Radionice Hrvatske udruge doula

Hrvatska udruga doula u suradnji sa Psihološkim centrom Razvoj organizira osam radionica iz područja trudnoće, porođaja i roditeljstva a prva se održava 25.01.2016. u prostorijama Psihološkog centra Razvoj u Zagrebu pod vodstvom doule Anite Budak i psihoterapeutkinje Line Đulvat

Radionice će biti edukativnog karaktera s mnoštvo iskustvenog rada a namijenjene su trudnicama, njihovim partnerima i roditeljima. Suradnja je nastala zbog potrebe da se trudnoća, porod i roditeljstvo sagledaju iz više segmenata pa se na radionice bave i očekivanjima koje žene imaju od roditeljstva i komunikacijom sa okolinom bilo u porodu ili u odnosima unutar obitelji.

"Cilj koji se nadamo postići je osnaživanje majki i razumijevanje emotivnog iskustva porođaja i roditeljstva." izjavila je voditeljica i potpredsjednica Hrvatske udruge doula Anita Budak.

Psihološki centar Razvoj nastao je kao rezultat želje da mogućnosti i načine za rast i razvoj učinimo dostupnima svakom pojedincu i društvu u cjelini. Naš cilj je unapređenje kvalitete života kroz istraživanje, upoznavanje i prihvaćanje sebe te preuzimanje odgovornosti za svoj život ovdje i sada.

Hrvatska udruga doula osnovana je 2013. godine u svrhu promoviranja prirodnog pristupa rađanju i podržavanju žena u najnježnijim trenutcima majčinstva identificirajući takav način podrške prijeko potrebnim u suvremenom načinu života. www.doula.hr

Teme radionica

PODRŠKA ŽENI U TRUDNOĆI I PORODU - DOULA KAO IZBOR – 25. 01.

Što znači podrška u trudnoći i porodu? Kako podržati ženu u njenim izborima na porodu? Tko je doula i zašto se preporuča prisustvo doule u porodu? Kako doula podržava oca tokom poroda? Sve su to pitanja koja se postavljaju kad se spomene termin doula.

Voditeljica: Anita Budak, doula

POROĐAJ - ŠTO OČEKIVATI I KAKO AKTIVNO SUDJELOVATI - 01.02.

Dobra priprema za porođaj svakako uključuje i razumijevanje tijeka porođaja, kako ga pospješiti te što ga može usporiti. Kako prepoznati početak porođaja i u kojem trenutku trebamo krenuti u rodilište teme su koje o kojima ćemo razgovarati na ovoj radionici. Preporuka je ugodna odjeća zbog vježbanja različitih tehnika olakšavanja porođajnih bolova.

Voditeljica: Anita Budak, doula

KAKO BRINUTI O SEBI KADA POSTANEM MAJKA - 08.02.

Dijete zahtjeva 24-satnu brigu i skrb koju najčešće preuzima majka. Potrebe djeteta svakako u početku jesu i trebaju biti prioritet. No, ponekad se događa da majke ne prepoznaju vlastite potrebe ili ih pak vide no ne vide i mogućnost njihova zadovoljenja. Radionica je namijenjena svim majkama koji pokušavaju pronaći ravnotežu između vlastitih i djetetovih potreba, koje imaju poteškoće kako to izraziti na način da ne ugroze druge članove obitelji, te majkama kojima osjećaj krivnje nije nepoznat.

Voditeljica: Lina Đulvat, psihoterapeut

RUTINE U RODILIŠTU I PRAVA I ODGOVORNOSTI U PORODU - 15.02.

Radionica će vas upoznati sa rutinskim procedurama u našim rodilištima, te kakve su preporuke Svjetske zdravstvene organizacije. Doznat ćete što su prava u porođaju, te kako ih ostvariti; koja je vaša odgovornost i kako preuzeti istu tijekom vlastitog iskustva porođaja; kako komunicirati s osobljem kako bismo potakli suradnju.

Voditeljice: Anita Budak, doula, Lina Đulvat psihoterapeut

PARTNERSTVO I RODITELJSTVO - 22.02.

Kada jednom postanemo roditelji, odnos partnera više nije isti. Kako dolaskom željenog djeteta taj odnos ima sve predispozicije da postane još bolji i čvršći učit ćemo kako to možemo postići i tome doprinijeti. Također, doznat ćemo koje su potencijalne zamke koje dovode do udaljavanja, te kako očuvati partnerski odnos kao zaseban, a ne pretvoriti ga u isključivo roditeljski.

Voditeljica: Lina Đulvat, psihoterapeut

POSIJEPOROĐAJNA TUGA I DEPRESIJA - 29.02.

