Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju mladima su se otvorile brojne mogućnosti školovanja u vrhunskim svjetskim obrazovnim institucijama, no još uvijek je velik broj onih koji nisu upoznati sa svojim pravima i svim mogućnostima koje su im na raspolaganju. Primjerice, hrvatski školarci i studenti mogu koristiti financiranje, financijsku pomoć i pravo na rad za vrijeme učenja kao i svi ostali državljani Europske unije. Studiranje na preddiplomskim programima besplatno je na fakultetima u Danskoj i Švedskoj, dok u Nizozemskoj hrvatski studenti imaju povlaštene školarine od 1.990 eura godišnje. Britanske vlasti odobravaju zajmove za školarinu svim državljanima Europske unije pa tako i Hrvatima, koji su obvezni započeti s vraćanjem zajma tek kad počnu s radom za koji će primati godišnju plaću veću od 21.000 funti. S ovim i brojnim drugim pogodnostima školovanja u inozemstvu hrvatske je školarce i studente upoznao Sajam svjetskog obrazovanja (World Education Fair), koji je proteklog vikenda održan u Zagrebu s više od 1.500 posjetitelja.

sajam-svjetskog-obrazovanja-mladima-pruzio-korisne-informacije

Tijekom sajma studentima i školarcima na raspolaganju su za razgovor i konzultacije potpuno besplatno bili predstavnici brojnih srednjih škola, fakulteta i sveučilišta iz Velike Britanije, Švicarske, Švedske, Nizozemske, Danske, SAD-a i drugih zemalja. Posjetitelji su se najviše zanimali za načine ostvarenja prava na besplatno školovanje, iskustva drugih koji su otišli na studij u neku od zemalja EU te za studije koji im u Hrvatskoj nisu dostupni. Tako je velik broj studenata strpljivo čekao u redu za razgovor s predstavnicima sveučilišta koja nude studij kriminalistike, genetike, audioinženjeringa ili filmske produkcije, a najveći je interes vladao za studijima iz područja humanističkih znanosti, ekonomije, medicine, dizajna, stranih jezika te energetike, psihologije i drugih.

„Organizacijom Sajma svjetskog obrazovanja želja nam je mlade u Hrvatskoj osvijestiti o brojnim mogućnostima školovanja i usavršavanja vještina koje im nude najpoznatije europske i svjetske institucije. Mnogi od njih još uvijek nisu svjesni da su im elitne škole i sveučilišta zapadne Europe nadohvat ruke, no velik interes za našim sajmom pokazuje kako se ta svijest polako, ali sigurno mijenja. Tijekom dva dana sajma pružili smo im informacije o mogućnostima obrazovanja u području učenja i usavršavanja stranih jezika, nastavka školovanja u srednjim školama i na fakultetima u zapadnim zemljama, upisa na preddiplomske i diplomske programe na sveučilištima diljem svijeta te studiranja na top MBA programima. Važno je istaknuti da su im i nakon sajma naši obrazovni savjetnici na raspolaganju za sve informacije i pomoć oko prijave kako bi te mogućnosti i iskoristili“, pojasnila je Lea Ban, koordinatorica projekta World Education za Hrvatsku i obrazovna savjetnica tvrtke Integral Educational Programs, organizatora sajma. Izrazila je i zadovoljstvo činjenicom da su predstavnici obrazovnih institucija koje su se predstavile na sajmu bili impresionirani dobrim poznavanjem engleskog jezika među hrvatskim školarcima i studentima te njihovom motiviranošću za stjecanjem novih znanja i iskustava.

sajam-svjetskog-obrazovanja-mladima-pruzio-korisne-informacije

Među posjetiteljima sajma bio je podjednak broj srednjoškolaca u potrazi za studijem u inozemstvu te studenata koji su izrazili želju za nastavkom preddiplomskog ili diplomskog studija izvan Hrvatske. Pristizali su i iz udaljenijih krajeva Hrvatske, a velik je broj mladih došao u pratnji roditelja, kojima je posebno laknulo kad su dobili informacije o mogućnostima besplatnog školovanja. „U Danskoj i Švedskoj preddiplomski su programi besplatni, a u narednom razdoblju očekujemo povećan interes za školovanje u Nizozemskoj. Nizozemska sveučilišta tehničkih znanosti nude studentima i jednogodišnju praksu u svojim lokalnim partnerskim tvrtkama. Mogućnosti za hrvatske studente zaista su brojne i iznimno atraktivne“, naglasila je Lea Ban.

Osim razgovora s predstavnicima obrazovnih institucija, posjetitelji sajma mogli su prisustvovati i korisnim predavanjima i radionicama na kojima su saznali kako kvalitetno napisati prijavu, kako iskoristiti financijske pogodnosti, što očekivati od studija u zapadnoeuropskim zemljama i druge korisne informacije. Tako je, primjerice, istaknuto da već za dva i pol mjeseca ističe rok za prijavu za studiranje u Velikoj Britaniji nakon srednjoškolskog obrazovanja, za što je nužno predati potrebnu dokumentaciju do 15. siječnja 2016. godine. Svi su posjetitelji besplatno dobili i najveći i najopširniji katalog za visoko obrazovanje u inozemstvu na hrvatskom jeziku, a pojedine su ih škole stranih jezika razveselile i popustima na programe.

sajam-svjetskog-obrazovanja-mladima-pruzio-korisne-informacije

O projektu World Education

World Education Fair jedan je od najvećih savjetodavnih projekata Europe koji predstavlja najnovije trendove obrazovanja u inozemstvu vezane uz profesionalnu perspektivu i realizaciju. Osigurava besplatne savjete za više od 30.000 mladih godišnje, a preko 8.000 njih uspješno pronađe i prijavi se na svoje sveučilište u inozemstvu.

World Education Fair organizira savjetodavni projekt World Education, koji ujedinjuje više od 250 partnerskih obrazovnih institucija u svijetu. Projekt okuplja više od 100 stručnjaka koji pružaju besplatne individualne savjete i podršku u orijentaciji te informacije o mogućnostima izbora obrazovnih institucija u inozemstvu. Partneri su World Educationa više od 250 ustanova srednjeg i visokog obrazovanja, centara za strane jezike i obrazovnih organizacija širom svijeta.

Tekst i foto: promo