rana intervencija i autizam

Rana dijagnostika i intervencija presudne za djecu s autizmom

UNICEF i Ministarstavo socijalne politike i mladih, Ministarstvo zdravlja te Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta potpisali su sporazum kojim započinje zajednički rad na unaprjeđenju rane dijagnostike te rane intervencije za djecu s poremećajima iz autističnog spektra

Prema procjenama stručnjaka u Hrvatskoj živi oko 10 000 djece s poremećajima iz autističnog spektra. Upravo su rana dijagnostika i rana intervencija presudne za tu djecu, jer o njihovoj kvaliteti i dostupnosti često ovisi stupanj samostalnosti i integracije djece u odraslom životu. O važnosti rane intervencije govore i mnoga iskustva te znanstvena istraživanja.

Novija istraživanja znanstvanika pokazaju čak kako se određene promjene kod autizma događaju u mozgu djeteta prije rođenja. Ta činjenica svakako govori u prilog ranom otkrivanju i intervenciji koja, ako se krene dovoljno rano, može pomoći da se djetetov mozak preorganizira i čak premosti problem. Tako smatra znanstnevni tim na čelu s Richom Stonerom sa Univerziteta California u San Diegu, prenosi Focus.de, koji je razultate svog istraživanja objavio u "New England Journal of Medicine".

"S obzirom da niti jedan resor u ovom trenutku ne posjeduje kapacitete da odgovori na potrebe djece i obitelji samostalno i sveobuhvatno, potrebno je okupiti sve resurse (primarno ljudske i materijalne) unutar sva tri ministarstva te započeti izgradnju cjelovitog sustava i odgovoriti na potrebe djece i njihovih obitelji u području rane intervencije u djetinjstvu", izjavila je na potpisivanju sporazuma UNICEF-a i Ministarstava, potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić.

U sklopu suradnje dogovorena je tehnička pomoć UNICEF-a u uspostavi modela rane dijagnostike i rane intervencije kako bi roditelji i djeca dobili odgovarajuću podršku koja može uvelike unaprijediti razvoj djece s poremećajima iz autističnog spektra. U procesu izrade spomenutog modela uz već navedene partnere sudjelovat će i roditelji djece s poremećajima iz autističnog spektra te stručnjaci Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta.

" Rana dijagnostika i rana intervencija presudne su za razvoj dječjih potencijala i integraciju te djece. To su prepoznali i brojni građani koji su svojim donacijama omogućili da učinimo sve što je u našoj moći kako bi svako dijete u Hrvatskoj dobilo jednake šanse", poručila je povodom potpisivanja sporazuma predstojnica UNICEF-ova ureda za Hrvatsku, Valentina Otmačić.

Foto: Profimedia

Tagovi: ,

Vezano uz temu

Oglasila se žena koja je vratila posvojenog dječaka s autizmom

"Bila sam naivna, budalasta i arogantna!", rekla je…

Usvojili dijete s autizmom pa ga nakon tri godine vratili

Američka youtuberica, Myka Stauffer, koju na spomenutoj platformi…

dječak s poremećajem iz spektra autizma

Brže do dijagnoze autizma!

S mag. logopedicom i mag. rehabilitatoricom Asjom Dubravčić…

Pročitajte i:

ljubav prema životinjama

Nova atrakcija za djecu ljubitelje životinja

Patuljasti mungosi koji su u Zoološki vrt grada Zagreba stigli prošle godine, postali su roditelji.…

pomoć obiteljima žrtvama Covid-19 bolesti

Financijska pomoć obiteljima s djecom pogođenim bolešću Covid-19

Obitelj s jednim djetetom, koja dokaže da ispunjava uvjete, može dobiti jednokratnu pomoć od 3250…

dječak i igra lego kockicama

Lego kockica bila dječaku u nosu dvije godine!

Stiže vijest za rubriku "nevjerojatno, ali istinito"!

Mia Dimšić i Domenica

Sanja je prva gluhoslijepa doktorica znanosti, a Josip osvaja planinske vrhove! Što ih je povezalo s Miom i Domenicom?

Ove dvije pjevačice, ali i velike prijateljice, rado su se odazvale inicijativi Zaklade "Hrvatska za…