Preuzmite besplatnu knjigu o trudnoći, porodu i babinju ‘Trudna – tvoja saveznica u idućih 12 mjeseci’

Knjiga Trudna – tvoja saveznica u idućih 12 mjeseci prva je sveobuhvatna knjiga o trudnoći, porodu i babinju na hrvatskom jeziku nastala kao projekt udruge Roda. Napisali su je roditelji za roditelje, uz podršku stručnog tima recenzentica, među kojima su sveučilišne profesorice primaljstva i psihologije, IBCLC savjetnice za dojenje, široka skupina stručnjakinja, koje su i same imale različita iskustva u svojim putovima do majčinstva, kao i savjetnice za dojenje udruge Roda...

Kroz trinaest poglavlja knjiga vodi trudnice kroz fizičke i emocionalne promjene, kao i promjene u obiteljskim i partnerskim odnosima, u sva četiri tromjesečja - od trudnoće, preko poroda do babinja. Na primjer, jedno se poglavlje bavi pregledima u trudnoći i o tome što nude, a što ne. Posebno poglavlje opisuje uobičajen tijek poroda i babinja, a slijedi ga poglavlje koje opisuje sve moguće intervencije u porodu i babinju, uz informacije o prednostima i manama svakog. Zadnja dva poglavlja opisuju babinje i potiču buduće roditelje da unaprijed planiraju to važno životno razdoblje. Ovo je i jedna od rijetkih knjiga napisanih u potpunosti u ženskom rodu.

"Važno nam je bilo budućim roditeljima, posebno trudnicama, pružiti sve informacije i podršku na razumljiv, jednostavan i nepristran način tako da mogu samostalno donositi odluke koje su najbolje za njih. Nastojale smo to napraviti s dozom humora, uz ilustracije koje prate važne teme knjige", komentirala je Daniela Drandić iz Rode, autorica i koordinatorica projekta u sklopu kojeg je knjiga nastala.

Knjiga je nastala kao dio Erasmus+ projekta "Obrazovanje odraslih za pozitivnu trudnoću, porod i babinje", kojeg je vodila udruga Roda uz partnerske udruge iz Češke i Slovenije. "Knjiga je posebna i zbog načina na koji će se distribuirati. Naime, tiskani primjerci knjige podijelit će se besplatno knjižnicama diljem Hrvatske, a elektronička će knjiga, kao i zvučno izdanje knjige, biti dostupni na web-stranicama udruge Rode - potpuno besplatno - od danas, 12. prosinca 2019" naglašavaju iz Rode.

Tekst i foto: Udruga Roda

Tagovi: ,

Vezano uz temu

Doris Pinčić

I Doris Pinčić zbog pandemije nije bila uz dijete u bolnici

Poznata televizijska voditeljica s javnošću je podijelila nedavno…

porod u vrijeme koronavirusa

Riječanka ispričala iskustvo poroda u 'novom normalnom'

Stižu brojne reakcije naših čitatelja na odluku Ministarstva…

Pročitajte i:

trudna pjevačica pamela ramljak

Trudna pjevačica otkrila ime djevojčice koja stiže u kolovozu

Početkom kolovoza maleni Antun dobit će društvo - sestricu, čije je ime, slučajno ili ne,…

strije i njega kože u trudnoći

Ako se prepoznajete u ova četiri slučaja, imat ćete izraženije strije u trudnoći

Mlađa životna dob, indeks tjelesne težine veći od 26, porast težine u trudnoći veći od…

Meghan Markle

Meghan Markle potvrdila drugu trudnoću!

Da vojvotkinja i vojvoda od Sussexa, 38-godišnja Meghan Markle i tri godine mlađi princ Harry…

tijelo žene nakon porođaja

Slavne dame pokazale kako zaista izgleda tijelo žene nakon poroda

Većina ljudi živi savršene živote - barem se tako čini prema objavama na društvenim mrežama.…