Rovinjska izložba starih igara

Ekomuzej „Kuća o batani“- „Casa della batana“ organizira izložbu „Contrada: Mjesto sjećanja na djetinjstvo, koja će biti otvorena od 25. – 30. travnja u Ulici Edomdo De Amicis u Rovinju. Inovativnim pritupom, izložba nudi iskustveni, autentični doživljaj, mogućnost igranja starih igara i zajedničkog druženja

Izložba "Contrada-Mjesto sjećanja na djetinjstvo" prva je tematska izložba koju organizira Ekomuzej Batana sa svojim članovima u suradnji sa Zajednicom Talijana "Pino Budicin", rovinjskim osnovnim školama, predškolskim ustanovama te mnogobrojnim suradnicima. Otvorenje je predviđeno u sklopu manifestacije "Popolana", 22.4. u 12 sati na Trgu Maršala Tita.

Obzirom da je izložba originalno "smještena" u ulici De Amicis, u ponedjeljak 25. 4. u 19 sati nas očekuje drugo otvorenje popraćeno mappingom zgrade O.Š. Vladimir Nazor koji su osmislili i realizirali učenici iste škole u suradnji s Udrugom FARO11.

Izložba ostaje otvorena do 30. 4.

Autorica izložbe, etnologinja Tamara Nikolić Đerić ističe kako je cilj izložbe valorizirati i promovirati dječje igre i boravak na otvorenom, prezentirati urbanističku povijest Rovinja, te sjećanja iz djetinjstva kao katalizator društvenih promjena i kohezije.

Likovni postav djelo je Davorke Tumpić, Tine Erman i Anselma Tumpića iz Studia DOTA koji je imao težak zadatak "materijalizirati" uglavnom nematerijalni vid igre. Naime, igre su bile društvenog karaktera, igrale su se na otvorenom uz vrlo malo rekvizita. Inovativnim pritupom, izložba nudi iskustveni, autentični doživljaj, mogućnost igranja starih igara i zajedničkog druženja. Dodatna vrijednost leži u činjenici da su u suradnji sa Studiom DOTA i marketing agencijom "My name is Luka" razvijene 3 interaktivne igre po uzoru na one koje su se igrale ’50. godina na rovinjskim contradama.

Izložba okuplja mnoštvo suradnika. Uz mlade pjevačice KUDa Marco Garbin čije smo glasove integrirali u jednu od interaktivnih igara, članova Udruge Kuća o batani koji su s nama podijelili svoja sjećanja te mnogobrojnih sugrađana, nekadašnjih i sadašnjih stanara Ulice De Amicis koji su donirali svoje fotografije iz djetinjstva veliki doprinos dali su i članovi ZT "Pino Budicin" iz Rovinja, Zavičajni muzej Grada Rovinja te brojni pojedinci. Izložba je realizirana uz potporu Ministarstva kulture RH, Grada Rovinja i tvrtke Eurotrade.

Tekst i foto: press

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

Dan otvorenih vrata centra KNAP

Danas, 13. rujna, Centar kulture na Peščenici KNAP…

Upoznajte djecu s talijanskim futuristima

Muzej suvremene umjetnosti po prvi put predstavlja zagrebačkoj…

Mitska bića Hrvatske

U ponedjeljak, 13. kolovoza u 21 sat u…

11 umjetnika, 12 razglednica i 1 motiv

Danas u 20 sati u Klubu KIC, Preradovićeva…

Pročitajte i:

Harry and Meghan Markle

Na meti kritika zbog koronavirusa

Princ Harry, čiji je otac zaražen koronavirusom, i Meghan Markle iz Kanade u otišli u…

Story uz svoje čitatelje! Evo koje sve inspirativne priče donosimo ovaj tjedan!

Novi broj lifestyle tjednika Storyja od srijede je na kioscima i donosi pregršt aktualnih tema…

covid-19

Ministar zadovoljan situacijom oko koronavirusa, no zabrinjava jedna činjenica

Nema eksponencijalnog rasta oboljelih, no zabrinjava činjenica da su se pojavili slučajevi za koje ne…

Emotivnom porukom čestitala rođendan sinu u Italiji: "U redu je što sam tužna i što plačem..."

Bivša novinarka i spisateljica Josipa Pavičić Berardini proživljava pravu dramu zbog odvojenosti od sina Rocca…