Sa svojih 75 godina i dalje oduševljava sve generacije

Na današnji dan prije 75 godina izdana je prvi put novela Mali princ francuskog pilota Antoine de Saint-Exupéryja. Podsjećamo se sjajnih rečenica iz ove svevremenske riznice mudrih izjava

Sumnjamo da je autor Malog princa ikad slutio da će njegova priča s godinama biti prevedena na preko 290 jezika i dijalekata, i prodana u više od 80 milijuna primjeraka, te postati jedna od najprodavanijih knjiga svijeta. Ilustracije u originalnim izdanjima su također piščevih ruku rad. Priča se može iščitavati na više razina, ovisno u uzrastu čitatelja. Podsjetimo se nekih sjajnih rečenica iz priče:

Čovjek je usamljen i među ljudima.
Djeca moraju mnogo toga praštati odraslima.

Od svakog treba tražiti samo ono što on može dati.Čovjeku nikad nije po volji, ma gdje bio.Uobraženi ljudi uvijek čuju samo pohvale.Samo djeca znaju što traže.Govor je izvor svih nesporazuma.Čovjek samo srcem dobro vidi. Ono bitno očima je nevidljivo.Moram podnijeti dvije, tri gusjenice ako želim upoznati leptira.Mnogo je teže suditi sebi samome nego drugima. Ako uspiješ sebi dobro suditi, znači da si pravi mudrac.

sa-svojih-75-godina-dalje-odusevljava-sve-generacije

Tekst: I.T.

Reagiraj
Komentiraj