rodilište prijatelj djece

Rodilište u Novoj Gradišci dobilo priznanje „Rodilište – prijatelj djece“

Velikoj obitelji rodilišta u Hrvatskoj koja nose prestižan status „Rodilišta – prijatelja djece“ danas se pridružilo i rodilište Opće bolnice „Dr. Josip Benčević“ u Novoj Gradišci. Time je postalo 30. i pretposljednje rodilište u Hrvatskoj koje je potvrdilo da majkama i njihovoj djeci pruža najkvalitetniju skrb i to prema svjetskim kriterijima inicijative „Rodilišta – prijatelji djece“ koju UNICEF u Hrvatskoj provodi u suradnji s Ministarstvom zdravlja. To znači da uspješno primjenjuje „Deset koraka do uspješnog dojenja“ i poštuje odredbe Međunarodnog kodeksa o reklamiranju i prodaji nadomjestaka za majčino mlijeko

Priznanje su ravnatelju bolnice, dr.med. Tihomiru Baričeviću, na prigodnoj svečanosti uručili predstojnica Ureda UNICEF-a u Hrvatskoj Valentina Otmačić i koordinator programa "Rodilišta - prijatelji djece" prof.dr.sc. Josip Grgurić. Čestitali su osoblju na važnom postignuću koje je osiguralo da majke i djeca u prvim zajedničkim danima, uz odgovarajući smještaj, dobiju i najbolju moguću skrb.

"Dobra skrb u rodilištima izravno utječe na početak života djece, a podrška dojenju je zapravo podrška boljem zdravlju majki i djece. Ta je podrška još važnija u trenucima prirodnih katastrofa. Nije tajna da dojenje spašava dječje živote, ali i utječe na dugoročno zdravlje djece. Dojenje je jedan od načina na koji možemo djeci pružiti ne samo hranu, nego i utjehu u ovim teškim trenucima. Stoga je prioritet da upravo stručnjaci - pedijatri, medicinske i patronažne sestre – pruže majkama podršku kada je to najzahtjevnije", istaknula je predstojnica UNICEF-ova ureda za Hrvatsku Valentina Otmačić osvrnuvši se na tešku situaciju u poplavljenim područjima u Županjskoj Posavini.

Prof.dr.sc. Josip Grgurić tom je prilikom rekao kako inicijativa, koja je u Hrvatskoj započela prije punih 20 godina, ne završava proglašenjem svih rodilišta ‘Rodilištima - prijateljima djece’. "Sljedeći je korak unaprijediti postojeću praksu u rodilištima kako bi ona postala naklonjenija i majkama, ali i proširenje inicijative i na djecu u jedinicama intenzivne skrbi jer je dosadašnja praksa pokazala nedovoljno poznavane uloge dojenja u liječenju te djece", objasnio je prof.dr.sc. Grgurić.

Rodilište Opće bolnice "Dr.Josip Benčević" se, prilikom ocjenjivanja o poštivanju svih "Deset koraka za uspješno dojenje", posebno se istaknulo u poticanju kontakta "koža na kožu" i prvog podoja odmah nakon poroda. Taj je postupak postao rutinski. Osoblje je dobro educirano o dojenju te spremno pomaže majkama koje su 24 sata uz svoju djecu. U rodilištu je tijekom 2013. godine rođeno 427 djece, dvoje više nego 2012.

"Deset koraka za uspješno dojenje" koje rodilište treba ispuniti da bi dobilo naslov "Prijatelja djece" obuhvaća niz mjera za poticanje dojenja odmah nakon poroda i podršku majkama i nakon izlaska iz rodilišta. Rodilišta koja žele zadržati ovu potvrdu kvalitete skrbi o majkama i djeci, svake 3 godine trebaju zatražiti ponovno vanjsko ocjenjivanje.

Tekst: Ured UNICEF-a
Foto: Profimedia

Tagovi: ,

Vezano uz temu

Djeca u Saboru: Želimo da nas čujete

U povodu 30. obljetnice Konvencije o pravima djeteta…

30 godina zajedno za djecu u Hrvatskoj

UNICEF se u svom radu vodi Konvencijom o…

Djeca su naš najvažniji posao

UNICEF 27. rujna 2019. u Kongresnom centru Forum…

Volontirajte na UNICEF-ovoj humanitarnoj utrci Mliječna staza 2019.

UNICEF organizira humanitarnu utrku Mliječna staza 2019. za…

Pročitajte i:

Nova atrakcija u zagrebačkom Zoološkom vrtu

Zoološki vrt grada Zagreba ima novog stanovnika, jednogodišnju kinesku leopardicu Odliliu, koja je tamo stigla…

ljubav prema životinjama

Nova atrakcija za djecu ljubitelje životinja

Patuljasti mungosi koji su u Zoološki vrt grada Zagreba stigli prošle godine, postali su roditelji.…

pomoć obiteljima žrtvama Covid-19 bolesti

Financijska pomoć obiteljima s djecom pogođenim bolešću Covid-19

Obitelj s jednim djetetom, koja dokaže da ispunjava uvjete, može dobiti jednokratnu pomoć od 3250…

dječak i igra lego kockicama

Lego kockica bila dječaku u nosu dvije godine!

Stiže vijest za rubriku "nevjerojatno, ali istinito"!