Prvi pravi zagrebački zmaj

U Zoološki vrt grada Zagreba stigao je komodski varan, najveći gušter na svijetu kojeg nazivaju i zmajem. Možete mu poželjeti dobrodošlicu kreativnim fotomontažama

Troipolgodišnji komodski varan koji je u Zagreb stigao s Farme krokodila iz francuskog Pierrelattea, prvi je pripadnik te vrste u Hrvatskoj. Na svijet je došao u zoološkom vrtu u Barceloni, a da je u Francuskoj lijepo napredovao, potvrđuje njegova trenutačna dužina od 180 centimetara.

Komodski varan, najveći gušter na svijetu, može dosegnuti dužinu od tri metra i masu od 165 kilograma. Riječ je o mesožderu, ali primarno strvinaru. Na jelovniku su mu svinja, koza, pa čak i jelen. Odjednom može pojesti zaista mnogo. Količina hrane u jednom obroku može dosegnuti do 80 posto njegove tjelesne mase.

Spolnu zrelost komodski varan stječe u dobi između pete i sedme godine, a ženka može položiti do 30 jaja. Dok mali varani ne provire na svijet, jaja ostaju zakopana u zemlji čak devet mjeseci.

Komodski varan_2

"U Zoološkom vrtu grada Zagreba komodskog smo varana čekali s velikim nestrpljenjem, no iako smo znali o kakvoj je veličanstvenoj životinji riječ, kad je stigao, sve nas je ostavio bez daha. Riječ je o izuzetno rijetkoj životinji u zoološkim vrtovima u ovom dijelu Europe, a njezin dolazak potvrda je izvrsnosti našeg Vrta", kazao je ravnatelj Zoološkog vrta grada Zagreba Damir Skok.

I vi možete atraktivnom gmazu mogu poželjeti dobrodošlicu. Edukatori vas pozivaju da posjetite internetsku stranicu Zoološkog vrta i napravite fotomontažu sebe i najnovijeg stanovnika Vrta. Pet najkreativnijih autora bit će nagrađeno.

Komodski varan podrijetlom je s nekoliko manjih indonezijskih otoka – Komoda, Floresa, Rince i Padara. Veliki gmazovi tamo žive u tropskim šumama savana, pećinama i rupama među stijenama i korijenjem. Najviše vole otvorena nizinska područja s visokom travom i grmljem.

U potrazi za hranom varan kao organ njuha koristi jezik. Nevjerojatna je činjenica da meso može nanjušiti na čak 11 kilometara. U borbi s plijenom služi se otrovom. Ima složene nakupine žlijezda u čeljusti iz kojih izlučuje otrovne tvari. One napadnutoj životinji onemogućavaju zgrušnjavanje krvi i snižavaju krvni tlak. Mladi su varani zeleni sa žutim i crnim prugama, a odrasli su jednobojni – smeđi do sivkasto crveni. U prirodi komodski varani mogu živjeti pedesetak godina.

Komodski varan_3

Tekst i foto: Zoološki vrt grada Zagreba

Tagovi: ,

Vezano uz temu

Legendarni Smogovci i nogometaši Dinama na Majčin dan stižu u zagrebački ZOO

U nedjelju, 10. svibnja, slavimo Mjačin dan. Ljubav…

Zagrebački Zoološki vrt

Zoološki vrt Zagreba otvara svoja vrata na Praznik rada

Zoološki vrt grada Zagreba za posjetitelje se otvara…

Zoološki vrt gostuje na Samoborskom fašniku

Zoološki vrt grada Zagreba i ove godine surađuje…

Egzotična zima u Zoo vrtu: Ljuskavi, dlakavi i pernati

Zašto ptice imaju perje, a ribe ljuske? Čemu…

Pročitajte i:

Belma Džomba proslavila 4. rođendan svoje male princeze

Izvor: Story.hr IZVOR: STORY Iako je 34-godišnja Belma Džomba zbog pandemije izgubila posao, supruga bivšeg…

Usvojili dijete s autizmom pa ga nakon tri godine vratili

Izvor: Story.hr Američka youtuberica, Myka Stauffer, koju na spomenutoj platformi prati preko 700 tisuća ljudi,…

Kako je prošao prvi dan povratka u školu? "Super, tata!"

Sat pokazuje 7:36. Dolazim sa sinom pred školu, dogovor s učiteljicom je "nalazimo se na…

pripreme djece za polazak u prvi razred osnovne škole

U školama počinju testiranja za prvašiće

Iako je ranije bilo najavljeno da ove godine neće biti testiranja u školama, budući prvašići…