Dok zdrava (funkcionalna) obitelj kreće iz stabilnog bračnog ili partnerskog odnosa roditelja koji nesporazume rješavaju dogovaranjem i kompromisima uz spremnost na promjene, kod disfunkcionalne obitelji struktura je narušena, granice i uloge su nejasne, stvaraju se neprirodni savezi, problemi se neuspješno ili uopće ne rješavaju, spontana komunikacija i pokazivanje emocija su onemogućene te se takve obitelji teško prilagođavaju promjenama i događajima iz okoline, obiteljska pravila se ili kruto postavljaju ili ih nema. Da bi se zadovoljile potrebe članova, često se manipulira emocijama, stavovima i seksualnošću.

Kako bi dijete "preživjelo" unutar disfunkcionalne obitelji, ono preuzima tzv. spasiteljske uloge, koje kasnije prenosi u sve odnose u životu. Bez prorađivanja i odbacivanja tih uloga, funkcioniranje u svim odnosima (partnerskim, prijateljskim ili poslovnim) postaje otežano.

Radionica je zamišljena u 2 dijela:

1. Edukativni dio 10,00-12,00

U opuštenoj atmosferi, naučiti ćemo kako izraditi obiteljski genogram kao grafički prikaz obiteljskog stabla koji prikazuje psihološke odnose i ponašanja među članovima.

Nakon izrade genograma, govoriti ćemo o disfunkcionalnim psihološkim ulogama koje preuzimamo kao djeca, a nastavljamo ih živjeti u odrasloj dobi.

12,00 do 12,30 pauza

2. Iskustveni dio 12,30-15,00

Kroz praktične vježbe otkrivati ćemo:

- Koliko je naša obiteljska atmosfera utjecala na naše životne izbore (karijere, partnera i sl.) i ponašanja

- Koja obiteljska pravila i vrijednosti su za nas ograničavajuća i kako odbaciti uloge koje su nam zadane

- Kakvu obitelj želimo za sebe i gdje se krije naša autentičnost

Prijave su obavezne! Više o radionici...

Izvor: Facebook Kao Da- put prema sebi