Časopis National Geographic Hrvatska i Adria Media Zagreb pokrenuli su projekt Žuti okvir za održivi razvoj, znanost i obrazovanje s ciljem poticanja svih građana Republike Hrvatske na 17 ciljeva održivog razvoja usvojenih od strane Ujedinjenih naroda, bez čijeg ostvarenja nema budućnosti za planet i buduće generacije.

Stoga su na jučerašnjoj svečanoj dodjeli priznanja i nagrade uručene pojedincima, timovima, tvrtkama i institucijama koji najviše u Hrvatskoj pridonose održivosti. Projekt je pod pokroviteljstvom Predsjednice RH gospođe Kolinde Grabar-Kitarović, Grada Zagreba, Ministarstva zaštite okoliša i energetike i Hrvatske gospodarske komore. Partneri projekta JYSK Hrvatska, Erste Banka, Porsche Croatia – marka Audi, Jadran Galenski laboratorij, TV Kanal National Geographic i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost primili su posebna priznanja za velike projekte kojim pridonose održivosti u Hrvatskoj, a zvijezde večeri bili su svi nominirani u 17 kategorija.

Svečana dodjela nagrada Žuti okvir za održivi razvoj, znanost i obrazovanje za 2019. godinu održana je u Hrvatskom glazbenom zavodu, uz brojne uzvanike koji su podržali ovaj hvalevrijedan projekt...

Večer je glazbom otvorio gudački kvartet Muzičke akademije u Zagrebu - klasa profesorice Vlatke Peljhan, a uzvanike je nakon dodjele pjesmom oduševila glazbenica Sabrina Hebiri. Predstavljamo pobjednike unutar 17 ciljeva održivog razvoja usvojenih od strane Ujedinjenih naroda.

Pobjednici i svi nominirani pravi su celebrityji za budućnost, oni ne kroče crvenim nego žutim tepihom i čuvari su Zemlje, čovječanstva i budućnosti.

KATEGORIJA 1: Iskorjenjivanje siromaštva - Ustanova Dobri dom Grada Zagreba

KATEGORIJA 2: Iskorjenjivanje gladi - ZMAG - Zelena mreža aktivističkih grupa

KATEGORIJA 3: Zdravlje i dobrobit - INA Projekt Zdravlje+

KATEGORIJA 4: Kvalitetno obrazovanje - Školska knjiga CRO Team

KATEGORIJA 5: Rodna ravnopravnost – Ženska pomoć sada

KATEGORIJA 6: Čista voda i higijenski uvjeti - Goran Ladišić

KATEGORIJA 7: Pristupačna i čista energija – Ivan Mrvoš

KATEGORIJA 8: Dostojanstven rad i gospodarski rast - URIHO Zagreb

KATEGORIJA 9: Industrija, inovacije i infrastruktura - CIAK

Tekst: National Geographic

Foto: Filip Hofer