Svjetska istraživanja pokazuju da se djeca kojoj se od najranije dobi čita i priča brže razvijaju, da pokazuju veće zanimanje za okolinu, da brže uče, da bolje komuniciraju s drugima te da razvijaju predčitalačke vještine, što sve izravno utječe na njihov budući školski i poslovni uspjeh.

Hrvatska istraživanja pokazuju da se djeci u obiteljima nedovoljno čita te da roditelji čitanje nisu prepoznali kao jedan od čimbenika koji pozitivno utječe na pravilan razvoj djeteta kao osobe i kao budućeg ljubitelja knjiga. Stoga je potrebno u obiteljima razvijati svijest o važnosti čitanja od najranije dobi. Kampanja "Čitaj mi!" naglašavat će da s čitanjem naglas valja započeti od rođenja djeteta kako bi to postalo ugodnim dijelom svakodnevnog druženja roditelja i djece.

A kao kvalitetan projekt prepoznate su i Radionice za razvoj dječje kreativnosti i duha „Svijet bajkovitosti i balona“ u organizaciji Udruge za kulturu „Ča?“ koje su 18.09.2013. uključene u kampanju "Čitaj mi!"

http://www.citajmi.info/dogadanja/opsirnije/radionica-za-razvoj-djecje-kreativnosti-i-duha-s

Naime, od ove školske godine započinju radionice za razvoj dječje kreativnosti i duha „Svijet bajkovitosti i balona“ u organizaciji Udruge za kulturu „Ča“. Radionice se održavaju subotom u razdoblju od 17-18 h, u Domu na Marinićima u Rijeci, za djecu od 5 do 12 godina.

Djeca se upoznavaju s dječjom literaturom, a na temu slijede kreativne literarne, likovne i/ ili glazbene radionice. Redovito na radionicama prisustvuju glazbeni gosti i gosti iz ostalih kulturnih krugova. Nakon čitanja od balona se izrađuju likovi iz pročitanih bajki što djeci čitanje čini još privlačnijim, ljepšim i veselijim. Dio izrađenih figura od balona sa svake radionice, djeca sudionici nose kući, dok se ostalo donira dječjim domovima, vrtićima, bolnicama, udrugama i drugim ustanovama koje rade s djecom.

Što čitati djeci?

Nedvojbeno je utvrđeno da je za razvoj predčitalačkih vještina potrebno da roditelji djeci redovito čitaju. Na tržištu je obilje slikovnica i knjiga za djecu a roditelji su često u nedoumici što od toga izabrati. Najčešće se pitaju je li svaka slikovnica dobra i jesu li bajke djeci primjereno štivo.

Slikovnice koje preporučuje Sanja Pavić, iz DV Cekin, Slavnocki Brod, obrađuju određenu tematiku primjerenu dobi djeteta:

Dob djeteta: 2 - 8 godina:

  • Macbratney Sam:”Pogodi koliko te volim” - ljubav

Dob djeteta: 3 - 8 godina:

  • Tony Ross:”Hoću svoju tutu”, “Hoću svoj zubić”, “Hoću svoju dudu”,”Neću u bolnicu”, “Operi ruke” - o jednoj princezi s običnim problemima,
  • Berenstain Stanley: “Medvjedići i nevolje s prijateljima” - prijateljstvo

Dob djeteta: 4 - 8 godina:

  • Brezinova Ivona: “Dora i naočale” - o Dori koja jedina nema naočale u svojoj obitelji
  • Miklaužić Đurđa: “Super je biti različit” - o različitostima koje nas ne dijele već spajaju
  • Hodak Dane: “Semafor Filip” - odbačenost
  • Palmer Pat: “Da te mogu držati za ruku” - tuga gubitak

Dob djeteta: 5 - 8 godina:

  • Reiger Anja: “Lana i Pavo” - važnost pažljivog ponašanja prema drugima
  • Raos Nenad: “Što bi bilo kad” - poticanje stvaralačkog nemira i istraživačkog duha

Dob djeteta: od 7 godina:

  • Biblioteka “Što mogu učiniti” - knjige za nešto veću djecu i njihove roditelje koji govore o problemima prehrane, razvodu i sl.