Priča o glasu – otvaranje sezone u Maloj sceni s novim naslovom za najmlađe!

U četvrtak, 5. rujna u 19 sati, u kazalištu Mala scena na zagrebačkom Medveščaku 2, održat će se praizvedba predstave Priča o glasu autorica Buge Marije Šimić i Morane Dolenc.

Priča o glasu na kreativan način otkriva najmlađoj publici kako nastaje i funkcionira glas, otkriva kako glas povezuje osobu s drugom osobom, postavlja pitanje možemo li uhvatiti glas i otkriva da nema velike razlike između beba, odraslih osoba i na kraju krajeva, opernih pjevača. Ljudsko je glasanje zapravo pjevanje, a glas najbliži način ljudske komunikacije. Čak i ako ne čujemo zvuk glasa, možemo osjetiti njegove vibracije.

Predstavu je sukreirala i izvodi Buga Marija Šimić, operna pjevačica i glumica koja je uoči praizvedbe predstave izjavila: "Priča o glasu je priča o meni, o vama, o glasu koji ne vidimo i ne možemo ga uhvatiti, a opet, kad ga čujemo, ostaje u nama i s nama. Priča je to o našem fascinantnom tijelu koje iz konkretnog i opipljivog stvara nešto neuhvatljivo i nevidljivo. Premda Priča o glasu ne pripovijeda izravno o opernom pjevanju, vjerujem da će publici pokazati koliko je glasanje fascinantno i važno u našim životima te kako je glas nevjerojatan instrument. Vjerujem da će naša predstava potaknuti nekog u gledalištu da oslobodi svoj glas, iako mu/joj je možda netko rekao da ne zna pjevati ili ga na bilo koji način pokušao ušutkati. Naše je tijelo čudo kojem se uistinu treba diviti, a glas je važan dio nas. I na kraju, nadam se da će Priča o glasu potaknuti nekoga da u budućnosti otvorena srca i otvorenih ušiju zavoli operu te da otkrije da operni pjevači nisu tamo neki ljudi koji vrište, nego komuniciraju. I poklanjaju vam dio sebe. Uživajte u svome glasu i cijenite ga. I, naravno, dođite na našu Priču o glasu."

Kazalište Mala scena jedino je kazalište koje sustavno producira predstave za najmlađe, djecu od 18 mjeseci naviše, a Priča o glasu osmi je naslov u ciklusu Priča o…. Ovaj ciklus započeo je 2002. godine Pričom o oblaku (koju, nakon svog tate, Ivice Šimića, danas s uspjehom igra upravo Buga Marija Šimić), a čine ga i Priča o kotaču, Priča o svjetlu, Priča o vodi, Priča o zvuku, Boje duge - priču o bojama te Priča o velikom i malom.

Režiju predstave potpisuje Morana Dolenc, dugogodišnja suradnica Male scene, scenografiju i kostime osmislila je Tea Bašić Erceg, oblikovatelj svjetla je Domagoj Klasić, fotografkinja Jelena Vignjević, autorice likovnog oblikovanja Zita Nakić Vojnović i Klasja Habjan, a producentice predstave su Tena Bosek i Jelena Vignjević.

Predstava Priča o glasu nastala je uz financijsku potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske i namijenjena je djeci od 1,5 do 5 godina.

Svoja mjesta na prvim reprizama u subotu, 7. rujna u 10, 11:30 i 17 sati, publika može rezervirati online (www.mala-scena.hr) ili telefonski na (01) 4683 352.

Buga Marija Šimić magistrirala je solo-pjevanje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Cynthie Hansell Bakić, a 2018. završila je specijalizirani magisterij, smjer-opera, na Sveučilištu u Bernu. Profesionalni debut ostvarila je u Mozartovoj operi Mitridate, re di Ponto kao Arbate u Theater Orchester Biel Solothurn u Bielu, Švicarska. Dobitnica je Rektorove nagrade za ulogu Suzane u operi Figarov pir, prve nagrade na međunarodnom natjecanju Lazar Jovanović u Beogradu, 2. nagrade na međunarodnom natjecanju Bruna Špiler u Herceg Novom, 1. i 2. Nagrade na međunarodnom natjecanju Silk Road u Beijingu te nagrade Žar ptica za ulogu Maje u predstavi Male scene Nevidljivi Leonard. Snimila je nekoliko dugometražnih igranih filmova od kojih su joj je najdraži Ispod crte u režiji Petra Krelje i Duh u močvari Branka Ištvančića. Mlađa publika pamti ju i kao voditeljicu HTV-ove emisije Reci….

Publika Male scene poznaje ju po ulogama u predstavama Nevidljivi Leonard, Roda i lisac, Bum Tomica, Priča o oblaku te produkciji iz prošle sezone Leptirove pjesme.

 

Tekst i foto: press

Tagovi: , , , ,

Vezano uz temu

Predstava i mjuzikl Tonka Bontonka

Tonka Bontonka otkriva da ako nam je do…

Povratak u prošlost uz priče Ivane Brlić Mažuranić

Iz davnine priče stižu znane, dođu kradom, tiho,…

Lovci na snove poručuju: zavolite svoje snove!

Junaci predstave, lovci na snove, rade u tvrtki…

Pročitajte i:

mame s kolicima

Iz Vlade najavljuju izmjenu zakona: Puna plaća tijekom cijelog porodiljnoga

Ako planirate obitelj, razvevselit će vas vijesti iz Vlade. Naime, najavljuje se promjena visine porodiljnih…

HallOfFame_2021_PR_J-1

Jeste li spremni za najiščekivaniji događaj u godini - Jana Story Hall of Fame?

Još svega nekoliko sati nas dijeli od ovogodišnjeg Jana Story Hall of Famea, koji će…

mame i klinci

Konferencija Mame&klinci: Izazovi obitelji u vrijeme pandemije!

Konferencija Mame&klinci, koja je održana 29. 05. 2021. iz male dvorane poslovnog centra Almeria, a…

Danijela Miklec

Eko Limach Fest: Uz zanimljivu priču, i medo je bio atrakcija!

Među krošnjama drveća dvorišta ALU održao se Eko Limach Fest, a u našem kutku djeca…