Roman za mlade „Zamrznuto ogledalo“ avanturistički je roman namijenjen mlađim tinejdžerima (11-15 godina). Bavi se problemom nekritičkog prihvaćanja savjeta s interneta i neopreznog rukovanja s pirotehnikom. Osim edukativnog karaktera roman pruža uzbudljivu avanturu trinaestogodišnjeg Noela kojeg zimski praznici provedenih kod bake i djeda obilježi za čitav život. Priča povlači pitanja u kojoj mjeri moramo biti odani prijatelji, a kada bismo trebali potražiti savjet odraslih, otkriti tajnu i time žrtvovati prijateljstvo.

"Želio bih opisati jedan događaj od prošle zime koji je ostavio dubok trag u mojemu mladome životu. Mogu vam reći da priča ima veze s receptom s interneta o tome kako napraviti …LOL! Niste valjda mislili da ću vam odmah reći o čemu je riječ. ;) I da, bio bi red da se predstavim. Zovem se Noel."

Promocija romana

Pozivamo mlade avanturiste i sve one koji se tako osjećaju na predstavljanje romana autorice Tamare Lövey u srijedu, 3. travnja 2019. u 18.00 sati u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, Preradovićeva 5, Zagreb

Gosti: med. Tomislav Vlahović, spec. kirurg, subspecijalist plastične kirurgije i specijalist za kirurgiju, Gospodin Mario Salopek, predstavnik Ravnateljstva policije, MUP RH, mladi gitaristi “El Musicante”, potpuno drugačije škole gitare

Moderatorica: dipl. iur. Rosie Kugli, spisateljica i kolumnistica

promocija-novog-romana-za-mlade-zamrznuto-ogledalo

O autorici:

Knjige Tamare Lövey, članice Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade od 2013., uvrštene su u brojne knjižnice diljem zemlje. Romani za mlade Tisov brijeg i Tamo iza, ušli su kao izborna lektira u neke zagrebačke osnovne škole te je tom prilikom autorica gostovala u školama družeći se s mladim čitateljima. Osim romana za djecu, ali i odrasle piše i kratke priče.

Bibliografija: - Tamo iza, 2009. – prvi dio trilogije za mlade s elementima, vl. naklada - Sraz, 2010. – drugi dio trilogije, vl. naklada - Zamalo sve, 2010. – treći dio trilogije, vl. naklada - Rezervni dijelovi , 2010. – SF romantični roman, vl. naklada - Tisov brijeg, 2011. – dječji avanturistički roman, objavljen u sklopu biblioteke HDKDM 2014. - Ulje, ocat, zrno soli, 2011. – psihološko-ljubavni roman lika, vl. naklada- Duhovita legenda, 2017. – dječji avanturistički roman, objavljen u sklopu biblioteke HDKDM - Osvit u sumrak bogova, 2017. – fantastično-povijesni roman, vl. naklada

Donosimo i kratak odlomak iz romana:

"Kroz prašnjavi prozor ugrađen u velika metalna vrata, vidio sam Bornu i nekog dječaka, meni okrenutog leđima kako zadubljeno nešto rade na stolu. Kad sam otvorio vrata, bilo je očito da sam ih prekinuo u ne baš dozvoljenim poslovima jer je Borna u trenu pokušao sakriti inkriminirajući materijal, tako da mu je plastična boca napunjena nekakvim prahom pala na pod, a prah se djelomično rasuo.

– Čovječe, mogao si se najaviti, ovako si nam upropastio jedan sat mukotrpnog posla – njegovo lice se brzo smekšalo iz optužujućeg u razdragano, kada mi je prišao i šakom me prijateljski bubnuo u rame –  Lovru znaš – pokazao je na riđeg dječaka za glavu nižeg od sebe.

Mahnuo sam mu i time potvrdio poznanstvo.

– Hajde dobro, nije puno toga izgubljeno – uzdahnuo je skupljajući rasuti prah s poda.

– U čem sam vas točno prekinuo?

– Radimo…, ali nemoj nikom reći! Radimo turbo-ultra-mega-super bombu.

– Kako?

– Iz petardi – pokazao je na gomilu ispražnjenih kartonskih valjčića veličine pola olovke.

– Od kud ti petarde? Pa ne prodaju ih mlađima od četrnaest – naivno sam ga upitao.

– Majstori zanata ne otkrivaju svoje tajne, naivčino –  Borna se zagonetno nasmiješi.

– Moj stariji brat ih je nabavio, povoljno – Lovro se bezazleno pohvali, kvareći Bornin autoritet.

– Povoljno znači da su ispale iz kamiona – Borna mi značajno namigne.

– Da se nisu oštetile prilikom pada? – moja naivnost je uzimala još više zamaha.

– Blento, pasti s kamiona znači … – umjesto riječi Borna je napravio kružni okret dlanom u smjeru svog džepa.

Kako se ne bih još više blamirao odlučio sam prešutjeti zahtjev za pojašnjenjem iako sam pretpostavljao da se radi o ne baš legalnom načinu nabave pirotehnike.

Lovro se očito nije uzbuđivao što je Borna njegova brata upravo cinkao zbog krađe već je velikim šarafom bušio rupu u čepu boce kako bi kroz njega provukao fitilj.

– A jeste li sigurni da se baš tako radi bomba? – sumnjičavo sam upitao.

– Naravno, gledali smo na YouTube-u – samouvjereno potvrdi Lovro.

– Možemo je ići isprobati – ponudi Borna kada je zaključio da je njihov uradak gotov.

– Nisam ti ja za to – nevoljko sam slegnuo ramenima. – Starci bi poludjeli da saznaju, a i po zakonu…

– Po zakonu?! – prasnuo je u smijeh – Vidim da si i dalje ostao dosadni čistunac. A ja mislio da ćemo se ludo zabavljati.

– Nisam rekao da se ne želim zabavljati.

– Možemo mu pokazati ukletu kuću – oglasio se Lovro.

– Ako nije kukavica – izazivao me Borna.

– Naravno da nisam! – osjećao sam da nemam izbora, ako želim zadržati kakvu-takvu reputaciju.

– Jesi li siguran da si spreman suočiti se s duhovima iz Crnoga luga? – zadirkivao me je Borna procjenjujući izraz na mom licu.

Znao sam da duhovi ne postoje pa mi se odlazak u nekakav Crni lug činio bezazleniji od igranja sa sklepanom pirotehničkom napravom."

Tekst i foto: press