Projekt „Mama je mama“ predstavljen na međunarodnoj konferenciji

Aktivnosti projekta Mama je mama, koji od 2005. godine provodi Udruga roditelja Korak po korak, predstavljene su na konferenciji „Održivi razvoj i ravnopravnost spolova: Uloga obiteljske politike i primjeri dobre prakse“

Konferencija je održana 19. i 20. travnja u Amsterdamu, a organizirali su je Konfederacija obiteljskih organizacija Europske unije (COFACE) i UN Focal Point on the Family u cilju isticanja važnosti obiteljske politike u provedbi održivih razvojnih ciljeva, s posebnim naglaskom na postizanje ravnopravnosti spolova te osnaživanje djevojaka i žena.

"Ponosni smo što je naš rad s maloljetnim i mladim majkama prepoznat kao važan te kao primjer ostalim uključenim zemljama i to nam daje dodatni poticaj za nastavak naših brojnih aktivnosti u sklopu projekta ‘Mama je mama’. Svi naši napori usmjereni su k prevenciji rizičnih ponašanja mladih te pružanja psihosocijalne pomoći i podrške maloljetnim trudnicama, roditeljima i njihovim obiteljima, a sve kako bismo nastavili stvarati društvo koje djecu smatra svojim najdragocjenijim bogatstvom i postavlja kao prioritet njihovu dobrobit, razvoj i školovanje", izjavila je Silvija Stanić, izvršna direktorica Udruge roditelja "Korak po korak".

Projekt "Mama je mama" poseban naglasak stavlja na pružanje psihološke, pravne i druge potrebne pomoći i podrške maloljetnim trudnicama i roditeljima te senzibiliziranje javnosti, osobito nadležnih državnih institucija, za njihove probleme i potrebe. U sklopu projekta provode se i aktivnosti educiranja stručnjaka iz područja obrazovanja, socijalne i zdravstvene zaštite o problemima maloljetnih trudnica i roditelja te oblicima pomoći i skrbi, kao i educiranja roditelja o važnosti i načinima komunikacije s djecom o seksualnosti, ljubavi i vezama. Svoje aktivnosti udruga provodi na području cijele Hrvatske, u suradnji ili partnerstvu s brojnim drugim udrugama, organizacijama, ustanovama i jedinicama lokalne samouprave.

Tako je nedavno završen projekt "Zajedno za mame" koji je bio usmjeren na pomoć maloljetnim i mladim majkama Koprivničko-križevačke županije, a ostvaren je u suradnji s križevačkom Udrugom žena "Hera", zagrebačkom Udrugom "Djeca prva" i Centrom za socijalnu skrb Križevci te uz sufinanciranje Europskog socijalnog fonda i Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske. Maloljetni i mladi roditelji sve informacije vezane uz teme trudnoće, zdravlja, obiteljskih odnosa, školovanja i brige o djeci, ali i stručne savjete psihologa, pravnika, socijalnih radnika i ginekologa, mogu potražiti na specijaliziranom portalu www.maloljetni-roditelji.net. Osim internetske stranice, za maloljetne i mlade majke i očeve otvoreno je i savjetovalište u zagrebačkoj Zvonimirovoj ulici kao mjesto okupljanja i razmjene savjeta te pružanja pomoći u skrbi za dijete, nastavku školovanja i zapošljavanju.

Savjetovalište je u listopadu prošle godine otvorila Udruga roditelja Korak po korak u suradnji s BNP Paribas Cardif osiguranjem, koje je doniralo sredstva za uređenje prostora, opremanje namještajem i nabavu opreme za bebe.

Konferenciju "Održivi razvoj i ravnopravnost spolova: uloga obiteljske politike i primjeri dobre prakse" otvorili su Dymph van den Boom, rektor Sveučilišta u Amsterdamu, Renata Kaczmarska, voditeljica za društvena pitanja pri UN-ovom programu Focal Point on the Family te Annemie Drieskens, predsjednica Konfederacije obiteljskih organizacija Europske unije. Na konferenciji su, uz Silviju Stanić iz Udruge roditelja Korak po korak, govorili i Jet Bussemaker, nizozemska ministrica obrazovanja, kulture i znanosti, Antia Wiersma, voditeljica istraživanja u Institutu Atria za ravnopravnost spolova i položaj žena kroz povijest,

Manuela Geleng, voditeljica odjela Strategije socijalnog ulaganja Glavne uprave Europske komisije za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključivanje te brojni drugi govornici iz Ujedinjenog Kraljevstva, Švedske, Finske, Španjolske, Poljske, Nizozemske, Estonije i Češke.

Tekst i foto: press

 

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

Edukacija za sto novih Teta i Stričeka pričalica

Udruga Smiješak za sve organizira ovoga vikenda edukacijski…

I roditeljima treba podrška!

Donosimo iskustvo jedne polaznice Školice za roditelje i…

Zašto je škola djeci 'fuj'? Evo 5 dobrih razloga

U teoriji, i to u njenom bajkovitom dijelu,…

Pročitajte i:

Stiže velika novost iz redova klaunovadoktora

Po prvi puta djeca na liječenju u bolnicama, ali i ona koja se liječe kod…

trudnica predaje e-Zahtjev za ostvarivanje prava

Kako brže i lakše do doplatka za djecu?

Od 3. srpnja omogućeno podnošenje e-Zahtjeva za ostvarivanje prava na doplatak za djecu

mila rončević i njezina sestra

Mila Rončević uskoro se vraća kući! Lijepe vijesti iz Amerike objavio njezin otac

Marin Rončević, otac djevojčice za čije je liječenje u Philadelphiji prikupljeno nevjerojatnih 38 milijuna kuna,…

djeca se igraju s igračkama

Upravo objavljeno! Omiljena igračka djece najmanje siguran proizvod na svijetu!

Europska komisija objavila je popis najopasnijih proizvoda u EU, kojemu je svrha sprječavanje i ograničavanje…