati i pričati priče

Priče su nezamjenjiv dio svakog odrastanja te imaju…

Pročitajte i:

Belma Džomba proslavila 4. rođendan svoje male princeze

Izvor: Story.hr IZVOR: STORY Iako je 34-godišnja Belma Džomba zbog pandemije izgubila posao, supruga bivšeg…

Usvojili dijete s autizmom pa ga nakon tri godine vratili

Izvor: Story.hr Američka youtuberica, Myka Stauffer, koju na spomenutoj platformi prati preko 700 tisuća ljudi,…

Kako je prošao prvi dan povratka u školu? "Super, tata!"

Sat pokazuje 7:36. Dolazim sa sinom pred školu, dogovor s učiteljicom je "nalazimo se na…

pripreme djece za polazak u prvi razred osnovne škole

U školama počinju testiranja za prvašiće

Iako je ranije bilo najavljeno da ove godine neće biti testiranja u školama, budući prvašići…