Svake nedjelje u studenomu u Centru za mlade Ribnjak u 11 hdjeca i roditelji mogu prisustvovati polusatnom pričanju priča uz “žive ilustracije” i pratnju glazbe.

Na taj način djeca povezuju sadržaj priče s određenom audio-vizualnom senzacijom i u najranijoj dobi dobivaju priliku upoznati (čuti i vidjeti) različita glazbala.

Na kraju svake priče, djeca samostalno ili uz pomoć odraslih, na papirić ispisuju temu, motiv, lik, tj. o čemu bi voljeli čuti priču. Od svih prijedloga, izvući ćemo jedan i izvesti priču na zadanu temu u zadnjoj nedjelji mjeseca studenog (30.11.) kada sve lišće i kestenje konačno padnu na zemlju.

Ulaznica je 10 kuna.

Tko priča?

Teatar Poco Loco u suradnji s Centrom za mlade Ribnjak

Redateljica: Renata Carola Gatica

Glumci: Maja Katić, Zrinka Kušević, Dean Krivačić, Dunja Fajdić i brojni gosti

Koje priče pričamo u studenom?

9.11. Šuma striborova, I.B.Mažuranić16.11. Janko i čarobni grah, braća Grimm23.11. Čupavica, norveška bajka30.11. To je moja priča!, priča iznenađenja

prica-mi-se-prica-na-ribnjaku

Zašto djeci treba čitati i pričati priče?

Mnogi važni dokumenti i strategije vezane uz čitanje naglašavaju da je upravo metoda glasnog čitanja ključna za razvijanje čitateljskih navika i kasniji uspjeh u školi te općenito uspjeh u stjecanju znanja i vještina. Glasno čitanje djeci često služi i prevenciji poteškoća u čitanju koje se mogu javiti već u najranijoj dobi.

Glasno čitanje stavlja knjige u središte pažnje te ih predstavlja kao izvore ugodnog, vrijednog i uzbudljivog iskustva. Djeca, koja od najranije dobi nauče vrijednost knjiga najčešće postanu vrsni samostalni čitatelji. Čitanjem se proširuje dječji vokabular i proširuje opće znanje, omogućava upoznavanje s književnim jezikom koji se znatno razlikuje od svakodnevnog govora te na taj način djeca bolje razumiju složene rečenične strukture i razvijaju kognitivne sposobnosti.

Čitanje poboljšava našu sposobnost da slušamo, posebno ako čitamo naglas. Vrijedi i obrnuto – sposobnost slušanja pozitivno utječe na čitanje.

Čitanje izaziva naš um da se uvijek i iznova fokusira, a takvu sposobnost koncentracije zatim lakše primjenjujemo u drugim aktivnostima.

Teatar Poco Loco i Centar za mlade Ribnjak

Pričanje priča vikednom, osim zabave, nudi edukativnu vrijednost, popratne radionice u CZK Ribnjak i boravak na svježem zraku, igru u parku u samom centru grada, te stjecanje novih prijateljstva kroz iskustvo slušanja priča. Dođite, slušajte priče, neka vaša mašta raste! Čekaju vas Jura i Ziz iz TV VRTIĆ-a, Dunja iz Školskog sata koja posuđuje glas Pčelici Maji koja trenutno zuji po kinima...

Renata Carola Gatica redateljica je nagrađivanih predstva za djecu i mlade (Mala djeca veliki ljudi), Ziz i Maja iskusne su dramske pedagoginje, glumice i mlade mame, te jako dobro znaju kako najmlađima treba ispričati priču i to – ne bilo koju.