Ovogodišnja Bibijada donosi četiri dugometražna i četiri kratkometražna filma koji su postigli iznimne uspjehe na svjetskim festivalima. Dva dugometražna filma dolaze iz Poljske, jedan iz Češke, pri čemu je jedan od njih snimljen već davne 1955. u tadašnjoj Čehoslovačkoj. Radi se o filmu Karela Zemana 'Putovanje na početak vremena' koji se smatra jednim od najboljih dječjih avanturističkih filmova svih vremena i pionirskim djelom svjetskog filma.

Već tradicionalno Bibijada svojoj mladoj publici uz gledanje filmova nudi i dodatne aktivnosti. Dvanaest najbržih mladih filmaša i filmašica, koji su se ranije odazvali pozivu ZFF-a da snime svoj film i pošalju ga na natjecanje, dobili su priliku snimiti zajednički kratkometražni film 'Crni kombi', čija će premijera biti održana u subotu 21. studenoga u 11 sati u kinu Europa.

Pet filmova namijenjenih mladoj publici natjecat će se za nagradu u iznosu od 500 eura. Publika će pak imati priliku o pogledanom filmu razgovarati s umjetnicima i poznavateljima filma.  Nakon projekcija će biti organizirani i okrugli stolovi kojima je cilj mladu publiku uključiti u raspravu o filmskoj ponudi. Za opuštanje nakon škole, a prije projekcije u kinu Tuškanac, pobrinut će se DJ, dok iz ZFF-a mlade posjetitelje pozivaju da se fotografiraju i označe fotografiju službenim hashtagom programa PLUS: #PLUS13zff. Najbolja fotografija bit će nagrađena ulaznicama za redovne projekcije u kinu Europa.

Tekst i foto: promo