Higijena ruku i održavanje socijalne distance, najvažnije su mjere u prevenciji širenja koronavirusa. Imunitet, ta sposobnost našeg tijela da se obrani od bolesti, u ovom je trenutku najvažniji. Obilje tekućine, posebice vrućih napitaka, zdrava prehrana i umjerena fizička aktivnost (na otvorenom i bez ljudi oko sebe!) formula je koja će, nadaju se svi, zaustaviti rast broja oboljelih u Hrvatskoj te spriječiti katastrofalan scenarij poput onog o kojem slušamo u Italiji. Internet i društvene mreže preplavljene su porukama o tome kako se treba ponašati kako bismo smanjili rizik. Zapamtite, slušajte samo preporuke stručnjaka! Evo nekih informacija za koje smo procijenili da su korisne, kako za zdravlje, tako i u svrhu sprječavanja nepotrebnih strahova. A sve o namirnicama koje će ojačati imunitet potražite ovdje.

    • kada se pričvrsti na metalnu površinu, koronavirus može živjeti i do dva dana. Zato ne dodirujte nikakve predmete u svojoj okolini i uvijek vodite računa da vrućom vodom i sapunom perete ruke najmanje 20 sekundi.

  • nekoliko sati virus može živjeti i na odjeći, pa ju perite na visokim temperaturama te sušite na suncu ili u sušilici.
  • kada se "zalijepi" za ruku, može živjeti 10 minuta. Stoga ne dodirujte lice rukama, već temeljito perite ruke. Ako vam pri ruci nisu voda i sapun, dezinfekcijsko sredstvo na bazi alkohola (70%) može biti od koristi.
  • kada temperatura zraka dosegne 26-27 stupnjeva, koronavirus će umrijeti. Doduše, s obzirom da je riječ o do sada nepoznatom virusu, znanstvenici ne mogu biti sigurni u takav ishod, no ova informacija svakako daje nadu.
  • grgljanje toplom vodom i solju učinkovita je metoda kod prehlade, tako da ne može štetiti ni kad je bolest Covid-19 u pitanju.

Tekst: D. P.
Fotografija: Profimedia