Nakon porođaja možemo se susreti s emocijama na koje nismo računali. O kojima nije bilo riječi u razgovorima tijekom trudnoće, u časopisima namijenjenim trudnicama, u ostaloj literaturi. Nekima se ne dogodi "ljubav na prvi pogled", te zbog toga mogu osjećati krivnju i tugu koja može biti dugotrajnija. Tema će vas upoznati s mogućim osjećajima, zašto se oni javljaju, pojasniti razliku između uobičajenog stanja, te stanja kada je važno potražiti pomoć i podršku. Također, osmišljena je kao jedan oblik prevencije.

Voditeljica: Lina Đulvat, psihoterapeut

DOJENJE I NOŠENJE- 07.03.

Praktična radionica o položajima dojenja, mogućim početnim poteškoćama ta izazovima dojenja u suvremenom načinu života. Na radionici ćete doznati kako nam mogu pomoći nosiljke te koje odabrati. Isprobati ćemo načine nošenja beba i razgovarati o svim sitnicama koje majkama olakšavaju vrijeme babinja.

Voditeljica: Anita Budak, doula

EMOCIONALNI RAZVOJ DJETETA U PRVOJ GODINI ŽIVOTA - 14.03.

Mnogo je pitanja koje zanimaju roditelje, a pogotovo majke koje su prvorotkinje. Kako izgledaju prvi dani, što očekivati u svakom segmentu razvoja svoga djeteta, kako poticati razvoj, koja su odstupanja koja zahtijevaju daljnji nadzor, a koja su dopuštena i slijede individualne specifičnosti svakog djeteta. Kako je djetetov razvoj u prvoj godini života iznimno brz i fascinantan, učit ćemo kako uživati u svakom trenutku i što manje naginjati potrebi da žurimo.

Voditeljica: Lina Đulvat, psihoterapeut

WP_20160117_11_28_32_Pro (3)

O voditeljicama

Lina Đulvat je Gestalt psihoterapeutkinja, s višegodišnjim iskustvom u grupnom i individualnom radu s pojedincima na unapređenju kvalitete života, razvoju vlastitih potencijala, partnerskih odnosa, odnosa u obitelji, te profesionalnog razvoja.

Voditeljica je brojnih radionica i predavanja na teme osobnog razvoja te odnosa u obitelji.

Inspirirana vlastitim razvojem i iskustvom dodatno se educirala u područjima trudnoće, poroda i roditeljstva, pa jedan dio profesionalnog usmjerenja ostvaruje u tom području. Radi s trudnicama i roditeljima individualno i grupno, te osluškujući njihove potrebe kreira jedinstveni stil rada. Također, radi sa ženama koje pate od poslijeporođajne depresije. Radi u Zagrebu i Varaždinu.

Anita Budak je doula i potpredsjednica Hrvatske udruge doula. Poseban interes pokazuje prema ljudskim pravima u porodu o kojima je i vodila građansku akciju gdje je educirala trudnice o njihovim pravima i načinima kako ih ostvariti. Kao doula radi individualno sa trudnicama kroz trudnoću te ih prati u porodu kao informativna, fizička i emotivna podrška. Educirana je za različite tehnike olakšavanja porođajnih bolova te poboljšanja progresa poroda pomoću tehnike Spinning Babies.

Vlastito pozitivno iskustvo tri porođaja joj je pokretačka snaga za educiranje žena o transformirajućem iskustvu rađanja djeteta i majke.

Tekst: Hrvatska udruga doula, Profimedia

Tagovi: , , ,

Vezano uz temu

vježbanje u trudnoći

VIDEO s vježbama za drugo tromjesečje trudnoće: koristan je i protiv stresa!

Kako vaš trbuh raste, tako ćete morati mijenjati…

marijana batinić trudna

Ima i lijepih vijesti! Marijana Batinić objavila da je trudna

Emotivnim postom voditeljica je otkrila kada će u…

trudnoća i termin poroda

Kako izračunati termin poroda?

Iako se čak 96% djece ne rodi na…

Pročitajte i:

Story uz svoje čitatelje! Evo koje sve inspirativne priče donosimo ovaj tjedan!

Novi broj lifestyle tjednika Storyja od srijede je na kioscima i donosi pregršt aktualnih tema…

covid-19

Ministar zadovoljan situacijom oko koronavirusa, no zabrinjava jedna činjenica

Nema eksponencijalnog rasta oboljelih, no zabrinjava činjenica da su se pojavili slučajevi za koje ne…

Emotivnom porukom čestitala rođendan sinu u Italiji: "U redu je što sam tužna i što plačem..."

Bivša novinarka i spisateljica Josipa Pavičić Berardini proživljava pravu dramu zbog odvojenosti od sina Rocca…

Ivica Kostelić o rođenju blizanki i evekuaciji iz bolnice u Petrovoj

Jedna o rodilja koja je ispred bolnice u Petrovoj proživljavala pravu dramu nakon razornog potresa…