Radionica kuhanja na otvorenom

Povodom Svjetskog dana vegetarijanstva 1. listopada, nakon veganskog domjenka s gradonačelnikom Samobora i degustacije, možete sudjelovati i u vege radionici kuhanja na otvorenom

Kampanja Zeleni ponedjeljak ulazi u svoju jesensku shemu! Nakon veganskog domjenka u samoborskome gradskom poglavarstvu i javne degustacije, udruga Prijatelji životinja organizira radionicu kuhanja veganskih jela na otvorenom, i to povodom Svjetskog dana vegetarijanstva.

Radionica kuhanja održava se u sklopu kampanje Zeleni ponedjeljak na Trgu kralja Tomislava u Samoboru na Svjetski dan vegetarijanstva, 1. 10. 2015. u 11 sati. Anita Euschen, voditeljica radionica kuhanja za djecu, poučit će građane Samobora kako pripremiti ukusna veganska jela poput ražnjića i rižota te slastica kao što su palačinke i čokoladna halava.

Prvi listopada obilježava se u cijelome svijetu od 1977. godine kao Svjetski dan vegetarijanstva. Znanstvenici su još prije nekoliko godina iznijeli alarmantno upozorenje da će se u idućih 40 godina stanovnici Zemlje morati odreći namirnica životinjskog podrijetla žele li izbjeći katastrofalne nestašice hrane i vode, kao posljedicu goleme nepotrebne potrošnje i iskorištavanja vode i tla te zagađenja i globalnog zagrijavanja.

Osim što je održiva, prehrana temeljena na namirnicama biljnog podrijetla zdrava je i ukusna. Riječ vegetarijanstvo proizlazi iz latinske riječi vegetus, što znači zdrav, svjež i pun života, ili homo vegetus, što pak znači tjelesno i mentalno zdrava osoba. Izvorno značenje riječi ukazuje na uravnotežen filozofski smisao za život, a ne samo na prehranu koja se sastoji od voća i povrća. Prvo vegetarijansko društvo osnovano je 1847. godine, no samo vegetarijanstvo postoji gotovo otkad postoji i čovjek. Mnoge poznate osobe, poput Pitagore, Leonarda da Vincija i Einsteina, bile su vegetarijanci.

unnamedNutricionistica Diana Gluhak, podržavajući kampanju Zeleni ponedjeljak, izjavila je: ”Podsjetimo ljude kako je prehrana na biljnoj osnovi u zadnjih nekoliko desetljeća polako iščezavala s naših tanjura te danas konzumiramo zaista manje povrća i cjelovitih žitarica nego što bismo trebali. Promjenom prehrambenih navika i stila života porastao je broj kroničnih nezaraznih bolesti poput šećerne bolesti, bolesti srca i krvnih žila, ali i pretilosti, što je velik problem ne samo kod odraslih nego i kod djece.”

Velikoj popularnosti vegetarijanstva svakako idu u prilog i rezultati istraživanja koji potvrđuju da su vegetarijanci, a još više vegani, u prosjeku zdraviji, vitalniji i dugovječniji. Usto, danas, kada se na farmama radi ljudske prehrane muči i ubija više od 60 milijarda životinja godišnje, a ekološke posljedice uzgoja životinja prijete globalnom katastrofom, nužno je da se svi zamislimo nad patnjama osjećajnih bića i krenemo u stvaranje boljega svijeta za sve životinjske vrste, uključujući čovjeka. Dobar datum za početak je upravo 1. listopada 2015.

Svi koji ne uspiju doći na radionicu vege-kuhanja na otvorenom moći će pronaći recepte za ukusna biljna jela na www.zeleni-ponedjeljak.com, dok se na www.veganopolis.net mogu prijaviti na Vege izazov.

Farm-Sanctuary

Tekst i foto: Prijatelji životinja

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

12. ZeGeVege festival održivog življenja

Prijatelji životinja organiziraju veganski festival o načinu života…

Djeca na ulicama kako bi spasila svoju budućnost

Prosvjed za klimu održat će se i u…

3D printane palačinke na Vege pikniku na Bundeku

Grad Zagreb i Prijatelji životinja pozivaju sve u…

Britanski glumac na ZeGeVege festivalu: Kada kažem dobrota, mislim na veganstvo

U kvalitetnom dvodnevnom programu od čak 22 atraktivne…

Pročitajte i:

dijete online

Smrt 10-godišnjakinje u Italiji: online igra koja prijeti djeci!

Prošli je četvrtak, 21. 01., u Palermu, u Italiji, tragično preminula 10-godišnja djevojčica, a policija…

žema u ppd

Niste same! Nova nada za hrvatske rodilje oboljele od poslijeporođajne depresije

Psihički poremećaji i psihoze, nažalost, još uvijek stavljaju stigmu na oboljele, a osobe s mentalnim…

Konačno opet dozvoljena pratnja na porodu: "To nam nije niti trebalo biti oduzeto"

Manekenka Sara Spinčić presretna je što će na porodu uz nju moći biti i njezin…

Crveni nosovi

CRVENI NOSOVI Klaunovidoktori dolaze izmamiti osmijeh u Sisačko-moslavačkoj županiji!

Ovi veseljaci sa širokim osmjesima na licu posjećuju mjesta u potresom pogođenim područjima i donose…