Raste potpora za roditeljski dopust, no Hrvatska i dalje ispod prosjeka EU u izdvajanjima za potporu djeci i obiteljima

Umjesto trenutnih 3.991 kuna, potpora za drugih šest mjeseseci rodiljnog dopusta diže se na 5.654 kune.

“Pozdravljamo svaki napor Vlade da rastereti i pomogne obiteljima s djecom. Novim izmjenama Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama koje stupaju na snagu 1. travnja 2020. između ostaloga se najveći mogući iznos potpore za zaposlene ili samozaposlene roditelje u drugih šest mjeseci od rođenja djeteta umjesto trenutnih 3.991 kuna diže na 5.654 kune. Iako je to pomak na bolje, za one roditelje koji imaju višu plaću od toga iznosa to i dalje znači smanjenje prihoda, čime su ti roditelji penalizirani zbog rođenja djeteta. Uz to, i dalje ostaje naglašen problem tretiranja rodilja koje su izvan sustava rada, a za koje je rodiljna naknada i dalje neprimjereno niska. Spomenutoj mjeri treba dodati i nužnost podizanja naknada za treće i svako slijedeće dijete koja sada iznosi samo 2.328 kune. Za obitelji s više od troje djece to nikako ne može biti adekvatan iznos. Ako se ne krene sa sustavnim promjenama - neće doći do pozitivnih pomaka, a pogotovo ne do promjene demografskih trendova.

Kao što smo već i ranije predlagali, potrebno je prije svega iz temelja promijeniti poreznu politiku u korist obitelji, osobito u korist obitelji s troje ili više djece. Neke od mjera trebale bi biti subvencije pri kupnji adekvatnog automobila ili pak stipendiranja učenika i studenata iz brojnih obitelji. Potrebna je i promjena Zakona o dječjem doplatku u dva bitna smjera - ukidanje uvjeta imovinskog cenzusa te delimitacija pronatalitetnog dodatka od 500 kuna koji trenutno vrijedi samo za treće i četvrto dijete.

Velike obitelji često ne osjećaju stvarnu brigu u društvu, često ih se stigmatizira i prema njima gleda s određenim predrasudama. Udruga Obitelji 3plus želi pomoći da se takvi stavovi u društvu promjene. Smatramo da je potrebno napraviti popis postojećih demografskih i obiteljskih mjera kako bi svi potencijalni korisnici mogli s njima biti upoznati. Također je potrebno izračunati postotak BDP-a koji Hrvatska izdvaja za obiteljske potpore te ga usporediti s drugim zemljama u EU. Službene statistike Eurostata pokazuju da je Hrvatska ispod prosjeka EU u izdvajanjima za potporu djeci i obitelji (POVEZNICA), dok smo istovremeno, nažalost, pri vrhu zabrinjavajućeg trenda depopulacije europskih zemalja.”

 

Tekst: press
Foto: Profimedia

Tagovi: , , , ,

Pročitajte i:

dijete u kućnoj izolaciji zbog epidemije koronavirusa

Novi apel ministra Beroša oko koronavirusa: 'Moramo biti sumnjičavi...'

Poslana je i snažna poruka o zaštiti ljudi koji u ovim teškim okolnostima dodatno trpe…

trudnica umrla od koronavirusa tijekom porođaja u bolnici

Tijekom porođaja umrla trudnica zaražena koronavirusom

Nesretna žena prva je žrtva koronavirusa među trudnicama. Beba je, srećom, spašena, no u bolnici…

koronavirus

Alemka Markotić: "Sada je valjda svima jasno da nitko nije imun na koronavirus!"

U Zagrebu od koronavirusa umro muškarac rođen 1974. godine, koji nije bolovao od niti jedne…

franka batelić i sin viktor

Sada je sreća potpuna u obitelji Ćorluka! I oni su jači od koronavirusa

Pjevačica Franka Batelić Iz Zagreba je s malenim Viktorom otišla u rodnu Istru, dok se…